“Εχει χαθεί η μπάλα” στη Μόσχα: Υψηλόβαθμα στελέχη του Πούτιν καταγγέλλουν συλλήβδην στρατεύσεις-Δικαιολογούν αντιδράσεις

File photo Ένα κατεστραμμένο ρωσικό τανκ κοντά στο πρόσφατα ανακαταληφθεί χωριό Λύπτσι, περιοχή Χάρκοβο, βορειοανατολική Ουκρανία, 24 Σεπτεμβρίου 2022 (εκδόθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2022).




Δύο υψηλόβαθμοι Ρώσοι βουλευτές ζητούν «επιστράτευση σύμφωνα με το νόμο», χωρίς «το παραμικρό λάθος»
Σύμφωνα με αναφορές που εντόπισε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, δύο υψηλόβαθμοι Ρώσοι βουλευτές εξέφρασαν την Κυριακή κριτική για την εκστρατεία επιστράτευσης εφέδρων στη Ρωσία, απαιτώντας από τους τοπικούς αξιωματούχους να ελέγξουν την κατάσταση και να τερματίσουν γρήγορα τις «υπερβολές» που εξόργισε τον κόσμο.

Μαρτυρίες και πληροφορίες αναφέρουν ειδοποιήσεις στρατολόγησης που εκδόθηκαν σε άτομα που δεν έχουν κάνει στρατιωτική θητεία, ενώ ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου διαβεβαίωσε ότι μόνο άτομα με ειδικές στρατιωτικές δεξιότητες ή εμπειρία μάχης θα κληθούν να καταταγούν στο στρατό.

Από πρόσωπα κοντά στον Πούτιν, η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας -η Άνω Βουλή του κοινοβουλίου- Βαλεντίνα Ματβιένκο, είπε ότι της είχαν πει ότι οι άνδρες είχαν λάβει ειδοποιήσεις στρατολόγησης ενώ δεν ήταν επιλέξιμοι για επιστράτευση. «Τέτοιες υπερβολές είναι απολύτως απαράδεκτες. Και θεωρώ απολύτως φυσιολογικό να προκαλούν μια έντονη αντίδραση στην κοινωνία», έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Στο μήνυμα προς τους περιφερειάρχες -που είπε ότι φέρουν την «πλήρη ευθύνη» για την υλοποίηση της κινητοποίησης- έγραψε: «Μεριμνήστε ώστε η υλοποίηση της μερικής επιστράτευσης να γίνει με την πλήρη και απόλυτη τήρηση των καθορισμένων κριτηρίων. Χωρίς το παραμικρό λάθος. »

Ανησυχίες εξέφρασε και ο πρόεδρος της Δούμας, της κάτω βουλής του κοινοβουλίου, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν. «Υπάρχουν καταγγελίες», είπε. «Αν γίνει κάποιο λάθος, πρέπει να διορθωθεί (…). Οι αρχές σε όλα τα επίπεδα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους. »

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, 300.000 Ρώσοι συμμετέχουν στην εκστρατεία επιστράτευσης. Και το Κρεμλίνο αρνήθηκε ότι κινητοποίησε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. ΜΚΟ λένε ότι περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της κινητοποίησης.

Με πληροφορίες από lemonde.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Προς προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών στη Ρωσία: Στρατολογία με “καρότο και μαστίγιο” – Εκατοντάδες συλλήψεις σε διαδηλώσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: