Επιχείρηση Αρμαγεδδών: Live η σύγκρουση του διαστημικού σκάφους της NASA με τον αστεροειδή Δίμορφο

Απεικόνιση της σύγκρουσης από τη NASA




Οι περισσότεροι επιστήμονες της αποστολής DART της NASA θα οργίζονταν στη σκέψη και μόνο ότι ένα πανάκριβο ερευνητικό σκάφος πρόκειται να συντριβεί εις τα εξ ων συνετέθη.

Αλλά για τους υπεύθυνους του πειράματος που διεξάγει η αμερικανική διαστημική υπηρεσια, οτιδήποτε λιγότερο από μια ολική καταστροφή (του σκάφους, όχι του αστεροειδούς) θα συνιστά παταγώδη αποτυχία.

Περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ένα διαστημικό σκάφος αξίας 330 εκατομμυρίων δολαρίων πρόκειται να μπει σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με έναν όχι και τόσο μικρό αστεροειδή. Σε απόσταση περίπου 11 εκατομμυρίων χιλιόμετρων πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό.

Είναι η πρώτη κρίσιμη «πρόβα» πλανητικής άμυνας σε περίπτωση που ένας τέτοιος διαστημικός βράχος αποτελέσει κάποτε απειλή για τη Γη. Και πρόκειται για το πρώτο τεστ μιας τεχνολογίας εκτροπής/αποτροπής αυτού του δυνητικά καταστροφικού αστεροειδούς.

Ποια είναι η αποστολή DΑRΤ;

Το ακρωνύμιο DART, σημαίνει Double Asteroid Redirection Test, και είναι το πρώτο πείραμα «πλανητικής άμυνας» από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, σε συνεργασία με επιστήμονες του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Ο σκοπός; Να δούμε εδώ στη Γη εάν μπορούμε να αλλάξουμε την τροχιά ενός αστεροειδούς στο βαθύ διάστημα, εφόσον κάποτε αυτό πλησιάσει τόσο κοντά ώστε να απειλήσει τη Γη.

Τι σχεδιάζει να κάνει η NASA;

Η ΝΑSA έχει βάλει στο στόχαστρό της τον Δίμορφο, έναν αστεροειδή διαμέτρου 160 μέτρων που κινείται «κοντά» (πάντα με τις διαστημικές διαστάσεις της έννοιας) στη Γη. Πάνω σε αυτόν, σκοπεύει να συντρίψει ένα μικρό διαστημόπλοιο με μέγεθος αυτοκινήτου. Ο συγκεκριμένος αστεροειδής επελέγη λόγω της εγγύτητά του προς τη Γη, αλλά δεν αποτελεί απειλή για τον πλανήτη μας ούτε πριν ούτε μετά τη σύγκρουση.

Γιατί πραγματοποιείται η αποστολή;

Όποιος έχει παρακολουθήσει την πρόσφατη κωμωδία του Netflix, Don’t Look Up, θα είναι… εξοικειωμένος με το σενάριο -όσο απομακρυσμένο και αν είναι αυτό στην πραγματικότητα- ενός αστεροειδούς αρκετά μεγάλου ώστε να μας απειλεί με το τέλος του κόσμου. Ε, λοιπόν, η NASA θέλει να μάθει εάν η ίδια έχει τη δυνατότητα να μας προστατεύσει από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εάν συμβεί ποτέ.

Τι ελπίζει η NASA να γίνει;

Το σχέδιο είναι ότι η πρόσκρουση του διαστημικού σκάφους DART -η οποία θα επισυμβεί με ταχύτητα 24.140 χιλιομέτρων ανά ώρα– με τον αστεροειδή Δίμορφο θα καταφέρει να τον εκτρέψει από την τρέχουσα τροχιά του σε ένα διαφορετικό και ακίνδυνο για τη Γη μονοπάτι.

Οσοι είμασταν παιδιά τη δεκαετία του 1980 θα θυμούνται το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι Asteroids στο οποίο ο στόχος ήταν να αλλάξουμε την κατεύθυνση των απειλητικών διαστημικών βράχων (και στη συνέχεια να τους καταστρέψουμε, κάτι που δεν είναι όμως ο στόχος του Dart).

(Όσο περιμένετε, θυμηθείτε το θρυλικό video game)

Πώς θα ξέρουμε εάν η αποστολή είναι επιτυχής;

Θα το δούμε οnline: Η NASA μεταδίδει ζωντανά την όλη αποστολή με βίντεο και σχόλια στον ιστότοπό της και στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, περίπου 45 λεπτά μετά την πρόσκρουση έχει προγραμματιστεί μία συνέντευξη Τύπου στην οποία οι διαχειριστές της αποστολής θα συζητήσουν το τι ακριβώς συνέβη.

Stay Tuned (που λέγαμε και στο χωριό μας).

Πλανητική άμυνα Live ξημερώματα Τρίτης: Για πρώτη φορά η NASA θα εκτρέψει αστεροειδή που κατευθύνεται στη ΓΗ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: