Υπέροχο βυζαντινό μωσαϊκό σε εξαιρετική κατάσταση: Το ανακάλυψε Παλαιστίνιος αγρότης καθώς φύτευε ελαιόδεντρα στη Γάζα [videos]

FILE PHOTO: Τα δένδρα που φύτευε δεν “έπιαναν” κι άρχισε να σκάβει ο Παλαιστίνιος αγρότης. Κι ανακαλύφθηκε το υπέροχο βυζαντινό μωσαϊκό. Screenshot via YouTube




Ένα περίτεχνο και σε εξαιρετική κατάσταση βυζαντινό μωσαϊκό δαπέδου που δείχνει πολύχρωμα πουλιά και άλλα ζώα ανακαλύφθηκε τυχαία στη Γάζα όταν Παλαιστίνιος αγρότης φύτευε νέα δέντρα στη γη του.

Ο Σαλμάν αλ – Ναμπαχίν,  ανακάλυψε το μωσαϊκό, που πιστεύεται ότι χρονολογείται από τον πέμπτο έως τον έβδομο αιώνα μ.Χ., πριν από έξι μήνες, ενώ εργαζόταν στον ελαιώνα του στον προσφυγικό καταυλισμό Bureij, πολύ κοντά  στα σύνορα με το Ισραήλ.

Προσπαθώντας να καταλάβει γιατί ορισμένα δέντρα δεν είχαν ριζώσει σωστά, ο Ναμπαχίν είπε ότι αυτός και ο γιος του άρχισαν να σκάβουν. Τότε το τσεκούρι του γιου του χτύπησε κάτι σκληρό και άγνωστο εκ πρώτης όψεως.

«Έψαξα στο Διαδίκτυο… Μάθαμε ότι ήταν μωσαϊκό της βυζαντινής εποχής», είπε ο πατέρας επτά παιδιών, καθισμένος δίπλα στην ανακάλυψή του. «Το βλέπω σαν θησαυρό, πιο αγαπητό από θησαυρό. Δεν είναι προσωπικό, ανήκει σε κάθε Παλαιστίνιο».

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων είπε ότι το μωσαϊκό περιελάμβανε πολλά πάνελ που απεικονίζουν ζώα και άλλα χαρακτηριστικά της κοινωνικής ζωής κατά τη βυζαντινή εποχή, τη συνέχιση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στις ανατολικές επαρχίες από τον πέμπτο αιώνα.

«Η αρχαιολογική ανακάλυψη βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια και περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα από τα μυστικά και τις αξίες του πολιτισμού», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. «Οι εθνικές ερευνητικές ομάδες εργάζονται σε συνεργασία με διεθνείς ειδικούς και επιστήμονες από τη Γαλλική Βιβλική και Αρχαιολογική Σχολή της Ιερουσαλήμ».

Η Γάζα είναι πλούσια σε αρχαιότητες, καθώς υπήρξε σημαντικό εμπορικό σημείο για πολιτισμούς που χρονολογούνται από τους αρχαίους Αιγύπτιους και τους Φιλισταίους που απεικονίζονται στη Βίβλο, έως τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τις Σταυροφορίες από τον 11ο έως τον 13ο αιώνα.

Αρκετές ανακαλύψεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Λόγω έλλειψης κονδυλίων και τεχνογνωσίας, η Γάζα συνήθως καλεί διεθνείς ομάδες να βοηθήσουν στη διαδικασία της ανασκαφής και της συντήρησης.

 

Με πληροφορίες από The Guardian

Το Δεκέμβριο αναχωρεί για την Ανταρκτική το νέο ερευνητικό σκάφος της Βουλγαρίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: