Εν μέσω των πολεμικών απειλών του Ερντογάν: Η Ελλάδα και η Τουρκία συμμετέχουν σε ετήσια ναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ στη Μαρμαρίδα

Στιγμιότυπο από παλαιότερη ναυτική άσκηση της Δυτικής Συμμαχίας. Φωτογραφία ΝΑΤΠ




To αμερικανικό πρακτορέιο Associated Press σε ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη, μεταδίδει ότι εν μέσω ενός κλιμακούμενου λεκτικού πολέμου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για διαφορές στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, οι δύο χώρες ενώθηκαν την Τρίτη, για να συμμετάσχουν στην ετήσια ναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ.

Τίτλος της ανταπόκρισης: Rivals Turkey and Greece come together for NATO drill in Med, (Οι αντίπαλοι Τουρκία και Ελλάδα έρχονται μαζί για τα γυμνάσια του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο).

Σημειώνει σχετικά:

Οι ιστορικοί περιφερειακοί αντίπαλοι είναι μεταξύ των 12 μελών της συμμαχίας που συμμετέχουν στο Dynamic MarinerMavi Balina 22 στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Τουρκίας.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχουν επιδεινωθεί πρόσφατα. Ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan εξαπέλυσε μία κεκαλυμμένη απειλή εισβολής πριν από μια εβδομάδα, όταν είπε ότι η Τουρκία θα μπορούσε «να έρθει ξαφνικά μια νύχτα» ως απάντηση στις εκλαμβανόμενες ελληνικές απειλές.

Οι δύο γειτονικές χώρες έχουν διαφωνίες δεκαετιών για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των εδαφικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και διαφωνίες για τα όρια του εναέριου χώρου. Έχουν φτάσει στο χείλος του πολέμου τρεις φορές τον τελευταίο μισό αιώνα.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες με τη στρατιωτικοποίηση νησιών κοντά στην ακτογραμμή της, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική κυριαρχία θα μπορούσε να αμφισβητηθεί αν συνεχιστούν οι υποτιθέμενες παραβιάσεις.

Η Ελλάδα έχει διαμαρτυρηθεί για τη ρητορική της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη. Η Αθήνα λέει ότι πρέπει να υπερασπιστεί τα ανατολικά νησιά της ενάντια στον μεγαλύτερο και στρατιωτικά ισχυρότερο γείτονά της. Κατηγόρησε επίσης τον στρατό της Τουρκίας για παραβίαση επανειλημμένα του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την έναρξη της κοινής άσκησης από τη ναυτική βάση Aksaz κοντά στο μεσογειακό θέρετρο Μαρμαρίς. Οι πολεμικές ασκήσεις θα διαρκέσουν έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

«Το Dynamic Mariner είναι μια απίστευτα σημαντική θαλάσσια άσκηση μεγάλης κλίμακας», δήλωσε ο Γάλλος αντιναύαρχος Didier Piaton, αναπληρωτής διοικητής της Συμμαχικής Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ.

«Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει περισσότερα στοιχεία από ποτέ, διευκολύνοντας την αυξημένη διαλειτουργικότητα μεταξύ των κρατών μας και ενισχύοντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Τουρκία και άλλους συμμάχους και εταίρους, για να αποτρέψουμε την επιθετικότητα και να υπερασπιστούμε τη συμμαχία».

H ανταπόκριση αναμεταδίδεται από το ABC News και την εφημερίδα Washington Post

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: