Από τα ξύλινα τείχη στην «κλάση ΚΙΜΩΝ»: Οι παραδόσεις και ο συμβολισμός που θέλει τον «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ» ως την 4η Belh@rra

Με πολλά μηνύματα και υψηλότατους συμβολισμούς το ναυτικό συμβούλιο επέλεξε τα ονόματα των τριών πρώτων φρεγατών Belh@rra. Πηγή εικόνας: Naval Group




Ρεπορτάζ Γ.Σ HELLAS JOURNAL

ΚΙΜΩΝ, ΝΕΑΡΧΟΣ, ΦΟΡΜΙΩΝ… Oι παραδόσεις στο Πολεμικό Ναυτικό είναι πολλές και οι Ναύαρχοι φροντίζουν με πράξεις υψηλότατου συμβολισμού να διατηρούν την ιστορική συνέχεια του όπλου που ουδέποτε έχει υποστείλει την σημαία του.

Οι τρεις νέες ψηφιακές φρεγάτες που προορίζονται για τον Ελληνικό στόλο, οι δυο ήδη έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται στο ναυπηγείο του Λοριάν στη Γαλλία, πλέον αντί για Belh@rra μπορούν να γραφτούν ως «κλάσης ΚΙΜΩΝ».

Και αυτός ο υψηλότατος συμβολισμός ενέχει πολλαπλά μηνύματα. Οι τρεις νέες φρεγάτες θα φέρουν ονόματα Ναυάρχων της αρχαιότητας, δυο Αθηναίων και ενός Μακεδόνα.

Μια σταγόνα της ιστορικής συνέχειας…

Η κλάση των νέων πολεμικών πλοίων φέρουν μετά την απόφαση του Ναυτικού Συμβουλίου το όνομα του Αθηναίου Στρατηγού και πολιτικού ο οποίος διακρίθηκε στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.χ.

Κατά τον ιστορικό Πλούταρχο «Ο ΚΙΜΩΝσυνδύαζε την εντιμότητα του πατέρα του, Μιλτιάδη, τη σύνεση του Θεμιστοκλή, την ευθύτητα του Αριστείδη και το φιλοπρόοδο του Περικλή.»

Το 450 π.χ. ο Κίμων απέπλευσε για την Κύπρο με περίπου 200 συμμαχικές τριήρεις. Αποστολή η εκδίωξη των Περσών και η αποκατάσταση της Αθηναϊκής κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ΝΕΑΡΧΟΣ ήταν ο Αρχηγός Στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στην Ασία.

Ο ΦΟΡΜΙΩΝ ήταν και αυτός Ναύαρχος των Αθηναίων, το 429 π.χ. του πιστώνονται δυο σημαντικές ναυτικές νίκες. Η ναυμαχία της Πάτρας και της Ναυπάκτου όπου με αυτές παρέμεινε το ναυτικό αήττητο της Αθήνας.

Από τα Adams στις Belh@rra και την άμυνα περιοχής…

Το δεύτερο μέρος του υψηλότατου συμβολισμού έχει να κάνει με την ισχυρότατη επιστροφή της Ελλάδας στη Μεσόγειο και μάλιστα με δυνατότητες άμυνας περιοχής που προσφέρουν οι πύραυλοι Aster 30.

Όπως πριν από 20 χρόνια που τα τέσσερα αντιτορπιλικά τύπου Adams(σ.σ. ΚΙΜΩΝ, ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, ΝΕΑΡΧΟΣ, ΦΟΡΜΙΩΝ) είχαν έρθει και αντικατέστησαν τα παλαιότερα τύπου Fram και ο στόλος ανανεώθηκε κατά περίπου είκοσι χρόνια- αν υπολογίσει κανείς ότι τα δεύτερα είχαν ναυπηγηθεί κοντά στο 1940 και τ’ άλλα τέσσερα μια 20ετία αργότερα- έτσι και τώρα το Πολεμικό Ναυτικό θα έχει το τελειότερο πολεμικό πλοίο στην ευρύτερη περιοχή και μάλιστα ΔΕΝ θα είναι μεταχειρισμένο.

Τότε τα τέσσερα Adamsμε τον πύραυλο Επιφανείας- Αέρος SMMkI και με εμβέλεια περίπου 40 χλμ, κάλυπταν ένα σημαντικό εύρος για την αεράμυνα περιοχής και αυτό ήταν ένα μεγάλο πλεονέκτημαέναντι του τουρκικού ναυτικού.

Σήμερα το ραντάρ των φρεγατών «κλάσης ΚΙΜΩΝ», το πανίσχυρο SeaFireβλέπει σε μια εμβέλεια μεγαλύτερη των 300 χλμ, ενώ δύναται να παρακολουθεί ταυτόχρονα 800 στόχους.

Στις φρεγάτες «κλάσης Κίμων» το SeaFire, μπορεί να στοχοποιεί κάθε τουρκικό αεροσκάφος σε πολύ μεγάλες αποστάσεις και πολύ πριν αυτό ενεργοποιήσει τα όπλα του. Παράλληλα ότι βλέπει το ραντάρ τύπου AESA,μεταδίδεται στο σύστημα μάχης Setisκαι από εκεί όλα τα στοιχεία περνούν στους πυραύλους «oneshotonekill» όπως έδειξαν οι Νατοϊκές δοκιμές, τους Aster 30.

«Αστέρια» που μπορούν να εκτοξευτούν ταυτόχρονα έως και 16 μαζί ώστε να δημιουργήσουν μια ομπρέλα στο Αιγαίο αλλά κυρίως στην Αν. Μεσόγειο.

Και μπορεί η Άγκυρα να «παίζει» με τη φωτιά στη Μεσόγειο διότι έχει δείξει πως το πεδίο του Αιγαίου το φοβάται αρκετά καθώς η γεωγραφία ευνοεί τη ναυτοσύνη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, αλλά με τις τρεις φρεγάτες «κλάσης ΚΙΜΩΝ» το ισοζύγιο και σε αυτό το κομμάτι αλλάζει δραματικά υπέρ της Ελλάδας και το μόνο βέβαιο είναι πως με τις επιλογές των Ναυάρχων το Πολεμικό Ναυτικό μετατρέπεται στο απόλυτο μακρύ δόρυ της Αθήνας στα νερά της Μεσογείου.

Απουσιάζει ο «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ»…

Τα αντιτορπιλικά τύπου Adamsήταν τέσσερα και η επιλογή για την ονοματοδοσία της «κλάσης ΚΙΜΩΝ», δείχνει χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία ότι το Πολεμικό Ναυτικό και με αφορμή τα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες με την αυστηριοποίηση του δημοσιονομικού του στόλου, ως άμεση λύση προσανατολίζεται στην ενεργοποίηση της optionγια την 4η φρεγάτα FDI.

Οι πολιτικές εξελίξεις δεν αφήνουν προς το παρόν περιθώριο για τη συνέχιση του προγράμματος των κορβετών ώστε να ενισχυθεί με τον πιο σύγχρονο τρόπο ο στόλος. Παράλληλα το μείζον θέμα των ναυπηγείων παραμένει ως αγκάθι για το μέλλον του συγκεκριμένου προγράμματος καθώς η κυβέρνηση θέλει να συνδυάσει κορβέτες και ναυπηγεία.

Με αυτά ως δεδομένα ο «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ», το 4ο όνομα δηλαδή των πάλαι ποτέ Adams είναι αυτή τη στιγμή ο κύριος στόχος του Πολεμικού Ναυτικού ώστε τα σύγχρονα «ξύλινα τείχη» με τέσσερις φρεγάτες FDI να μεγαλώσει τη δύναμη του στόλου.

Οι τέσσερις φρεγάτες «κλάσης ΚΙΜΩΝ» ουσιαστικά θ’ αντικαταστήσουν ανάλογο αριθμό μη εκσυγχρονισμένων φρεγατών τύπου S την ώρα που τα Ολλανδικά σκαριά φαίνεται πως θ’ αποσυρθούν εξ ολοκλήρου όταν ο στόλος αποκτήσει αποκλειστικά νέες μονάδες κι όχι πλοία που θα προσθέσουν προβλήματα…

Και όπως όλα δείχνουν βάσει πληροφοριών, ο «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να συζητηθεί εκτενώς ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία και το Πολεμικό Ναυτικό. Η ενεργοποίηση της option θεωρείται μονόδρομος ο οποίος μπορεί να φέρει το τέταρτο καράβι της κλάσης «ΚΙΜΩΝ».

«Game Changer readiness» από την Πολεμική Αεροπορία: Η επιχειρησιακή αξιολόγηση των Rafale τα τοποθετεί στην τακτική φαρέτρα σε swing role

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: