Άρθρο-ύμνος για την αξία του λιμένος Αλεξανδρούπολης: Οι ΗΠΑ ενισχύουν τους δεσμούς με την Ελλάδα εις βάρος της Τουρκίας

Στρατιωτικό ελικόπτερο των ΗΠΑ πετά πάνω από την πόλη της Αλεξανδρούπολης. Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ




«ΗΠΑ και Ρωσία διεκδικούν ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της εκτενούς ανταπόκρισης του Andrés Mourenza από την Κωνσταντινούπολη για την εφημερίδα El País.

Αναφέρει ότι, τα τελευταία χρόνια, η στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης αυξήθηκε, καθώς οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τους στρατιωτικούς δεσμούς τους με την Αθήνα, εις βάρος της παλαιάς συμμάχου τους Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι, τώρα πλέον που η Αλεξανδρούπολη αποτελεί σημείο εισόδου για το στρατιωτικό υλικό που αποστέλλεται στην Ουκρανία, διαδραματίζοντας παράλληλα στρατηγικό ρόλο για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, διάφορες επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ καθώς και άλλες που συνδέονται με τη Ρωσία προσπαθούν να αποκτήσουν τον έλεγχο του λιμανιού της.

Τα τρία τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν υπογράψει συμφωνίες για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στον αμυντικό τομέα, καθώς και για διασφάλιση «απεριόριστης πρόσβασης» των ΗΠΑ σε ελληνικές στρατιωτικές βάσεις, όπως για παράδειγμα στη στρατιωτική βάση Αλεξανδρούπολης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κίνηση πολεμικών πλοίων στο λιμάνι της πόλης σημείωσε ασυνήθιστη αύξηση, σε σημείο μάλιστα να υπάρξουν ακόμη και ελλείψεις σε ορισμένα προϊόντα, όταν για παράδειγμα τον περασμένο Μάϊο έδεσε στο ελληνικό λιμάνι το αμερικανικό USS Arlington, με 1.500 πεζοναύτες.

Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Lloyd Austin, ευχαρίστησε τον περασμένο Ιούλιο τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, διότι «η κατά προτεραιότητα πρόσβαση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε στις αμερικανικές δυνάμεις, επέτρεψε να συνεχιστεί η παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία».

Το γεγονός της αυξημένης αμερικανικής παρουσίας στην Αλεξανδρούπολη δεν πέρασε απαρατήρητο από τη Μόσχα, η οποία ήδη από τον Ιανουάριο άσκησε κριτική στην Ουάσιγκτον για αποστολή όπλων στο Κίεβο μέσω της συγκεκριμένης πόλης.

Η Τουρκία επίσης επέκρινε την εκεί αμερικανική στρατιωτική παρουσία, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα δεν επιτρέπει την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία μέσω των Στενών.

Όπως αναφέρει ο Έλληνας βουλευτής της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης, «η Αλεξανδρούπολη αποτελεί πύλη εισόδου στα Βαλκάνια και το διάδρομο που φθάνει μέχρι την Ουκρανία. Εφόσον η αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου έχει μειωθεί, είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας εναλλακτικής οδού».

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι οι Βρυξέλλες επέβαλαν στην Αθήνα, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων διάσωσης της τελευταίας δεκαετίας, την ιδιωτικοποίηση ελληνικών λιμένων, με αποτέλεσμα να αναλάβει το λιμάνι του Πειραιά η κρατική κινεζική Cosco και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μια ελληνογερμανική κοινοπραξία, με επικεφαλής τον γεννημένο στη Ρωσία, Έλληνα επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, πρώην μέλος της ρωσικής Δούμας, με το κόμμα του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στην περίπτωση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, συνολικά τέσσερα σχήματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Επικεφαλής του πρώτου σχήματος είναι η αμερικανική εταιρεία Quintana από το Τέξας, που επικεντρώνεται στον ενεργειακό τομέα, ενώ η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ηγείται της δεύτερης κοινοπραξίας, στην οποία συμμετέχουν μια βελγική εταιρεία διαχείρισης λιμένων, μια ελληνική εταιρεία αμυντικού εξοπλισμού και το αμερικανικό επενδυτικό fund ‘Blacksummit’.

Τα άλλα δύο σχήματα είναι ο ‘Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε., εταιρεία συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, και μια κοινοπραξία με επικεφαλής την DAMCO της ελληνικής οικογένειας Κοπελούζου. Ο επιχειρηματικός όμιλος της τελευταίας εισάγει ρωσικό αέριο μέσω της εταιρείας της «Προμηθέας», η οποία κατά το ήμισυ ανήκει στη ρωσική κρατική Gazprom.

«Εμείς δεν σκοπεύουμε να κρύψουμε το γεγονός ότι έχουμε τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης», δήλωσε ο John Charalambakis, διευθυντικό στέλεχος του Blacksummit. Όπως σημειώνεται, η Ουάσιγκτον «δηλώνει δυσαρεστημένη» με τους δεσμούς ορισμένων εταιρειών με τη Μόσχα.

«Δεδομένης της σημασίας που έχει για τους Αμερικανούς η Αλεξανδρούπολη, είναι σαφές ότι δεν θέλουν να πλανώνται αμφιβολίες ως προς το ποιος ελέγχει το λιμάνι», σχολιάζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιώργος Χρηστίδης.

Ο γενικός διευθυντής του Ομίλου Κοπελούζου, Ιωάννης Αράπογλου, υποστηρίζει ότι ο όμιλος «δεν έχει σχέσεις με τη ρωσική κυβέρνηση» και ότι οι σχέσεις με την Gazprom βασίζονται αποκλειστικά σε «εμπορικά συμβόλαια».

-Σε ξεχωριστή στήλη του ίδιου δημοσιεύματος, με τίτλο «Μείωση της εξάρτησης από το φυσικό αέριο», αναφέρεται ότι η βόρεια Ελλάδα έχει μετατραπεί σε βασικό κομμάτι της ευρωπαϊκής στρατηγικής για μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς από αυτή τη ζώνη διέρχεται ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), που μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας.

Εντός του φθινοπώρου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η διασύνδεσή του με τη Βουλγαρία. «Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακή πύλη εισόδου για την ΕΕ.

Από την πλευρά μας, σκοπεύουμε μέσω των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας να προωθήσουμε τα δυτικά συμφέροντα, όσον αφορά στους τομείς της στρατιωτικής, της ενεργειακής και της επισιτιστική ασφάλειας – καθώς η Αλεξανδρούπολη μπορεί να βοηθήσει στις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία- καθώς επίσης της εμπορικής ασφάλειας», τονίζει ο John Charalambakis.

Ξεμπρόστιασε την Αγκυρα μέσα στον ΟΗΕ: «Στα πρόθυρα εξαφάνισης η ελληνική μειονότητα» είπε ο εκπρόσωπος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: