Αν οι Αμερικανοί δώσουν τα F-16 στον Ερντογάν θα σταματήσει να απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα; Η απάντηση είναι όχι φυσικά… (video)

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγιπ Ερντογάν ομιλεί στους …υπηκόους του. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Όλο και περισσότερο ακούγεται στην Ελλάδα ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες πουλήσουν τα μαχητικά F-16 στην Τουρκία, ο ισλαμιστής πρόεδρός της Ταγίπ Ερντογάν, θα ηρεμήσει και θα τερματίσει τις απειλές και τις πολεμικές ιαχές εναντίον της Ελλάδας (και βεβαίως εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας).

Είναι μία άποψη. Αλλά πρόκειται περί ανάλυσης που δεν βασίζεται σε γεγονότα. Διότι όσοι την διακινούν, ξεχνούν δύο βασικά πράγματα:

Πρώτον: Ο Ερντογάν υλοποιεί σχέδιο εναντίον της Ελλάδας και βεβαίως εναντίον της ημικατεχόμενης Κύπρου, δεν απειλεί για να έχει κάποια πρόσκαιρα κέρδη, και

Δεύτερον και πλέον σημαντικό: Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών εγκρίνει πωλήσεις πολεμικού υλικού σε ξένες χώρες στη βάση του εθνικού συμφέροντος, όπως είπε χαρακτηριστικά και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, ο οποίος είχε προκληθεί από τον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu.

Πότε πρέπει να αντιληφθούμε στην Ελλάδα (και στην Κύπρο της διαφθοράς) ότι η Τουρκία έχει επεκτατικές βλέψεις και ότι εννοεί όσα ισχυρίζεται ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απαιτεί με θράσος τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Τι πρέπει άλλο να κάνει για να πιστέψουμε ότι ο Ελληνισμός έχει απέναντι του ένα σχιζοφρενή ηγέτη, ο οποίος είναι ικανός για τα πάντα;

Η δήθεν αποστρατικοποίηση των νησιών είναι πρόφαση. Μία έωλη δικαιολογία. Διότι εάν η Ελλάδα συναινέσει σε αυτήν την αποστρατικοποίηση -που πιστεύω δεν θα συμβεί ποτέ- είναι ως να παραδίδει τα νησιά στην Τουρκία.

Η περίφημη «Στρατιά του Αιγαίου» καραδοκεί και θα κάνει, βεβαίως, περίπατο εάν αποσυρθούν οι ελληνικές δυνάμεις από τα νησιά του Αιγαίου. Πέραν του γεγονός ότι η αποστρατικοποίηση θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη νίκη του Ερντογάν. Το τι θα ακολουθήσει, ο καθένας το γνωρίζει.

Όσοι κάνουν τον κόπο να μελετήσουν την πρόσφατη ιστορία θα θυμούνται ότι η Τουρκία έφτασε να κατέχει το 40% της Κύπρου επειδή έπαιξε το ίδιο παιγνίδι με το νησί. Τι να θυμηθούμε; Ότι τα πολυβολεία στην κατεχόμενη σήμερα Κερύνεια ήταν ανύπαρκτα και σχεδίαζαν να τα κάνουν …ξενοδοχεία;

Στην Κύπρο η Τουρκία έπαιξε μεθοδικά το παιγνίδι. Στο Αιγαίο το παίζει άτσαλα ο Ερντογάν και έχει καταφέρει να στρέψει εναντίον του και την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, (όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

  • Μπορεί αυτό να μην φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού, αλλά το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν να συμβεί οι Δυτικοί, είναι ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος, που θα αναγκάσει την παγκόσμια κοινή γνώμη να μην ασχολείται με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
  • Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ολοκληρώσει το σχέδιο του, με την συνδρομή του Ταγίπ Ερντογάν, που θα ανοίξει μία πληγή στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Η υπόθεση των F-16 πρέπει να ιδωθεί υπό άλλη σκοπιά διότι έχει να κάνει πρωτίστως με τους αμερικανικούς νόμους. Δέχομαι ότι (μέχρι πρόσφατα) επιθυμία της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν ήταν η πώληση των μαχητικών στην Τουρκία. Άλλωστε αυτό είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει στη Μαδρίτη μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν τρεις μήνες και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει στείλει ακόμα το τουρκικό αίτημα στο Κογκρέσο. Θυμίζω ότι η Άγκυρα έστειλε το αίτημα της στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Νοέμβριο…

Προφανώς δεν το έστειλε επειδή δεν υπάρχουν οι ψήφοι για να εγκριθεί το αίτημα και οπωσδήποτε πρέπει να μην έχουν καμφθεί οι αντιρρήσεις σημαντικών νομοθετών, όπως του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων μπορεί να καταθέσει βέτο και να σταματήσει την πώληση των F-16.

Ο γερουσιαστής, αλλά και άλλοι συνάδελφοι του δεν μπορούν να εισέλθουν σε καμία διαπραγμάτευση με τον Ερντογάν για το σημαντικό αυτό ζήτημα. Θα πρέπει πρώτα να αποδεχθεί τους όρους που έχουν τεθεί και ο κ. Μενέντεζ δεν έχει μασήσει τα λόγια του.

Τι ζητά ο γερουσιαστής; Να αλλάξει ο Ερντογάν και η Τουρκία να γίνει μία χώρα υπόδειγμα, όπως τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Πρέπει να σταματήσει να απειλεί την Ελλάδα και να αποδεχθεί μία δίκαιη λύση στην Κύπρο. Να σταματήσει τις εισβολές σε ξένες χώρες και ειδικά να μην ενοχλεί τους Κούρδους στη βόρεια Συρία. Και να σταματήσει να συμμετέχει στον πόλεμο του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας. Ζητάει πολλά;

Δεν θα δεχθεί τίποτα από τα παραπάνω ο Ερντογάν. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες.

  • Το συμπέρασμα είναι ότι ο Ερντογάν δεν πρόκειται να αλλάξει τους σχεδιασμούς του για να αγοράσει τα F-16. Άλλωστε πιστεύει ότι πολεμικά θα πάρει από άλλες αγορές, ακόμα και από τη Ρωσία. Γι’ αυτό πρέπει οι αρμόδιοι στην Αθήνα και τη Λευκωσία να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους, διότι οι αναλύσεις τους διαψεύδονται συνέχεια.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι το Κογκρέσο θα αποφασίσει στη βάση του εθνικού στρατηγικού συμφέροντος των Ηνωμένων Πολιτειών. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας στον Τούρκο ανταποκριτή:

«Το πρότυπο που χρησιμοποιούμε (σ.σ.: εννοεί για την πώληση πολεμικού υλικού) είναι τα εθνικά συμφέροντα της Αμερικής, και τυχαίνει, όταν πρόκειται για τους συμμάχους και τους εταίρους μας, αυτό που τείνει να είναι προς το εθνικό μας συμφέρον είναι και το συλλογικό συμφέρον».

Ξεκάθαρες κουβέντες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Τουρκία, με τις πράξεις της, εξυπηρετεί τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα; Η απάντηση είναι όχι. Σίγουρα εξυπηρετεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έχει το δικό του «Δούρειο Ίππο» μέσα στο ΝΑΤΟ.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Τα “πεδία των μαχών” της Ουάσιγκτον: Ο Ερντογάν υλοποιεί σχέδιο εναντίον της Ελλάδας, αλλά θα συναντήσει απέναντι του τις ελληνικές Ε.Δ. (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: