Η Παναγία των Παρισίων ανοίγει ξανά απαλλαγμένη από «150 χρόνια σκόνης»: Τέσσερα χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά [videos]

Εργασίες ανοικοδόμησης στον χώρο του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων στο Παρίσι, στις 28 Ιουλίου 2022. EPA, GEOFFROY VAN DER HASSELT




Τέσσερα χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά (2019) στο καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώνονται και αναδεικνύουν μία ξεχωριστή εικόνα του ναού.

Σύμφωνα με τους Times, το ιστορικό μνημείο είναι «στην καλύτερη του κατάσταση» απαλλαγμένο από «150 χρόνια σκόνης» στους τοίχους.

Πριν ακόμη η πυρκαγιά σβηστεί οι γαλλικές Αρχές έλαβαν το ιλιγγιώδες ποσό των 846 εκατομμυρίων ευρώ από δωρεές. Αποκαλύφθηκε ότι μέχρι στιγμής το έργο έχει κοστίσει συνολικά 700 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειωτέον η ανοικοδόμηση του ναού επιβραδύνθηκε λόγω της πανδημίας και της μόλυνσης του χώρου από σκόνη μολύβδου μετά την πυρκαγιά. Η απομάκρυνση «460 τόνων σκόνης μολύβδου» κόστισε 150 εκατ. ευρώ.

Reconstruction works on the site of the Notre-Dame de Paris Cathedral is pictured in Paris, France, 28 July 2022, as part of a visit of France’s Culture Minister Rima Abdul-Malak. EPA, GEOFFROY VAN DER HASSELT

Κατά την διάρκεια της ανοικοδόμησης οι υπεύθυνοι του έργου παρατήρησαν την έκταση της βρωμιάς που κάλυπτε το εσωτερικό του. Ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού Jean-Michel Guilment, χαρακτηρίζει «εντυπωσιακό» το να βλέπεις ένα άγαλμα να είναι ξανά λευκό.

Ο επικεφαλής του έργου και στρατιωτικός αξιωματικός Ζαν-Λουί Ζορζελέν (Jean-Louis Georgelin), δήλωσε στους Times ότι όταν ανοίξει «θα δείτε τον ναό όπως δεν τον έχετε ξαναδεί ποτέ».

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Καθαρό προϊόν του ψυχρού πολέμου η… κατάκτηση του Φεγγαριού: Μετρούσαν τα… εγώ τους, και τότε και τώρα, μετά από 50 χρόνια (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: