Η Ελληνογαλλική Αργοναυτική εκστρατεία στον Άγιο Ευστράτιο, στην καρδιά του Αιγαίου χαστούκι στην Άγκυρα και την αποστρατιωτικοποίηση

Στιγμιότυπο από την άσκηση Μέγας Αλέξανδρος με την συμμετοχή της Γαλλίας και του ελικοπτεροφόρου Dixmude. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΣ HELLAS JOURNAL

Οι πολυδιάστατες συμμαχίες, η διεθνοποίηση από την Ελλάδα της πολιτικής των κανονιοφόρων, την οποία ακολουθεί η Τουρκία, αλλά και η ισχυροποίηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων φέρνουν διαρκώς τους Συμμάχους σε Ελληνική γη, νερά και ουρανό.

Την στιγμή που βρισκόμαστε περίπου δυο μήνες πριν την πολύπλευρη άσκηση «Μέδουσα», η οποία ξεκίνησε ως Ελληνοαιγυπτιακή κι έχει φτάσει στο επίπεδο να μετέχουν η Γαλλία, οι ΗΠΑ, έως και οι χώρες του Κόλπου, στα τέλη Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμμανουέλ Μακρόν, οι Γάλλοι μαζί με το Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποιούν επίδειξη ισχύος στην καρδιά του Αιγαίου.

Και μάλιστα η άσκηση «Αργώ» που σχεδιάστηκε από τα δυο Επιτελεία, Ελλάδας και Γαλλίας περιλαμβάνει ακόμη και τον κατά την Άγκυρα, αποστρατιωτικοποιημένο Άγιο Ευστράτιο. Και εκεί, στην εσχατιά της Ελλάδας, στο νησί που το νότιο ακρωτήριο φέρει τιμητικά το όνομα του πρώτου Έλληνα αεροπόρου Νικόλαου Σιαλμά, που έπεσε υπέρ πατρίδος την στιγμή της αερομαχίας με τουρκικά μαχητικά, εκεί ακριβώς το σύνολο των δυνάμεων Ελλάδας και Γαλλίας θα κάνουν μια διπλή αποβατική ενέργεια, με ελικόπτερα και αποβατικά σκάφη.

Το μήνυμα πάντως του Γάλλου προέδρου ήταν σαφέστατο καταδεικνύοντας την θέληση του Παρισιού να βρίσκεται στο πλευρό της Αθήνας και απέναντι από τις αιτιάσεις της Άγκυρας. «Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας. Θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, αλλά και των εξοπλισμών αποκτούν άλλη σημασία μπροστά στις προκλήσεις», διεμήνυσε ο Γάλλος πρόεδρος παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που οι Γάλλοι θα πατήσουν στον Άγιο Ευστράτιο καθώς όταν έλαβαν μέρος ως guestστην Ελληνοαμερικανική αποβατική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος», ένα από τα σενάρια ήταν η αεραπόβασηcommandosστο ακριτικό νησί με την ξεχωριστή ιστορία, το οποίο με κάθε ευκαιρία οι Τούρκοι το «μαρκάρουν» ως ένα από αυτά που η Ελλάδα δεν πρέπει να διατηρεί άμυνα.

Εδώ και λίγα 24ωρα η συγκέντρωση δυνάμεων για την «Αργώ» έχει ξεκινήσει και δεν θεωρείται τυχαίο, πως τις ίδιες περίπου ημερομηνίες είναι προγραμματισμένη η άφιξη του επόμενου RafaleF3R.

Στα Ελληνικά νερά πλέει το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων Tonnerre, το οποίο στο εσωτερικό του μπορεί να γεμίσει με άρματα μάχης, πεζοναύτες αλλά και τα επίλεκτα στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Στο κατάστρωμα του πλοίου μεταφέρονται ελικόπτερα και οι Γάλλοι θεωρούν αυτό το καράβι ως την αστραπή του στόλου τους και είναι ίδιο με εκείνο που είχε λάβει μέρος στον «Μέγα Αλεξανδρο» το 2020, το Dixmude.

Επίδειξη ισχύος όμως και από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το οποίο αυτές τις ημέρες «τρέχει» τόσο την Εθνική άσκηση «Λόγχη», όσο και τη διασυμμαχική «Αργώ» και παράλληλα διατηρεί υψηλότατες ετοιμότητες ώστε ν’ αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε κίνηση από την Τουρκία, η οποία σε ρητορικό επίπεδο έχει ξεπεράσει τις προκλήσεις κι έχει περάσει σε ευθείες ύβρις και απειλές.

Φρεγάτες, αρματαγωγά, τα φαντάσματα του βυθού, υποβρύχια τύπου 214, ελικόπτερα AegeanHawk, πυραυλάκατοι, οι ειδικές ναυτικές επιχειρήσεις του Αρχηγείου Στόλου και της ΔΕΠ και σχεδόν το σύνολο της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών θα δείξουν στους σύμμαχους Γάλλους την ετοιμότητα και το πάθος που διακατέχει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από μια τέτοια άσκηση δεν θα μπορούσε να λείπει η Πολεμική Αεροπορία η οποία με τα μαχητικά της κι όχι μόνο θα δώσει ηχηρό παρόν στην καρδιά του Αρχιπελάγους. Από κοντά και η Αεροπορία Στρατού με Apache, Kiowa&Chinook.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Το ρουά – ματ του Πολεμικού Ναυτικού και πώς θα ξεκινήσει τη αναβάθμιση των δύο πρώτων Super Vita

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: