Εξυμνούσε τον Χίτλερ, έλεγε υπόδειγμα “σύγχρονου φασίστα” τη Μελόνι: Κατακραυγή και απόσυρση υποψηφίου από τα “Αδέλφια της Ιταλίας”

Photo Η ηγέτιδα του νεοφασιστικού κόμματος της Ιταλίας “Αδέλφια της Ιταλίας” EPA/DANILO DI GIOVANNI




Το ακροδεξιό κόμμα “Αδέλφια της Ιταλίας” απέσυρε έναν από τους υποψηφίους του για τις επερχόμενες εκλογές, αφού ανακαλύφθηκε ότι είχε εγκωμιάσει τον Αδόλφο Χίτλερ και χαρακτήριζε την ηγέτιδα του κόμματος, Τζόρτζια Μελόνι, ως  «σύγχρονο φασίστα».

Ο Καλοτζέρο Πιζάνο, συντονιστής των “Αδελφών της Ιταλίας” στην επαρχία Agrigento της Σικελίας, έγραψε στο Facebook το 2014 ότι Χίτλερ ήταν «ένας σπουδαίος πολιτικός».

Η ανάρτηση, η οποία προκάλεσε την κατακραυγή της εβραϊκής κοινότητας της Ιταλίας, εμφανίστηκε σε άρθρο της εφημερίδας La Repubblica, λίγες μέρες πριν οι Ιταλοί προσέλθουν στις κάλπες στις γενικές εκλογές.

Η εφημερίδα βρήκε μια άλλη ανάρτηση του Πιζάνο, που γράφτηκε την ίδια χρονιά, λέγοντας ότι υποστηρίζει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ τα όσα αναφέρονται στην αρχηγό του κόμματος Μελόνι γράφτηκαν το 2016.

Τα “Αδέλφια της Ιταλίας”, απόγονος του νεοφασιστικού Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος (MSI), ηγείται  συνασπισμού που προβλέπεται να κερδίσει μια άνετη νίκη στις εκλογές την Κυριακή, ανοίγοντας το δρόμο για τη Μελόνι να γίνει πρωθυπουργός.

Η Μελόνι προσπάθησε να αποστασιοποιήσει το κόμμα της από τις νεοφασιστικές του καταβολές, λέγοντας τον Αύγουστο ότι είχε «παραδώσει τον φασισμό στην ιστορία πριν από δεκαετίες». Ωστόσο, αρνήθηκε τις εκκλήσεις να αφαιρέσει το τρίχρωμο φλεγόμενο σύμβολο του κόμματος, το οποίο είχε προέλθει από το επίσημο λογότυπο της MSI.

  • Μέσα σε λίγες ώρες από την επανεμφάνιση των αναρτήσεων του Πιζάνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το κόμμα εξέδωσε ανακοίνωση αναστολής της συμμετοχής του στις εκλογές με «άμεση ισχύ».

«Από αυτή τη στιγμή, ο Πιζάνο δεν εκπροσωπεί πλέον τα “Αδέλφια της Ιταλίας”  σε κανένα επίπεδο και του απαγορεύεται να χρησιμοποιεί το σύμβολο», ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι ο Πιζάνο θα «παραπεμφθεί στο εποπτικό συμβούλιο του κόμματος» για οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια.

Ο Πιζάνο είπε: «Πριν από χρόνια, έγραψα πράγματα που ήταν βαθιά λάθος και διέγραψα το προσωπικό μου προφίλ στο Facebook επειδή ντρεπόμουν. Δεν ξέρω πώς βρήκε τις δημοσιεύσεις η La Repubblica, αλλά καταδικάζω απερίφραστα αυτές τις εκφράσεις και ζητώ συγγνώμη σε όποιον προσβλήθηκε από αυτές».

Με πληροφορίες από The Guardian

Βία και τρόμος στο Αφγανιστάν: Νεκρές δύο γυναίκες από πυρά Ταλιμπάν στη διάρκεια έρευνας σε σπίτια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: