File Photo: Με μία τεράστια ελληνική σημαία κάλυψε το σπίτι του κάτοικος της Νέας Κίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Με τον ως άνω τίτλο, (Η Ελλάδα στα “επτά οικονομικά θαύματα ενός ανήσυχου κόσμου”) και υπότιτλο «Μερικές χώρες ξεχωρίζουν ως ελπιδοφόρες εξαιρέσεις στην επικρατούσα απαισιοδοξία», δημοσιεύεται άρθρο του Ruchir Sharma, προέδρου Rochefeller Interantional, στην εφημερίδα Financial Times.
Σημειώνει ότι σε σκοτεινές περιόδους όπως αυτή που διανύουμε, όταν οι σχολιαστές δεν βλέπουν τίποτα παρά μόνο αδυναμίες στις περισσότερες χώρες, αξίζει να επισημάνουμε τις ελάχιστες χώρες που αποτελούν τις εξαιρέσεις από την επικρατούσα απαισιοδοξία.
Επτά είναι οι χώρες που ξεχωρίζουν σε έναν κόσμο που γέρνει προς την ύφεση και τον υψηλότερο πληθωρισμό: Βιετνάμ, Ινδονησία, Ινδία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία και Ιαπωνία.
Οι χώρες αυτές, σημειώνει το άρθρο μοιράζονται κάποιο συνδυασμό καταστάσεων σχετικά ισχυρής ανάπτυξης, μέτριου πληθωρισμού ή ισχυρών αποδόσεων στο χρηματιστήριο — σε σύγκριση με άλλες χώρες. Επίσης, κατά μία εκπληκτική σύμπτωση, οι περισσότερες από αυτές αψηφούν τις βαθιές προκαταλήψεις σχετικά με τις υποτιθέμενες αδύναμες προοπτικές ορισμένων χωρών, πολιτισμών και συστημάτων.
Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, ο αρθρογράφος γράφει ότι ορισμένες χώρες από τις αποκαλούμενες PIGS (σ.σ. Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία) – οι χώρες στον πυρήνα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία – βρίσκονται τώρα σε κατάσταση αναβίωσης.
Η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν μειώσει τα κρατικά τους ελλείμματα περισσότερο από το μισό και είναι λιγότερο εκτεθειμένες από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης σε κραδασμούς στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο που προέρχονται από τη Ρωσία.
Η Ελλάδα ανακάμπτει χάρη στην ώθηση που έχει πάρει από την αναβίωση των ξένων επενδύσεων — και του τουρισμού, τον οποίο ο Covid είχε μειώσει από 20 σε 15% του ΑΕΠ.
Λιγότερο από το 10% των τραπεζικών δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα, από 50% κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τώρα που αναπτύσσεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 4%, με τον πληθωρισμό να μειώνεται γρήγορα, η Ελλάδα απολαμβάνει μία από τις πιο υγιείς ανακάμψεις της περιοχής.
Το άρθρο καταλήγει ότι παρά τα εξαιρετικά επιτεύγματα, οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να χάσουν τη δυναμική της αν υπάρξει κάποια αλλαγή στην ηγεσία, την πολιτική που εφαρμόζεται ή εάν επικρατήσει εφησυχασμός. Σε κάθε περίπτωση, οι χώρες αυτές αποτελούν τους νικητές, εν τω μέσω μιας περιόδου ισχυρής παγκόσμιας ανησυχίας.
ΠΗΓΗ: Financial Times, Ruchir Sharma – The seven economic wonders of a worried world
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE