Εκβιάζει πριν από τη Νέα Υόρκη ο υποτακτικός του Ερντογάν: Aπορρίπτει τα ΜΟΕ και ζητά αναγνώριση ισότητας ο Τατάρ

FILE PHOTO: Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Εκβιαστικά κινείται εκ νέου ο Ερσίν Τατάρ πριν από το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, την ερχόμενη εβδομάδα και τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων επιμένει σε αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας πριν αποδεχθεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Παρ’ όλο που η συνεδρία της λεγόμενης «βουλής» του κατοχικού καθεστώτος ήταν κλειστή, εντούτοις ο ίδιος φρόντισε εξερχόμενος να παρουσιάσει τις θέσεις του όπως τις είπε και εντός.

Όπως δε αναφέρουν στελέχη της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης που ήταν στη συνεδρία, τα όσα είπε στην κλειστή συνεδρία ο Τατάρ δεν διαφέρουν με τα όσα δηλώνει εκτός.

Ο Ερσίν Τατάρ (πηγή Μπαϊράκ/ΓΤΠ) επανέλαβε, στις δηλώσεις του, πως εάν δεν γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων «δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης».

Φρόντισε δε να υπενθυμίσει πως αυτή είναι και θέση της Τουρκίας. Όσο για το ταξίδι στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα, ο Ερσίν Τατάρ είπε πως τόσο ο ίδιος όσο και η τουρκική πλευρά θα μεταφέρουν ακριβώς αυτή τη θέση, ότι δηλαδή για να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο αυτή πρέπει να γίνει στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

Όπως είπε, κατά την ενημέρωση της λεγόμενης «βουλής», εξήγησε γιατί η ομοσπονδία τελείωσε και δεν προσφέρει καμιά ελπίδα.

Ισχυρίστηκε παράλληλα ότι «η νοοτροπία των Ελληνοκυπρίων είναι γεμάτη από σοβαρές παγίδες και ο στόχος τους είναι να εξαλείψουν την ”ΤΔΒΚ” επεκτείνοντας την εξουσία τους στον βορρά».

Όσον αφορά την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη με συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ο Τατάρ ήταν και πάλι αρνητικός.

Επανέλαβε πως δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτά. Χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την πρόταση για το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, σύμφωνα με την οποία οι πτήσεις προς τα κατεχόμενα θα συνδεθούν με το κέντρο ελέγχου πτήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα τερματιστεί η συνεργασία με αντίστοιχο κέντρο ελέγχου στην Τουρκία.

Επίσης, απαράδεκτη χαρακτήρισε την πρόταση για το λιμάνι της Αμμοχώστου και υποστήριξε πως αυτά μπορούν να τεθούν μετά τη συνολική λύση του προβλήματος.

Αναφέροντας ότι δεν είναι δυνατόν η τουρκοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί ποτέ την επιστροφή του Βαρωσιού και την αφαίρεσή του από τα «σύνορα» της «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε περιεκτικές διαπραγματεύσεις χωρίς να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική μας ισότητα».

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα στο πλαίσιο των τεχνικών επιτροπών είναι να κινηθούμε με τη συνεργασία των δύο πλευρών», ανέφερε επαναλαμβάνοντας ότι οι «αρχές» της «ΤΔΒΚ» και οι «αρχές του νότου», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, «μπορούν να συνεργαστούν σε διάφορα θέματα και σε αυτό το πλαίσιο, οι προτάσεις που υποβάλαμε την 1η και την 8η Ιουλίου ήταν αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω».

Υποστήριξε ότι με την εφαρμογή αυτών των προτάσεων δεν θα μπορεί να τεθεί θέμα επέκτασης της εξουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο.

Ο Τατάρ ανάφερε ότι στις διάφορες τεχνικές επιτροπές συζητούν το πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο «λαών» στις επίσημες διαδικασίες διαπραγμάτευσης «στη βάση των δύο κρατών» και υποστήριξε ότι μεταξύ των θεμάτων που μπορούν να συζητηθούν είναι ο διαμοιρασμός του φυσικού πλούτου γύρω από το νησί, η επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στον ηλεκτρισμό και την ενέργεια με τη σύνδεση στο «σύστημα δικτύου» με καλώδιο που θα τραβηχτεί στην Τουρκία, η συνεργασία μεταξύ των «δύο κρατών» για αποναρκοθέτηση σε 29 διαφορετικές περιοχές και η σύσταση επιτροπών που περιλαμβάνουν θεσμικά όργανα της «ΤΔΒΚ» για την εξάλειψη των προβλημάτων που προκύπτουν από την παράτυπη μετανάστευση.

* Στο μεταξύ, σε μιαν άλλη εξέλιξη ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, Μενέλαος Μενελάου, και ο ειδικός αντιπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Εργκιούν Ολγκούν, είχαν την Τετάρτη νέα διαδικτυακή συνάντηση, την τελευταία πριν τη μετάβαση στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, κατά τη συνάντηση, που διήρκεσε λίγο πέραν της μιας ώρας, έγινε γενική συζήτηση για θέματα που αφορούν κυρίως τις δικοινοτικές Τεχνικές Επιτροπές.

Ερχιουρμάν: Kοιτάζουν προς τα νότια για δουλειά

Προς τα νότια κοιτάζουν οι Τουρκοκύπριοι ελπίζοντας για μια καλύτερη οικονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, οι Τουρκοκύπριοι ελπίζουν στους Ελληνοκύπριους για βελτίωση των οικονομικών τους.

Όπως ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης, οι Τουρκοκύπριοι γυρεύουν δουλειές στο «νότο», όπως αποκάλεσε τις ελεύθερες περιοχές, ενώ οι επιχειρηματίες περιμένουν τους επισκέπτες να περάσουν στα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές.

Ταυτόχρονα, πολλοί τουρίστες μεταβαίνουν στα κατεχόμενα μέσω Λάρνακας. Η κατάσταση στην οποία είμαστε, συνέχισε, μας καθιστά σοβαρά εξαρτώμενους.

Οι δηλώσεις Ερχιουρμάν έγιναν μετά τη συνεδρία της «βουλής» του κατοχικού καθεστώτος, στη διάρκεια της οποίας ο Ερσίν Τατάρ τούς ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Όπως είπε ο Ερχιουρμάν η πολιτική του Τατάρ είναι να παγιδεύσει τους Τουρκοκύπριους και ότι διαπραγματεύσεις μπορούν να διεξαχθούν στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομόσπονδης λύσης με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Οι Τουρκοκύπριοι, πρόσθεσε, αγωνίστηκαν για αυτά πολλά χρόνια και δεν μπορούν απλά να πεταχτούν αυτά που κέρδισαν.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Στην Νέα Υόρκη ο Αναστασιάδης για σειρά επαφών με ξένους ηγέτες: Θα προσφωνήσει τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: