Προχωρά η ουκρανική αντεπίθεση: Σφοδρές μάχες και μέσα στη Χερσώνα * Το ξέρουν πως θα τους πάμε μέχρι τα σύνορα, λέει ο Ζελένσκι [photos, videos]

FILE PΗΟΤΟ: Eικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δείχνει άνδρες των δυνάμεων εισβολής στην περιοχή του Μικολάεβ, στην Ουκρανία. EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και του ρωσικού στρατού μαίνονται σχεδόν στο σύνολο της κατεχόμενης από τη Ρωσία περιφέρειας της Χερσώνας, όπου ο ουκρανικός στρατός ξεκίνησε χθες την αντεπίθεσή του, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική προεδρία.

Παράλληλα, τοπικά μέσα αναφέρουν σφοδρές ανταλλαγές πυρών ακόμη και μέσα στην πόλη της Χερσώνας όπου, όπως έγινε γνωστό σήμερα, σκοτώθηκε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος που συνεργάστηκε με τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής.

Το τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Most ανέφερε πυροβολισμούς στους δρόμους των γειτονιών Pivnichnyi και Tavriiskyi στο κέντρο της Χερσώνας.

Πυροβολισμοί ακούστηκαν επίσης έξω από κτίριο φυλακών στο νότιο τμήμα της πόλης, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

«Ισχυρές εκρήξεις σημειώνονταν όλη την ημέρα (χθες Δευτέρα) και όλη τη νύκτα στην περιοχή της Χερσώνας. Βίαιες συγκρούσεις μαίνονται σχεδόν στο σύνολο του εδάφους της περιφέρειας», επεσήμανε η ουκρανική προεδρία στην πρωινή της ενημέρωση.

«Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ξεκινήσει την επίθεσή τους προς διάφορες κατευθύνσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της  η Ουκρανική προεδρία, τονίζοντας ότι έχουν καταστραφεί «ένας αριθμός αποθηκών πυρομαχικών» και «όλες οι μεγάλες γέφυρες» που επιτρέπουν τα οχήματα να διασχίζουν τον ποταμό Δνείπερο.

Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν επίσης μαύρους καπνούς  πάνω από τα περίχωρα της Χερσώνας, προφανώς από μεγάλες εκρήξεις.

  • Τουλάχιστον οκτώ πύραυλοι αεράμυνας εκτοξεύτηκαν πάνω από τον εναέριο χώρο της Χερσώνας το πρωί της Τρίτης, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το Κίεβο είχε ανακοινώσει χθες ότι ξεκίνησε την αντεπίθεση για την ανακατάληψη της περιοχής αυτής στη νότια Ουκρανία, την οποία κατέλαβε η Ρωσία λίγο μετά την εισβολή της στη χώρα τον Φεβρουάριο.

  • Στόχος είναι η ανακατάληψη της πόλης της Χερσώνας, η οποία πριν τον πόλεμο μετρούσε 280.000 κατοίκους.

Η περιφέρεια αυτή είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς συνορεύει με την Κριμαία, τη χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσία τον Μάρτιο του 2014.

Χθες το βράδυ η Μόσχα υποστήριξε ότι «απέκρουσε» την «απόπειρα επίθεσης» των ουκρανικών δυνάμεων στις περιοχές της Χερσώνας και του Μικολάιφ, στη νότια Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι επέφερε «βαριά πλήγματα» στους Ουκρανούς.

Ζελένσκι: Θα τους σπρώξουμε μέχρι τα σύνορα

“Θα τους σπρώξουμε στα σύνορα. Στα σύνορά μας, η γραμμή των οποίων δεν έχει αλλάξει. Οι εισβολείς το ξέρουν καλά”, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στη νυχτερινή του ομιλία.

«Αν θέλουν να επιβιώσουν, είναι καιρός ο ρωσικός στρατός να τραπεί σε φυγή», είπε ο Ζελένσκι.

Σύμβουλος Ζελένσκι: Δεν πολεμάμε για να κάνουμε επίδειξη, χρειάζεται υπομονή

Ο ανώτερος σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Ολέξι Αρεστόβιτς έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την ουκρανική αντεπίθεση στη Χερσώνα.

Σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του στο Telegram, έγραψε:

“…Ξεκίνησε ένα ενεργό μέρος της απελευθέρωσης του νότου από τους Ρώσους εισβολείς.

Πρόκειται για μια προγραμματισμένη αργή επιχείρηση για να “αλέσει” τον εχθρό , σώζοντας τις ζωές των στρατιωτικών και των πολιτών μας.

Φυσικά, πολλοί θα ήθελαν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση με νέα για την κατάληψη ενός οικισμού από τον στρατό μας σε μια ώρα. Αλλά δεν πολεμάμε έτσι. Ναι, τα κεφάλαια είναι περιορισμένα.

Δεν πολεμάμε για επίδειξη ή για μεγαλοστομίες. Πολεμάμε για έναν σκοπό. Και αυτό το πράγμα θέλει χρόνο και προσπάθεια.

Επομένως, να είστε υπομονετικοί. Αυτή η διαδικασία δεν θα είναι πολύ γρήγορη, αλλά θα τελειώσει με την τοποθέτηση της ουκρανικής σημαίας σε όλους τους οικισμούς της Ουκρανίας».

Σκότωσαν συνεργάτη των Ρώσων κατακτητών

Ένας Ουκρανός  πρώην βουλευτής συνεργάστηκε με τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής στη Χερσώνα πυροβολήθηκε, δήλωσαν Ρώσοι ανακριτές χθες Δευτέρα.

Ο Αλεξέι Κοβάλεφ, «ο αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής και πολιτικής διοίκησης στην περιοχή Χερσώνα σκοτώθηκε από σφαίρες», ανέφεραν  στο Telegram.

Η επίθεση έγινε στο σπίτι του την Κυριακή ενώ και μια γυναίκα που ήταν μαζί  του τραυματίστηκε.

Δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Τους τελευταίους μήνες, αρκετοί Ουκρανοί αξιωματούχοι που κατονομάζονται από τις ρωσικές δυνάμεις στα κατεχόμενα εδάφη έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σε επιθέσεις.

Ο Κοβάλεφ, 33 ετών, εξελέγη βουλευτής το 2019 στη Χερσώνα και εντάχθηκε στην ομάδα του Ζελένσκι στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

Μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου και την κατάληψη της Χερσώνας από τα ρωσικά στρατεύματα, ο Κοβάλεφ εντάχθηκε στις δυνάμεις εισβολής και έγινε ανώτερος αξιωματούχος.

Επέζησε από απόπειρα δολοφονίας τον Ιούνιο.

Με πληροφορίες από AFP/ Sky News/ The Guardian/ The Moscow Times

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: