Oι Ρώσοι βλέπουν πρόοδο στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μετά την προσέγγισή τους με την Τεχεράνη

File photo: Ενας Ιρανός πολίτης μπροστά από γκράφιτι με την Ιρανική σημαία. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH




Οι συνομιλίες για να επανέλθουν τα μέρη στην πλήρη τήρηση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που είχε συναφθεί ανάμεσα στην Τεχεράνη και έξι μεγάλες δυνάμεις, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αυτό επισημαίνει ο διαπραγματευτής της Ρωσίας, ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ.

«Μοιάζει σαν να σημειώνουμε πρόοδο. Μην το γρουσουζέψουμε», ανέφερε ο ρώσος πρεσβευτής στους διεθνείς οργανισμούς που έχουν έδρα τη Βιέννη μέσω Twitter χθες Κυριακή, έπειτα από συνάντηση με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, τον Ενρίκε Μόρα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη απτές ενδείξεις σημαντικής προόδου μετά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων την Πέμπτη στη Βιέννη έπειτα από πεντάμηνη αναστολή τους.

Ο κ. Ουλιάνοφ ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα υποστηρίζει «πλήρως» το σχέδιο συμφωνίας στο τραπέζι.

Στον τρέχοντα γύρο των διαπραγματεύσεων, διπλωμάτες των ΗΠΑ, που συμμετέχουν εκ του σύνεγγυς, του Ιράν και των υπολοίπων πέντε μερών στη συμφωνία (Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) προσπαθούν να επιλύσουν όποια ζητήματα απομένουν ώστε η Ουάσινγκτον να προχωρήσει ξανά στην άρση των κυρώσεων και η Τεχεράνη να επανέλθει στην πλήρη τήρηση της συμφωνίας, που θα σημάνει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα θα τελεί υπό στενή παρακολούθηση και υπό αυστηρούς περιορισμούς.

Τα μέρη προσπαθούν να περισώσουν τη συμφωνία του 2015, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), που είχε σκοπό να αποτραπεί το ενδεχόμενο το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και προέβλεπε αυστηρό περιορισμό και έλεγχο των δραστηριοτήτων του στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων.

Όμως οι κυρώσεις επιβλήθηκαν εκ νέου κι επεκτάθηκαν από τις ΗΠΑ μετά τη μονομερή αποχώρηση της χώρας από τη συμφωνία το 2018, με απόφαση του Ρεπουμπλικάνου τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η Τεχεράνη, η οποία έχει τονίσει επανειλημμένα πως η συμφωνία δεν έχει καμιά αξία για το Ιράν χωρίς την άρση των κυρώσεων, άρχισε εν είδει αντιποίνων έκτοτε να αθετεί δεσμεύσεις που είχε αναλάβει.

Χθες Κυριακή ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν επανέλαβε ότι εναντιώνεται στις έρευνες που διενεργεί ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) για να διαλευκανθούν αδήλωτες ιρανικές δραστηριότητες στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας στο παρελθόν.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον ΔΟΑΕ, όμως πρέπει να αποστασιοποιηθεί από πολιτικούς περισπασμούς και να επιτελέσει το έργο του από τεχνική σκοπιά», πρόσθεσε ο κ. Αμιραμπντολαχιάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Επανέλαβε εξάλλου την πάγια διαβεβαίωση ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Με πληροφορίες από dpa μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βιέννη, Αυστρία

Οσο ισχυρότεροι νοιώθουν, τόσο σκληραίνουν τη στάση τους οι Ταλιμπάν: Μπλόκο στους πολίτες που προσπαθούν να διαφύγουν στη Γερμανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: