Απόρρητη ομολογία Μόσχας: Οι δυτικές κυρώσεις ισοπεδώνουν τη ρωσική οικονομία* Αποκάλυψη Bloomberg

FILE PHOTO: Γενική άποψη της Κόκκινης Πλκατείας. EPA, MAXIM SHIPENKOV




Η Ρωσία μπορεί να αντιμετωπίσει μια μακρύτερη και βαθύτερη ύφεση καθώς ο αντίκτυπος των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων εξαπλώνεται, πλήττοντας τομείς στους οποίους βασιζόταν η χώρα για χρόνια για να τροφοδοτήσει την οικονομία της, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση που ετοιμάστηκε για το Κρεμλίνο και η οποία ήρθε σε γνώση του Bloomberg.

Το έγγραφο, το αποτέλεσμα πολύμηνης δουλειάς αξιωματούχων και ειδικών που προσπαθούν να αξιολογήσουν τον πραγματικό αντίκτυπο της οικονομικής απομόνωσης της Ρωσίας λόγω της εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, παρουσιάζει μια πολύ πιο τρομερή εικόνα από ό,τι κάνουν συνήθως οι αξιωματούχοι στις αισιόδοξες δημόσιες ανακοινώσεις τους.

Το Bloomberg είδε ένα αντίγραφο της έκθεσης η οποία  συντάχθηκε ενόψει μιας κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης ανώτατων αξιωματούχων που πραγματοποιήθηκε στις 30 Αυγούστου. Άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητά της.

  • Δύο από τα τρία σενάρια της έκθεσης δείχνουν ότι η συρρίκνωση επιταχύνεται το επόμενο έτος, με την οικονομία να επιστρέφει στο προπολεμικό επίπεδο μόνο στο τέλος της δεκαετίας ή αργότερα.

Το «αδρανειακό» σενάριο βλέπει την οικονομία να βυθίζεται στα τέλη του 2023, με πτώση  8,3% κάτω από το επίπεδο του 2021, ενώ το σενάριο «στρες» βάζει το χαμηλό το 2024 στο 11,9% σε σχέση με το περσινό επίπεδο.

Όλα τα σενάρια βλέπουν την πίεση των κυρώσεων να εντείνεται, με περισσότερες χώρες να είναι πιθανό να ενταχθούν σε αυτές. Η απότομη στροφή της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο μπορεί επίσης να πλήξει την ικανότητα του Κρεμλίνου να προμηθεύει τη δική του αγορά, αναφέρει η έκθεση.

Πέρα από αυτές καθ’ αυτές τις κυρώσεις που καλύπτουν περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών και των εξαγωγών, η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς πώς η Ρωσία αντιμετωπίζει τώρα ένα «μπλόκο» που «έχει επηρεάσει σχεδόν όλες τις μορφές συναλλαγών», αποκόπτοντας περαιτέρω την οικονομία της χώρας.

  • Οι τεχνολογικοί και οικονομικοί περιορισμοί αυξάνουν την πίεση. Η έκθεση υπολογίζει ότι έως και 200.000 ειδικοί πληροφορικής ενδέχεται να εγκαταλείψουν τη χώρα έως το 2025, η πρώτη επίσημη πρόβλεψη για τη διεύρυνση της διαρροής εγκεφάλων.

Δημόσια, οι αξιωματούχοι της Μόσχας λένε ότι το πλήγμα από τις κυρώσεις ήταν λιγότερο από ό,τι φοβόνταν, με τη συρρίκνωση πιθανώς λιγότερο από 3% φέτος και ακόμη λιγότερο το 2023. Εξωτερικοί οικονομολόγοι έχουν επίσης προσαρμόσει τις προοπτικές για φέτος, αναιρώντας τις αρχικές προβλέψεις για βαθιά ύφεση καθώς η οικονομία διατηρήθηκε καλύτερα από το αναμενόμενο.

Μείωση εξαγωγών

Το έγγραφο ζητά τη λήψη μιας σειράς μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας και την περαιτέρω μείωση των επιπτώσεων των κυρώσεων, προκειμένου η οικονομία να ανακάμψει στα προπολεμικά επίπεδα το 2024 και να αναπτυχθεί σταθερά στη συνέχεια. Ωστόσο, τα βήματα περιλαμβάνουν πολλά από τα ίδια μέτρα για την τόνωση των επενδύσεων που η κυβέρνηση έχει διαφημίσει την τελευταία δεκαετία, όταν η ανάπτυξη παρέμενε σε μεγάλο βαθμό στάσιμη ακόμη και χωρίς κυρώσεις.

Κατά τη διάρκεια του επόμενου ενός ή των επόμενων δύο ετών, η έκθεση προειδοποιεί για «μειωμένους όγκους παραγωγής σε μια σειρά τομέων με εξαγωγικό προσανατολισμό», από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μέχρι τα μέταλλα, τα χημικά και τα προϊόντα ξύλου. Ενώ κάποια ανάκαμψη είναι δυνατή αργότερα, «αυτοί οι τομείς θα πάψουν να είναι οι μοχλοί της οικονομίας».

Μια πλήρης διακοπή εξαγωγής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, την κύρια εξαγωγική αγορά της Ρωσίας, θα μπορούσε να κοστίσει έως και 400 δισεκατομμύρια ρούβλια (6,6 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως σε χαμένα έσοδα, σύμφωνα με την έκθεση.

  • Δεν θα είναι δυνατό να αντισταθμιστούν πλήρως οι χαμένες πωλήσεις με νέες εξαγωγικές αγορές ακόμη και μεσοπρόθεσμα.

 

Πλήγμα στον πετρελαϊκό τομέα – 5,7 δισ.δολάρια απώλειες στην παραγωγή μετάλλων

Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή θα πρέπει να μειωθεί, απειλώντας τους στόχους του Κρεμλίνου για επέκταση των εγχώριων προμηθειών φυσικού αερίου, αναφέρει η έκθεση. Η έλλειψη τεχνολογίας που απαιτείται για τις μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι «κρίσιμη» και μπορεί να παρεμποδίσει τις προσπάθειες για την κατασκευή νέων.

Τα σχέδια της Ευρώπης να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων πετρελαίου — περίπου το 55% των εξαγωγών πήγε εκεί πέρυσι — θα μπορούσαν να προκαλέσουν απότομες περικοπές στην παραγωγή αφήνοντας την εγχώρια αγορά χωρίς καύσιμα επίσης.

  • Οι παραγωγοί μετάλλων χάνουν 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από τις κυρώσεις, αναφέρει η έκθεση.

Εάν η παγκόσμια οικονομία διολισθήσει σε ύφεση, προειδοποιεί η έκθεση, η Ρωσία θα μπορούσε να δει περαιτέρω μείωση των εξαγωγών καθώς γίνεται ο «προμηθευτής ταλάντευσης» στις παγκόσμιες αγορές, με τη ζήτηση για τα προϊόντα της να εξαφανίζεται πρώτα. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει βουτιά στο ρούβλι και άνοδο του πληθωρισμού.

Από την πλευρά των εισαγωγών, «ο κύριος βραχυπρόθεσμος κίνδυνος είναι η αναστολή της παραγωγής λόγω έλλειψης εισαγόμενων πρώτων υλών και εξαρτημάτων». Μακροπρόθεσμα, η αδυναμία επισκευής εισαγόμενου εξοπλισμού θα μπορούσε να περιορίσει μόνιμα την ανάπτυξη, ανέφερε η έκθεση.

«Κρίσιμες εισαγωγές»

«Απλώς δεν υπάρχουν εναλλακτικοί προμηθευτές για ορισμένες κρίσιμες εισαγωγές», ανέφερε η έκθεση.

Ακόμη και στον αγροτικό τομέα, όπου το Κρεμλίνο έχει διαφημίσει τις προσπάθειές του για την αντικατάσταση των ξένων προμηθειών, η εξάρτηση από βασικές εισροές θα μπορούσε να αναγκάσει τους Ρώσους να μειώσουν την κατανάλωση τροφίμων καθώς οι προμήθειες μειώνονται, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι περιορισμοί στην πρόσβαση στη δυτική τεχνολογία μπορεί να ωθήσουν τη Ρωσία μια ή δύο γενιές πίσω από τα τρέχοντα πρότυπα, καθώς αναγκάζεται να βασίζεται σε λιγότερο προηγμένες εναλλακτικές λύσεις από την Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι οι κυρώσεις θα αναγκάσουν επίσης την κυβέρνηση να αναθεωρήσει μια σειρά από αναπτυξιακούς στόχους που είχε θέσει ο Πούτιν πριν από τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την τόνωση της πληθυσμιακής αύξησης και του προσδόκιμου ζωής.

Ανά τομέα, η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς το εύρος του πλήγματος από τις κυρώσεις:

Γεωργία: Το 99% της παραγωγής πουλερικών και το 30% της παραγωγής βοοειδών γαλακτοπαραγωγής εξαρτάται από τις εισαγωγές. Οι σπόροι για βασικά είδη όπως τα ζαχαρότευτλα και οι πατάτες είναι επίσης ως επί το πλείστον εισαγόμενοι,  όπως και οι τροφές ψαριών και τα αμινοξέα.

Αεροπορία: Το 95% του όγκου των επιβατών μεταφέρεται με αεροπλάνα ξένης κατασκευής και η έλλειψη πρόσβασης σε εισαγόμενα ανταλλακτικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε συρρίκνωση του στόλου καθώς τα αεροσκάφη βγαίνουν εκτός λειτουργίας

Κατασκευή μηχανών: μόνο το 30% των εργαλειομηχανών είναι ρωσικής κατασκευής και η τοπική βιομηχανία δεν έχει την ικανότητα να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση

Φαρμακευτικά προϊόντα: Περίπου το 80% της εγχώριας παραγωγής βασίζεται σε εισαγόμενες πρώτες ύλες

Μεταφορές: Οι κυρώσεις της ΕΕ έχουν τριπλασιάσει το κόστος για τις οδικές μεταφορές

Επικοινωνίες και πληροφορική: Οι περιορισμοί στις κάρτες SIM θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έλλειψη τη Ρωσία μέχρι το 2025, ενώ ο τομέας των τηλεπικοινωνιών της ενδέχεται να την οδηγήσει σε απόσταση πέντε χρόνων πίσω από τους παγκόσμιους πρωτοπόρους στον τομέα το 2022.

Με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: