“Θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα” αν Γαλλία και Βρετανία δεν μπορούν να πούν αν είναι φίλοι ή εχθροί, απαντά ο Μακρόν στη Λιζ Τρας

FILE PHOTO : Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν EPA, MOHAMMED BADRA , POOL




Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε ότι η Γαλλία και η Βρετανία ενδέχεται να οδεύουν προς «σοβαρά προβλήματα», αφού η Λιζ Τρους, το μεγάλο φαβορί για την διαδοχή του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον,  είπε ότι “θα κρίνει απ’ τις πράξεις κι όχι απ’ τα λόγια” αν ο Γάλλος πρόεδρος είναι «φίλος ή εχθρός».

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Αλγερία, ο Μακρόν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Τρας και είπε ότι “δεν είναι καλό να χάνεται ο προσανατολισμός”. Παράλληλα, όταν ρωτήθηκε τί απάντηση θα έδινε ο ίδιος στην ερώτηση που υποβλήθηκε στην Τρας,  είπε: «Δεν θα δίσταζα ούτε λεπτό. Η Γαλλία είναι φίλος του βρετανικού λαού».

 Εάν η Γαλλία και η Βρετανία «δεν μπορούν να πουν αν είναι φίλοι ή εχθροί – και αυτό δεν είναι ουδέτερος όρος – τότε οδηγούμαστε σε σοβαρά προβλήματα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η Τρας είπε σε εκδήλωση του Συντηρητικού Κόμματος στο Νόρφολκ χθες ότι ως πρωθυπουργός θα κρίνει τον Μακρόν με «πράξεις και όχι με λόγια». Αλλά ο Μακρόν απ’ την πλευρά του δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει «ένα φιλικό έθνος» και ισχυρός σύμμαχος «ανεξαρτήτως των ηγετών του, και μερικές φορές παρά τους ηγέτες του και τα όποια μικρά λάθη μπορεί να κάνουν σε μια ομιλία».

Πρώην ανώτεροι διπλωμάτες και ένας πρώην Γάλλος υπουργός καταδίκασαν τα σχόλια της Τρας, λέγοντας ότι είναι ανεύθυνο κάποιος που πιθανότατα θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας να υποτιμά έναν βασικό σύμμαχο και το σχόλιο θα έβλαπτε περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις.

Ο Πίτερ Ρίκετς, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στο Παρίσι, είπε ότι τα σχόλια της Τρας δεν είναι σωστά. «Βρισκόμαστε στην διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας των Τόρις όπου οι μετέχοντες πρέπει να αρχίσουν να βλέπουν τον εαυτό τους και να συμπεριφέρονται ως μελλοντικοί ηγέτες της χώρας», είπε.

  • «Η Γαλλία είναι ο στενότερος σύμμαχός μας στην άμυνα και την ασφάλεια. Έχουμε μια δέσμευση 50 ετών να δοκιμάσουμε τις πυρηνικές μας κεφαλές στη Γαλλία. Ως υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, ως πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός της, να προσβάλεις τον πρόεδρο της Γαλλίας, να αστειεύεσαι, να επιδίδεται σε ανόητες βαθμολογίες για φτηνά γέλια, είναι απλά ανεύθυνο».

Οι εντάσεις που προκλήθηκαν από τα πέντε και πλέον χρόνια κακών διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ έχουν επιδεινωθεί από μια σειρά από διακαναλικές διαμάχες, συμπεριλαμβανομένων των διελεύσεων μεταναστών με μικρά σκάφη, των αδειών αλιείας και του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι αναλυτές λένε ότι το Παρίσι δεν εμπιστεύεται πλέον το Λονδίνο ότι θα κρατήσει τον λόγο του, ενώ το Λονδίνο πιστεύει ότι το Παρίσι ενδιαφέρεται μόνο να το τιμωρήσει για το Brexit. Οι ελπίδες να βελτιωθούν οι σχέσεις μετά την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον δεν φαίνεται πιθανό να εκπληρωθούν σύντομα.

Με πληροφορίες από The Guardian

«Φίλος ή εχθρός ο Μακρόν;»: Απέφυγε να απαντήσει η υποψήφια για την πρωθυπουργία της Βρετανίας Λιζ Τρας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: