Για αύξηση εισροών κεφαλαίων αγνώστου προελεύσεως στην Τουρκία, ομιλεί το Bloomberg: Ο Ερντογάν προφανώς σπάει το εμπάργκο

FILE PHOTO: Islamist president of Turkey Tagip Erdogan speaking at the 2022-2023 School Year Opening Ceremony. Photo via Turkish Presidency




To αμερικανικό πρακτορείο Βloomberg δημοσιεύει άρθρο των Beril Akman και Kerim Karakaya σχετικά με την αύξηση των χρηματικών εισροών αγνώστου προελεύσεως στην Τουρκία.

Τίτλος του κειμένου: Mystery Money Flows Help Turkey Finance Widening Foreign Gap – Μυστηριώδεις ροές χρημάτων βοηθούν την Τουρκία να χρηματοδοτεί το εξωτερικό της χρέος

Η ιστοσελίδα μας έχει σημειώσει από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν θα εκμεταλλευθεί τα νέα “δεδομένα” για …εισπράξει, όπως είχε κάνει και με τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Πολλοί ολιγάρχες κατέφυγαν στην Τουρκία και μετέφεραν δισεκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς τουρκικών τραπεζών για να τα προστατεύσουν.

Το πρακτορείο αναφέρει και τα εξής:

Οι μυστηριώδεις ροές χρήματος προς την Τουρκία έχουν ανέλθει σε νέα ύψη ρεκόρ, σημειώνοντας αύξηση μόνο για τον μήνα Ιούλιο 5.5 δις δολ., ενώ  για τους πρώτους 7 μήνες του έτους 24,4 δις δολάρια.

Κατά το παρελθόν, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είχε διευκρινίσει ότι οι μυστηριώδεις χρηματικές ροές οφείλονται σε νέες καταθέσεις των Τούρκων, που είχαν αποταμιεύσει ρευστά διαθέσιμα είτε σε τουρκική λίρα είτε – λόγω των εσόδων από τον τουρισμό – σε συνάλλαγμα.

Σύμφωνα με τον τούρκο οικονομολόγο Haluk Burumcekci, ενώ είναι λογικό να εμφανίζεται ένα ποσοστό εισροών κεφαλαίων αγνώστου προέλευσης, ωστόσο η συνεχιζόμενη αύξηση τέτοιων εισροών στην τουρκική οικονομία το τρέχον έτος συνιστά ‘πρόβλημα’.

Τα έσοδα από τον τουρισμό δεν επαρκούν για να δικαιολογήσουν τέτοιες αυξήσεις χρηματικών εισροών, καθώς αυτά τα έσοδα ανήλθαν σε 4.5 δις δολ τον Ιούλιο και σε 16.4 δις δολ το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου. Τα έσοδα αυτά αντιστοιχούν στο 70% των καταγραφόμενων εσόδων αγνώστου προελεύσεως.

Επισημαίνεται ότι έπειτα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Τουρκίας διευρύνεται και έχει ανέλθει στα 4 δις δολάρια τον Ιούλιο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις περί 3.7 δις δολ.

Η κάλυψη  αυτού του ελλείμματος συνιστά μια πρόκληση για τον τούρκο Πρόεδρο Erdogan, που αντιμετωπίζει πληθωρισμό 80% .

Αναφέρεται, τέλος, ότι οι μυστηριώδεις εισροές κεφαλαίων βοηθούν την Κεντρική Τράπεζα να κρατήσει την τουρκική λίρα σχετικά σταθερή.

ΠΗΓΗ: Beril Akman και Kerim Karakaya- Mystery Money Flows Help Turkey Finance Widening Foreign Gap

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro με πρακτορειακό δημοσίευμα της υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα “έτοιμη να αντιμετωπίσει” όσους “απειλούν” το έδαφός της» προβάλλει αποσπάσματα των κοινών δηλώσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron).

Ο Έλληνας πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χθες στο Παρίσι ότι η χώρα του είναι “έτοιμη να αντιμετωπίσει” οποιαδήποτε απειλή κατά της κυριαρχίας της, αναφερόμενος στην Τουρκία, η οποία κατηγορεί την Ελλάδα ότι “κατέχει” τα νησιά του Αιγαίου.

Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλους εκείνους που απειλούν να αποβιβαστούν στα νησιά μας, στο έδαφός μας“, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, – ο οποίος έγινε δεκτός από τον Γάλλο πρόεδρο στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Αναφέρθηκε στα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale και τις τρεις φρεγάτες άμυνας και επέμβασης (DFI) που αγόρασε η Αθήνα τον Μάρτιο και ευχαρίστησε τη Γαλλία για την υποστήριξή της απέναντι στις “προκλήσεις” της Τουρκίας. “Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε συζήτηση και διάλογο”, πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Εν προκειμένω, το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan κατηγόρησε πρόσφατα την Ελλάδα ότι “κατέχει” τα νησιά του Αιγαίου, τα οποία είναι ελληνικά, αλλά στα οποία δεν μπορούν να ‘σταθμεύουν’ Έλληνες στρατιώτες, και προειδοποίησε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να “φτάσουν εν μία νυκτί” και να “κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο“.

Ο Emmanuel Macron από την πλευρά του κατήγγειλε “προκλήσεις και απαράδεκτες προτάσεις που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας” και επανέλαβε “με σαφήνεια και σταθερότητα” την υποστήριξη της Γαλλίας προς την Αθήνα. “Δεν θα επιτρέψουμε να επικρατήσει οποιαδήποτε διαταραχή, ιδίως στην ανατολική Μεσόγειο“, είπε.

ΠΗΓΗ: Le Figaro  – La Grèce «prête à affronter» ceux qui «menacent» son territoire

Ο “δεσποτισμός” του Κυριάκου Μητσοτάκη σε άρθρο του περιοδικού MARIANNE: Αποσταθεροποιείται από την υπόθεση των υποκλοπών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: