Στο κάδρο της Επιτροπής PEGASUS, μέσω Κύπριου ευρωβουλευτή, το ζήτημα των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα και την Κύπρο

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιωργος Γεωργίου. Φωτογραφία μέσω Φιλελεύθερου




Επείγουσα επιστολή προς το Προεδρείο της Επιτροπής PEGASUS για το Μαξίμου-Gate” που συγκλονίζει την Ελλάδα: “Να οργανωθεί άμεσα μια διερευνητική Αποστολή στην Αθήνα για να εξετάσει τις καταγγελίες για παράνομες παρακολουθήσεις”, ζητά ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου.

Συνέχεια στο εξαιρετικά σοβαρό θέμα των παράνομων παρακολουθήσεων στην Ελλάδα και των συνεπακόλουθων παραιτήσεων έδωσε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ με επείγουσα επιστολή που απέστειλε σήμερα προς το Προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής PEGASUS.

Υπό την ιδιότητα του ως Αντιπροέδρου της σχετικής Επιτροπής, ο Γιώργος Γεωργίου ζήτησε όπως οργανωθεί, άμεσα, μια διερευνητική Αποστολή στην Αθήνα για να εξετάσει την κατάσταση. Ενημέρωσε παράλληλα το Προεδρείο για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο για το θέμα των παρακολουθήσεων στις κεντρικές φυλακές μετά την παραδοχή της Υπουργού Δικαιοσύνης.

Τονίζοντας ότι αυτές οι νέες αποκαλύψεις αλλά και ομολογίες ότι στην Κύπρο λειτουργούν εταιρείες που παράγουν και εξάγουν τέτοιου είδους λογισμικά αποκαλύπτουν ένα πιθανό τεράστιο πρόβλημα για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Κύπρο, ζήτησε όπως η υπόθεση τεθεί στο επίκεντρο των εργασιών της Επιτροπής PEGASUS.

Ακολουθεί πιο κάτω αυτούσια η Επιστολή του Ευρωβουλευτή:

“Αγαπητέ Πρόεδρε,
Αγαπητοί Αντιπρόεδροι,

Με μεγάλη λύπη ενημερωθήκαμε για τις νέες ανησυχητικές εξελίξεις σχετικά με τη χρήση spyware στην Ελλάδα. Εξελίξεις που οδήγησαν στην παραίτηση δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Κυβέρνησης. Η νέα περίπτωση απόπειρας υποκλοπής του κινητού τηλεφώνου του αρχηγού του ΚΙΝΑΛ και εν ενεργεία ευρωβουλευτή, με λογισμικό παρακολούθησης είναι απλώς απαράδεκτη εάν επιβεβαιωθεί. Αυτή η τελευταία αποκάλυψη έρχεται μόλις μήνες μετά την τελευταία έκθεση για το κράτος δικαίου του 2022 για την Ελλάδα, η οποία αναφερόταν στην περίπτωση ενός δημοσιογράφου που «φέρεται να παρακολουθούνταν από την εθνική υπηρεσία πληροφοριών» και επιπλέον, στοχοποιήθηκε από λογισμικό παρακολούθησης spyware αντίστοιχο του Pegasus (Predator).

Επιπλέον εκκρεμεί η διαλεύκανση των πολλαπλών καταγγελιών ενός άλλου Κόμματος, του ΚΚΕ, αναφορικά με τις συνακροάσεις μέσα από τις οποίες παρακολουθούντο τα τελευταία χρόνια οι εργασίες της Κεντρικής του Επιτροπής.

Αγαπητοί συνάδελφοι.

Πρόκειται για πολύ σοβαρούς ισχυρισμούς που απαιτούν άμεση διερεύνηση του θέματος. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να προτείνω να προσθέσουμε μια επίσημη αποστολή στην Ελλάδα στο πρόγραμμα εργασίας μας για να διερευνήσουμε επιτόπου τι ακριβώς συνέβη.

Επιπλέον, θα ήθελα, επίσης, να επιστήσω την προσοχή σας ότι στην Κύπρο έχει ξεσπάσει ένα νέο σκάνδαλο που αφορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης που επέτρεπε την παρακολούθηση της δραστηριότητας των κινητών τηλεφώνων εντός των φυλακών αντί να ενισχύει το λογισμικό παρεμβολής κινητών τηλεφώνων των φυλακών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, σε συνάντηση τον Φεβρουάριο 2022, η υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου είχε δώσει προφορικές οδηγίες στο τμήμα φυλακών να αναβαθμίσει και να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες του υπάρχοντος λογισμικού, συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης ενεργοποίησης του συστήματος επιτήρησής του και της καταγραφής του μοναδικού κωδικού μιας συσκευής, την ταυτότητα της κάρτας sim, την ημερομηνία και την ώρα μιας κλήσης και τις γεωγραφικές της συντεταγμένες.

Μια επιστολή που διέρρευσε, με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου 2022, που εστάλη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης προς το τμήμα φυλακών επαναλαμβάνει τις οδηγίες γραπτώς, ενισχύοντας την ιδέα ότι το υπουργείο θέλει να αναβαθμίσει το λογισμικό ώστε να περιλαμβάνει δυνατότητες παρακολούθησης αντί για παρεμβολές.

Έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι αυτές οι νέες αποκαλύψεις σε συνδυασμό με επίμονες ενδείξεις, ακόμα και ομολογίες ότι στην Κύπρο λειτουργούν εταιρείες που παράγουν και εξάγουν τέτοιου είδους λογισμικά, συνθέτουν ένα πιθανό τεράστιο πρόβλημα για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Κύπρο που απαιτούν να θέσουμε αυτή την υπόθεση στο επίκεντρο των εργασιών της Επιτροπής μας.

Ανυπομονούμε να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα στην επόμενη διαθέσιμη ευκαιρία με σκοπό την αντιμετώπιση αυτών των απειλών για τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες και τα ατομικά μας δικαιώματα.

Παραμένοντας στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία, μπορεί να χρειαστείτε.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας.”

Γιώργος Γεωργίου
Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ

Ο Αβέρωφ το παίζει αφ’ υψηλού …ενωτικός: Μαυροφορεμένες μάνες είναι όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων, αγνοούμενοι το ίδιο, πρόσφυγες, αιχμάλωτοι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: