Τι συμβαίνει με τους S-400; Μήπως είναι μέρος της συμφωνίας για τα σιτηρά; Γιατί οι ΗΠΑ αντέδρασαν υποτονικά;

FILE PHOTO: Φορτηγά μεταφέρουν τους S-400 στη βάση τους, στην Άγκυρα. Φωτογραφία απο την εφημερίδα Yeni Safak




Υπό τον τίτλο “Οι ΗΠΑ δεν τοποθετούνται σε αναφορές για δεύτερη αποστολή S-400 στην Τουρκία («US holds fire on reports of Turkey’s second S-400 shipment») το περιοδικό DefenseNews δημοσιεύει άρθρο σχετικά με την στάση της Αμερικής, την οποία χαρακτηρίζουν τουλάχιστον ως συγκρατημένη αναφορικά με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί της αγοράς εκ μέρους της Τουρκίας μιας νέας παρτίδας συστοιχιών ρωσικών πυραύλων S-400.

Το άρθρο υπογράφουν οι Bryant Harris (καλύπτει θέματα Κογκρέσου για λογαριασμό του περιοδικού), Joe Gould (καλύπτει θέματα Πενταγώνου για λογαριασμό του περιοδικού), και Burak Ege Bekdil (ανταποκριτής του περιοδικού στην Τουρκία)

Το άρθρο αφού αναφέρεται στο ιστορικό της απόκτησης της πρώτης παρτίδας S-400 το 2017 εκ μέρους της Τουρκίας και των επιπτώσεων που αυτή η επιλογή είχε στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, παραθέτει την αντίδραση του Εκπροσώπου του State Department Ned Price κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, η οποία χαρακτηρίζεται συγκριτικά με την πρώτη φορά ως υποτονική.

Μάλιστα όπως υπογραμμίζεται, ο κ. Price απέφυγε να απαντήσει για το εάν σε περίπτωση που η υπόθεση των S-400 προχωρήσει, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν (Biden) θα επανεξετάσει τα σχέδιά της για πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Ακολούθως το δημοσίευμα αναφέρεται στις πληροφορίες που δημοσίευσε για το θέμα το TASS επικαλούμενο Ρώσους αξιωματούχους και την αντίδραση της τουρκικής πλευράς.

Σημειώνει όμως ότι τουρκικές πηγές ανέφεραν στο περιοδικό ότι ίσως υπάρχει συμφωνία για παραγωγή τμημάτων της νέας παρτίδας των S-400 σε τουρκικό έδαφος. Το περιοδικό ζήτησε σχετικό σχόλιο και από την τουρκική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, χωρίς όμως να λάβει απάντηση.

Αναφορικά με την επαμφοτερίζουσα στάση της Τουρκίας μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, στο δημοσίευμα σημειώνεται η αντίρρηση που εξέφρασε ο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και τον Πρόεδρο Biden να εκφράζει ακολούθως τη στήριξή του για πώληση των F-16 στην Τουρκία στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούνιο στη Μαδρίτη.

Μάλιστα αντιπροσωπεία της Τουρκίας, όπως σημειώνεται, βρίσκεται στην Ουάσιγκτον από την περασμένη Δευτέρα για τον τέταρτο γύρο τεχνικών συνομιλιών αναφορικά με την συμφωνία για τα F-16, που αφορά την αγορά ύψους 6 δις δολαρίων 40 F-16 Block 70 και την αναβάθμιση F-16 που διαθέτει η Τουρκία κόστους 400 εκατ. δολαρίων.

Στο δημοσίευμα τονίζεται η αντίδραση σε αυτή την πώληση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ (Menendez) ο οποίος αναφέρει ως λόγους τη συνεχιζόμενη κατοχή εκ μέρους της Τουρκίας των S-400, αλλά και της παραβίασης του εναερίου χώρου της Ελλάδας και των χωρικών υδάτων της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επίθεση (σ.σ. εκ μέρους της Τουρκίας) κατά μαχητών-συμμάχων των ΗΠΑ στη Βορειο-Ανατολική Συρία.

Το άρθρο αναφέρεται επίσης στο ρόλο της Τουρκίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ιδιαίτερα όσον αφορά τη μεσολάβησή της για την επίτευξη διεθνούς συμφωνίας με τη Ρωσία αναφορικά με την εξαγωγή σιταριού και αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία.

Αναφορικά με τα ανωτέρω και το ζήτημα των νέων S-400, παραθέτει την άποψη για το θέμα ειδικών αξιωματούχων.

Ο Eric Edelman, πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία και υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου, είπε πως πιστεύει ότι η συμφωνία για τους S-400 μεταξύ των «ανταγωνιστών» Erdogan και του Ρώσου Προέδρου Πούτιν (Putin) θα περιπλέξει τις προσπάθειες για την αποκατάσταση των δεσμών μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

«Τουλάχιστον, αυτό θα περιπλέξει την προσπάθεια της κυβέρνησης του κ. Biden να πουλήσει F-16 στην Τουρκία και θα εξοργίσει την διογκούμενη ομάδα των επικριτών της Τουρκίας στο Καπιτώλιο», δήλωσε ο κ. Edelman.

Ο Jim Townsend, κορυφαίος αξιωματούχος της πολιτικής του Πενταγώνου για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μπάρακ Ομπάμα (Obama), δήλωσε πως αμφιβάλλει ότι η συμφωνία για τους S-400 προέκυψε χωρίς η Τουρκία να προειδοποιήσει προηγουμένως τις ΗΠΑ. Εξέφρασε την υπόθεση ότι αποτελεί συνιστώσα της διεθνούς συμφωνίας για τα σιτηρά.

«Αυτό μπορεί να είναι υπολειπόμενο αυτής της συμφωνίας, και αν ισχύει αυτό, τότε μάλλον το πληροφορηθήκαμε, όχι μόνον επειδή μάλλον ήμασταν στο παρασκήνιο αυτών των συζητήσεων, αλλά και για να μην χρειαστεί να πληρώσουν οι Τούρκοι το τίμημα από μέρους των ΗΠΑ που έπραξαν κάτι για να λειτουργήσει η συμφωνία για τα σιτηρά», είπε ο κ. Townsend.

Πρόσθεσε ότι η σιωπηλή αντίδραση των ΗΠΑ στις ρωσικές αναφορές (σ.σ. περί προμήθειας των S-400 από την Τουρκία), αποτελεί μία τέτοια ένδειξη.

ΠΗΓΗ: Defense News – US holds fire on reports of Turkey’s second S-400 shipment

Ύμνος για τη στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης από την New York Times: Ο αμερικανικός στρατός είναι παντού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: