Στεγνή προειδοποίηση της Ουάσιγκτον στον Ερντογάν: Αν αγοράσεις δεύτερο σύστημα S-400 θα ακολουθήσουν νέες κυρώσεις

FILE PHOTO: Secretary of State Antony J. Blinken delivers a speech on the Biden Administration’s strategy for Sub-Saharan Africa in Pretoria, South Africa on August 8, 2022. State Department Photo by Freddie Everett




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Από το βήμα της αίθουσας ενημέρωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο εκπρόσωπος Νέντ Πράις επανέλαβε την αποκλειστική δήλωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στην ιστοσελίδα μας, Hellas Journal (ΕΔΩ), ότι οι οποιεσδήποτε συναλλαγές με τον τουρκικό αμυντικό και στρατιωτικό τομέα, θα επιφέρουν κυρώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση.

Το μήνυμα της Ουάσιγκτον είναι καθαρό και δεν επιδέχεται οποιασδήποτε άλλης ερμηνείας. Η προμηθεια του δεύτερου ρωσικού συστήματος των S-400 δεν θα γίνει ανεκτή από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και θα επιβληθούν νέες κυρώσεις στην Τουρκία, όπως γνωρίζει η ιστοσελίδα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Hellas Journal, η είδηση του Tass για τη συμφωνία της Μόσχας με την Άγκυρα προκάλεσε συναγερμό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο που απαίτησαν διευκρινήσεις από την τουρκική κυβέρνηση, καθώς στην αμερικανική κυβέρνηση βρίσκονταν τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας για τα αμερικανικά μαχητικά F-16.

Η πιθανή αγορά του δεύτερου ρωσικού συστήματος των S-400 από την Τουρκία θα τινάξει όλες τις γέφυρες με τον Λευκό Οίκο, που θα αναγκαστεί να επιβάλει νέες κυρώσεις στην κατοχική Τουρκία, στη βάση του νόμου CAATSA, που τιμωρεί τις χώρες οι οποίες έχουν συναλλαγές με τη Μόσχα στον στρατιωτικό τομέα. Επίσης θα τερματιστεί κάθε συζήτηση για την αγορά των 40 F-16 και την αναβάθμιση άλλων 80, ίδιου τύπου, που διαθέτει η Τουρκία.

Η είδηση του ρωσικού πρακτορείου απασχόλησε και τα γραφεία σημαντικών Αμερικανών νομοθετών, ιδιαίτερα όσων πιστεύουν ότι η Τουρκία δεν δικαιούται και δεν πρέπει να αγοράσει αμερικανικό πολεμικό υλικό. Στα γραφεία των λίγων βουλευτών και γερουσιαστών που υποστηρίζουν την κατοχική δύναμη έπεσε παγωμάρα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Ρόμπερτ Μενέντεζ αρνείται να αλλάξει θέση και είναι ξεκάθαρος για το θέμα των F-16. Όπως δήλωσε στην Hellas Journal (ΕΔΩ):

Η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει το ρωσικό σύστημα S-400
Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά
Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με τις δυτικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Είναι σίγουρα, και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, -όπως τονίζεται από το γραφείο του γερουσιαστή- ότι δεν έχει καμία τύχη το αίτημα της Τουρκίας για την αγορά των 40 νέων αμερικανικών μαχητικών F-16 και τον εκσυγχρονισμό 80 άλλων που διαθέτει, και αυτή τη στιγμή βρίσκονται παροπλισμένα.

Επίσης, μιλώντας στους Κύπριους απόδημους, ο κ. Μενέντεζ εξέφρασε την άποψη ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να προχωρήσουν στην πώληση των μαχητικών F-16 στον ισλαμιστή Ερντογάν. Μάλιστα πρόσθεσε ότι “η πλήρης άρση των απαρχαιωμένων περιορισμών στις εξαγωγές όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο αποτελεί προτεραιότητα».

Σημείωσε επίσης τη συμμετοχή του Ταγίπ Ερντογάν στην πρόσφατη συγκέντρωση στην Τεχεράνη με τους ηγέτες της Ρωσίας και του Ιράν, που είναι όπως είπε, από τους «χειρότερους βάναυσους μονάρχες του κόσμου».

Η ‘Αγκυρα ουσιαστικά δεν διέψευσε την πληροφορία του Tass. Ανώνυμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι “η αρχική σύμβαση που υπογράφηκε με τη Ρωσία για την αγορά των S-400 περιελάμβανε ήδη δύο συστήματα. Η αγορά μιας δεύτερης συστοιχίας περιλαμβανόταν στο αρχικό σχέδιο και στη σχετική σύμβαση”, ισχυρίστηκε. Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακολουθούν (στο βίντεο, στο λεπτο 54:09):

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σας ευχαριστώ πολύ. Το εκτιμώ. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε σήμερα ότι προχωρά με το δεύτερο σύστημα των (ρωσικών) S-400. Αντιλαμβάνομαι ότι το συμβόλαιο είχε υπογραφεί στο παρελθόν, αλλά εξακολουθεί να είναι μια σκόπιμη απόφαση από την πλευρά τους να προχωρήσουν σε αυτό. Επιπλέον, η Ρωσία λέει ότι έχουν επίσης καταλήξει σε συμφωνία για την παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων των S-400 εντός της Τουρκίας. Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσα να έχω μια αντίδραση για τις δύο αυτές εξελίξεις. Και αλλάζει αυτό την προθυμία της κυβέρνησης Μπάιντεν να προχωρήσει στη συμφωνία για τα F-16 με την Τουρκία; Ευχαριστώ.

MR PRICE: Λοιπόν, νούμερο ένα, καταλαβαίνω ότι αυτές οι αναφορές προέκυψαν από το TASS.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ναι, αλλά το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι τουλάχιστον το δεύτερο σύστημα των S-400 θα έρθει ως απάντηση σε αυτό, παρόλο που δεν ήταν νέο συμβόλαιο που υπέγραψαν.

MR PRICE: Νομίζω λοιπόν ότι υπάρχει κάποια – τουλάχιστον κάποια ερώτηση ή πολυπλοκότητα σχετικά με αυτό το θέμα. Είδαμε αυτές τις αναφορές που πρωτοεμφανίστηκαν στο TASS. Δεν γνωρίζουμε καμία νέα εξέλιξη σε αυτό το θέμα. Η θέση μας σχετικά με την αγορά των S-400 από την Τουρκία είναι γνωστή και θα σας παραπέμψουμε στην τουρκική κυβέρνηση για να μιλήσετε για τα σχέδιά της για αμυντικές προμήθειες.

Αλλά το σημείο που επαναλαμβάνουμε συνεχώς είναι ότι ο βάναυσος και αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας καθιστά ζωτικής σημασίας, τώρα περισσότερο από ποτέ κατά κάποιο τρόπο, όλες οι χώρες να αποφεύγουν τις συναλλαγές με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας. Τους θέτει σε κίνδυνο κυρώσεων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αλλά αν υποθέσουμε ότι θα προχωρήσουν με το δεύτερο σύστημα των S-400, το οποίο είπαν ότι θα το κάνουν, αυτό δεν αλλάζει τον τρόπο σκέψης σας για την πώληση των F-16;

MR PRICE: Λοιπόν, φυσικά, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί, αλλά δεν γνωρίζουμε καμία νέα εξέλιξη σχετικά με αυτό το θέμα και έτσι θα σας παραπέμψουμε στις τουρκικές αρχές προς το παρόν για να μιλήσετε για τα σχέδιά τους.

Όσοι πανηγυρίζουν ότι φοβήθηκε ο Ερντογάν, να προσέξουν διότι θα τους διαψεύσει: Το χαμένο έγγραφο, η λύση-διάλυση και η “ανοχύρωτη πολιτεία”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: