Η Ελληνογαλλική «Αργώ» φέρνει νεύρα στην Τουρκία την στιγμή που η αρμάδα των δύο χωρών κατέκλυσε την καρδιά του Αιγαίου

Έλληνες και Γάλλοι κομάντο στο νησί της Σκύρου κατά την Πολυεθνική Διακλαδική Άσκηση Ελλάδας και Γαλλίας με την επωνυμία «ARGO – 22». ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Η Ελληνογαλλική «Αργοναυτική» εκστρατεία, με το επιβλητικό πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων του Γαλλικού στόλου,Tonnerre να δεσπόζει στα γαλανά νερά του Αιγαίου, πλαισιωμένο μάλιστα από μονάδες επιφανείας του Ελληνικού στόλου, αποτελεί μια από τις βασικές εικόνες της άσκησης «Αργώ» η οποία εκνευρίζει ιδιαίτερα την Άγκυρα.

Μάλιστα ο τουρκικός Τύπος, σε ρόλο φερέφωνου, φανερώνει την ενόχληση της τουρκικής ηγεσίας για την επί μια εβδομάδα άσκηση «Αργώ», ανάμεσα στις Ελληνικές και τις Γαλλικές δυνάμεις.

Και η ενόχληση αυτή περισσότερο έχει να κάνει με τα μηνύματα που έχει εκπέμψει το Ελιζέ, παρά με την παρουσία του Γαλλικού ελικοπτεροφόρου και των περισσότερων από 300 Γάλλων commandos που εκπαιδεύτηκαν στα Ελληνικά νερά και στους βράχους του Αρχιπελάγους.

  • Όλα τα προηγούμενα θυμίζουν πολύ έντονα πως η Άγκυρα εκνευρίζεται με το παραμικρό. Δηλώνει θυμωμένη με τις Ελληνοαμερικανικές ασκήσεις, εξοργισμένη για την άσκηση «Μέδουσα» με τη συμμετοχή Αιγύπτου κι όχι μόνο και πολλές άλλες δραστηριότητες που διοργανώνουν τα στρατιωτικά Επιτελεία της Ελλάδας.

Οι λεπτομέρειες αυτές καταγράφονται την ώρα που κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα με διαρκείς απειλές, ενώ η χώρα μας ισχυροποιεί τις διεθνείς συμμαχίες της και εν προκειμένω την Στρατηγική σχέση με την Γαλλία.

Πάντως ο Υποναύαρχος και υποδιοικητής των Γαλλικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο, Roux de Luze από την ανακαταληφθείσα ακτή της Σκύρου δήλωσε ότι η άσκηση «Αργώ» ήταν η πρώτη, που ασκήθηκαν τόσο πολύ και από τόσο κοντά Ελληνικές και Γαλλικές δυνάμεις ενώ από τα πρώτα συμπεράσματα των δυο Επιτελείων που σχεδίασαν την άσκηση (ΓΕΕΘΑ & Γενικό Επιτελείο της Γαλλίας) συμπεραίνεται ότι το επίπεδο της διαλειτουργικότητας είναι υψηλό. Αυτό το γεγονός δίνει το βασικό συστατικό με το οποίο τα δυο Επιτελείο σκοπεύουν να πορευτούν για την επόμενη εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Από την Ελληνική πλευρά, ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, Επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου αναφέρθηκε στο όραμα που έχουν οι δυο δυνάμεις και δεν είναι άλλο από αυτό της παροχής ασφάλειας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Ο Στρατηγός μάλιστα τόνισε πως το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι πάντοτε οι Ελληνικές Δυνάμεις είναι έτοιμες για οτιδήποτε χρειαστεί κι εκείνο που μπορεί να θεωρηθεί αυτοσκοπός είναι να υπάρχουν συνεργασίες από τώρα με συμμαχικές δυνάμεις, χωρίς κανείς να το επιβάλει αυτό στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά καθαρά το επιχειρησιακό σκέλος της «Αργοναυτικής» Ελληνογαλλικής εκστρατείας, εκείνο που πιστώνεται στα δυο Επιτελεία και κυρίως σε όλους όσοι μετείχαν ως ασκούμενοι, είναι η ταχεία εκτέλεση των σεναρίων.

Μάλιστα σε σχέση με παρελθούσες παρόμοιες ασκήσεις που είχαν γίνει αποβατικές ενέργειες στην ίδια ακτή, θεωρείται η πιο καλοδουλεμένη, με τα στελέχη της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων και τους ιπταμένους της Αεροπορίας Στρατού να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για το μεγάλο φινάλε της ανακατάληψης του χαμένου εδάφους, σε βάθος.

Οι πεζοναύτες με χιλιάδες αποβάσεις, όχι μόνο στην Σκύρο αλλά σχεδόν σε όλα τα νησιά και νησίδες του Αρχιπελάγους, έδειξαν στους Γάλλους συναδέλφους τους την προστιθέμενη αξία που έχει η διαρκής εξάσκηση στο αντικείμενο αυτό, στα ίδια σημεία και με διαφορετική προσέγγιση κάθε φορά.

«Ντιρέκτ» ήταν και το χτύπημα Ελλάδας και Γαλλίας για την κοινή απόβαση πεζοναυτών και στον Άγιο Ευστράτιο καθώς στο νησί του Αν. Αιγαίου οι Γάλλοι επαναλαμβάνουν ότι είχαν κάνει ξανά πριν από λίγα χρόνια.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Θα απαντήσουμε συλλογικά και αποφασιστικά: Προειδοποιεί το ΝΑΤΟ για τις δολιοφθορές στον Nord Stream

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: