Όταν το «smoking gun» σκότωσε πολιτικά τον Αμερικανό πρόεδρο: Σαν σήμερα η παραίτηση Νίξον για το σκάνδαλο Watergate:[βίντεο]

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον στο τηλεοπτικό διάγγελμα με το οποίο ανακοίνωσε την παραίτησή του. Photo screenshot via You Tube




Ήταν 8 Αυγούστου του 1974, όταν ο μόλις πριν από λίγο καιρό πανίσχυρος πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον εμφανίστηκε με όψη νεκρού στην τηλεόραση.

Ο Πρόεδρος Richard Nixon (Ρίτσαρντ Νίξον) ισχυρίζονταν από καιρό, πως δεν γνώριζε το παραμικρό…

Είχε κερδίσει στις εκλογές τίμια και όχι παραβιάζοντας το νόμο. Κι όμως μία μέρα σαν σήμερα το 1974 ο 37ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Η αντίληψή του κόσμου για τον Νίξον είναι τόσο εμποτισμένη από το ατιμωτικό του τέλος ώστε λίγοι θυμούνται σε πόσο ισχυρή θέση βρισκόταν.

Μόλις δύο χρόνια νωρίτερα, το Νοέμβριο του 1972, είχε επανεκλεγεί με μία από τις πιο σαρωτικές νίκες στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο τα γρανάζια που θα επέφεραν την πτώση του είχαν ήδη τεθεί σε κίνηση. Στα μέσα Ιουνίου εκείνο του χρόνου πέντε άντρες είχαν συλληφθεί ενώ επιχειρούσαν να διαρρήξουν το αρχηγείο του Δημοκρατικού Κόμματος στο κτιριακό σύμπλεγμα Watergate της Ουάσιγκντον.

Με τη βοήθεια ενός πληροφοριοδότη, μία ομάδα δημοσιογράφων συνέδεσε τους διαρρήκτες με την κυβέρνηση Νίξον και σταδιακά έγινε σαφές πως ο Λευκός Οίκος ήταν άμεσα αναμεμειγμένος σε μία απόπειρα σαμποτάζ της καμπάνιας των Δημοκρατικών.

Καθώς άρχισαν να αποκαλύπτονται οι λεπτομέρειες της συγκάλυψης δεν απέμενε σχεδόν η παραμικρή αμφιβολία πως ο Νίξον ήταν συνένοχος.

Το Καπνισμένο Τουφέκι που «σκότωσε» τον πρόεδρο

«Οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν αν ο πρόεδρός τους είναι εγκληματίας» δήλωνε πεισματικά.

Όντως ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός πολιτών πίστευε πως ήταν. Στις 5 Αυγούστου του 1974 δόθηκε στη δημοσιότητα μία κασέτα που έμεινε γνωστή ως «Smoking Gun» αναγκάζοντας τον Νίξον να παραδεχτεί πως είχε παραπλανήσει τη χώρα σχετικά με το πόσα γνώριζε για την ανάμειξη του Λευκού Οίκου στη διάρρηξη.

Πλέον βρισκόταν αναπόφευκτα αντιμέτωπος με πρόταση μομφής από τη Γερουσία και ήταν βέβαιος πως δεν είχε τις αναγκαίες ψήφους για να διατηρήσει το αξίωμα του.

Με την πολιτική του βάση να έχει καταρρεύσει, στις 8 Αυγούστου ο Νίξον έκανε εξαγγελία από το γραφείο για την πρόθεσή του να παραιτηθεί και να δώσει τη θέση του στον αντιπρόεδρο Τζέραλντ Φορντ, πράγμα το οποίο έκανε και επίσημα την επόμενη μέρα.

Μετά το σκάνδαλο διατηρούσε την ελπίδα πως η Ιστορία θα τον συγχωρούσε, εστιάζοντας πρωτίστως σε επιτεύγματα του.

Σε μία ομιλία του σε φοιτητές είχε πε: «Το έτος 2000 θα βρίσκεστε ακόμα εδώ και τότε θα δούμε ποια θα είναι η αντίληψη για το πρόσωπό μου». Η Ιστορία δεν τον συγχώρησε μέχρι τον θάνατό του… Έως και σήμερα, ο Ρίτσαρντ Νίξον, παραμένει ο μοναδικός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που παραιτήθηκε από το αξίωμά του!

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Χαράς ευαγγέλια στο Λευκό Οίκο: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν χαιρετίζει την ψήφιση του προγράμματός του για το Κλίμα και την Υγεία

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: