Διπλωματία και Εθνικό Συμφέρον: Η Κύπρος θα έχει τη δυνατότητα να εξέλθει αλώβητη από την ουκρανική κρίση;

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης με τον Ιορδανό ομόλογό του Ayman Hsafadi. Φωτογραφία Cyprus MFA, @CyprusMFA




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ*

Διπλωματία είναι, μεταξύ άλλων, η τέχνη της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβερνήσεων, με συνδυασμό διακριτικότητας και ευφυίας, αναφορικά με τις μεταξύ των σχέσεις, καθώς και την επίτευξη των στόχων της εξωτερικής των πολιτικής.

Συνεπώς, όχι μόνο είναι χρήσιμη αλλά και επιβεβλημένη η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των κρατών ακόμα και στις περιπτώσεις εμπολέμων.

Η θέση την οποία πρόσφατα εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν, αναφορικά με την ανάγκη ύπαρξης επικοινωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας, αποτελεί μια σοφή και θετική τοποθέτηση, εφόσον μόνο μέσω του διαλόγου επιλύονται οι διαφορές.

  • Όπως απεδείχθη και στην περίπτωση της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο πόλεμος δεν λύνει προβλήματα· αντίθετα συσσωρεύει περισσότερα, επιφέρει την καταστροφή, την ανθρωπιστική και επισιτιστική κρίση, την ενεργειακή κρίση και τη φτώχεια στον πλανήτη.

Η Κύπρος, θύμα η ίδια της εισβολής της Τουρκίας το 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής του ενός τρίτου του εδάφους της, εφαρμόζει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις σε αντίθεση με την κατοχική δύναμη η οποία παίζει και στα δυο ταμπλό, ατιμωρητί.

Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή διακυβεύεται αυτή η ίδια η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η εδαφική της ακεραιότητα και η κυριαρχία της από ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Άγκυρα για αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη διεθνή κοινότητα καθώς και αναβάθμιση του. Οι πληροφορίες για απευθείας πτήσεις από Ρωσικά αεροδρόμια προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου προκαλούν βαθιά ανησυχία.

Παρά τη διάψευση στην οποία με κάποια καθυστέρηση προέβη η εδώ πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνει ότι συζήτησε την έναρξη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλ. Πούτιν.

Το θέμα περιπλέκεται έτι περαιτέρω μετά τη δήλωση του Ντμίτρι Πετσκώφ, Γραμματέα Τύπου της Ρωσικής προεδρίας ότι” μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για απευθείας πτήσεις προς τη βόρεια Κύπρο”. Παράλληλα, ο Τούρκος έποικος Αρικλί που παριστάνει τον αρμόδιο “υπουργό” στις κατεχόμενες περιοχές, δηλώνει ότι Ρωσικές αεροπορικές εταιρείες ενδιαφέρονται για πραγματοποίηση πτήσεων μέσω του αεροδρομίου της Αττάλειας προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Ως γνωστό, το αεροδρόμιο που είναι κλειστό στη διεθνή αεροπλοΐα, έχει καταστεί με εντολή του Αντιπροέδρου της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, αεροδρόμιο εγχωρίων πτήσεων. Προσφέροντας έτσι το επιχείρημα ότι οι πτήσεις από την Αττάλεια θεωρούνται ως εσωτερικές πτήσεις της Τουρκίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το νόμιμο δικαίωμα και την υποχρέωση να διασφαλίσει τα εθνικά της συμφέροντα, την κυριαρχία και ανεξαρτησία της με κατάλληλα διαβήματα και ενέργειες προς τους ισχυρούς της υφηλίου για πρόληψη επικίνδυνων για την Κύπρο εξελίξεων.

  • Στις διεθνείς σχέσεις τα κράτη, ακόμα και σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τοποθετούνται ανάλογα με τα εθνικά τους συμφέροντα και τις σχέσεις τους με το κράτος-παραβάτη. Η Ε. Ε. δεν εξαιρείται.

Πρόσφατο παράδειγμα, η στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης προς υποστήριξη της Τουρκίας στον θέμα του τερματισμού της διαδικασίας επιτήρησης της εφαρμογής της απόφασης του ΕΔΑΔ στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου. Μόνο η Ελλάδα και η Βουλγαρία από τα μέλη της Ε. Ε. συντάχθηκαν με την Κύπρο. Σ αυτές προστέθηκαν η Αρμενία και η Σερβία.

Αργά η γρήγορα, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τερματιστεί. Οι εμπλεκόμενες χώρες θα μεριμνήσουν για τη διασφάλιση των οικονομικών, εμπορικών και στρατηγικών τους συμφερόντων.

Η Τουρκία όπως το έχει συνήθειο, θα προσεταιριστεί τους νικητές χωρίς, βεβαίως, να επηρεαστούν οι σχέσεις της με τους υπόλοιπους. Η Κύπρος θα έχει τη δυνατότητα να εξέλθει αλώβητη από την κρίση;

*Λόρια Μαρκίδη
Πρώην πρέσβης στην Κίνα κ. α.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

“Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί καμία εισβολή”, είπε ο Ερντογάν! Γι’ αυτό, πάρτε τον στρατό σας από την Κύπρο, αυτό είναι το ζητούμενο!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: