Η δημοσιογράφος Βασιλική Σιούτη κάνει φύλλο και φτερό, και αποδομεί, την ιστορία της Μαρίας: Θέτει σοβαρότατα ερωτήματα… Ο Μηταράκης και ο Χρηστίδης του Der Spiegel

FILE PHOTO: Μετανάστες μόλις έχουν διαβεί τον Έβρο. Screenshot via video OPEN TV




Στην αμφιλεγόμενη υπόθεση των 38 μεταναστών σε νησίδα του Έβρου και του νεκρού προσφυγόπουλου αναφέρεται με εκτενές άρθρο η ιστοσελίδα Lifo και η δημοσιογράφος  Βασιλική Σιούτη.

«Οι χθεσινές δηλώσεις Μηταράκη και κυρίως τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα αμφισβητούν την αφήγηση του «Spiegel» και θέτουν ερωτήματα για την ύπαρξη νεκρού προσφυγόπουλου. Ποια είναι, τελικά, η αλήθεια;» αναρωτιέται η εξαιρετική Ελληνίδα δημοσιογράφος και παραθέτει λεπτομερή στοιχεία στο κείμενό της.

Βασικά κάνει κάνει φύλλο και φτερό, και αποδομεί, την ιστορία, όπως την παρουσιάζουν το περιοδικό Der Spiegel και ο δημοσιογράφος Γιώργος Χρηστίδης, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση διά του αρμοδίου υπουργού.

  • Ολόκληρο το κείμενο της ιστοσελίδας ακολουθεί:

«Σε ανακολουθίες που προκύπτουν στην ιστορία των «38 μεταναστών της νησίδας», για τις οποίες θα ενημερώσει την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αναφέρθηκε προχθες στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, ο οποίος με παλιότερες δηλώσεις του είχε συμβάλει στη δημιουργία σύγχυσης γύρω από την υπόθεση αυτή.

Σύμφωνα με όσους μιλούσαν για λογαριασμό των 38 προσφύγων το προηγούμενο διάστημα, αυτοί «είχαν εγκλωβιστεί από τον Ιούλιο σε μια αμμονησίδα του ποταμού Έβρου» και ανάμεσά τους υπήρχε «μια έγκυος που αιμορραγούσε», «ένα κορίτσι που χαροπάλευε από τσίμπημα σκορπιού» και άλλο ένα «που πέθανε» από την ίδια αιτία. Το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», που ανέδειξε το θέμα, στο τελευταίο άρθρο του κατηγορεί την Αθήνα για τον θάνατο του παιδιού, παρότι τώρα μιλάει για «ασαφή αίτια».

Οι χθεσινές δηλώσεις Μηταράκη όμως, και κυρίως τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα αμφισβητούν την αφήγηση του «Spiegel» και θέτουν ερωτήματα για την ύπαρξη νεκρού προσφυγόπουλου. Ποια είναι, τελικά, η αλήθεια;

  • Ο ισχυρισμός του θανάτου ενός μικρού παιδιού, για τον οποίο κατηγορείται μια χώρα, δεν είναι ένα ασήμαντο γεγονός που μπορεί κανείς να προσπεράσει. Η έρευνα των Αρχών αλλά και των δημοσιογράφων πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να λάμψει η αλήθεια.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στις καταθέσεις τους οι πρόσφυγες και μετέφερε ο κ. Μηταράκης στη Βουλή, το παιδί «είναι θαμμένο στη νησίδα, χωρίς σημάδι, σε άγνωστη τοποθεσία, δεν γνωρίζουν οι γονείς”.

“Το σημειώνω», είπε, «καθώς ανάμεσα στους 38 υπήρχαν άτομα που ήξεραν να στέλνουν ακριβές στίγμα μέσω application (εφαρμογών) στο κινητό τηλέφωνο. Δεν υπάρχει καμιά φωτογραφία ή βίντεο του παιδιού ως άρρωστου, του σημείου ταφής, της ταφής κ.ά. Δεν θα καταθέσω στα πρακτικά έγγραφη αλληλογραφία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), λόγω της ρήτρας εμπιστευτικότητας. Αλλά δεν χρειάζεται. Ο αγαπητός συνάδελφος κ. Κατρούγκαλος δημοσίευσε τη λίστα στο Τwitter στις 19 Αυγούστου».

Πράγματι, πριν από λίγες μέρες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, θέλοντας να απαντήσει στην υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Σοφία Βούλτεψη, με την οποία είχε μια διένεξη για το θέμα, ανάρτησε στο Τwitter τη λίστα με τα ονόματα και των 38 προσφύγων που είχαν προσφύγει μέσω ΜΚΟ στο ΕΔΔΑ κατά της Ελλάδας, ζητώντας προστασία.

Η προσφυγή είχε γίνει τον Ιούλιο, όταν ζητούσαν να τους επιτραπεί να περάσουν στην Ελλάδα, πριν από τον ισχυριζόμενο θάνατο της πεντάχρονης. Η λίστα αυτή δημοσιεύθηκε χωρίς να το επιθυμούν οι ΜΚΟ και οι πρόσφυγες, μάλλον από «γκάφα» του Γιώργου Κατρούγκαλου, αλλά χάρη σε αυτήν τώρα μπορούμε να μάθουμε την αλήθεια.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: