Ο Πενταδάκτυλος μας και τα μάτια μας: Η θάλασσα της Κερύνειας, ορίζει τις υποχρεώσεις μας σαν Έλληνες…

FILE PHOTO: Η παράνομη “σημαία” του κατοχικού καθεστώτος στον Πενταδάκτυλο. Αυτό το απαράδεκτο θέαμα βλέπουν κάθε βράδι οι Ελληνοκύπριοι που διαμένουν στη Λευκωσία. Φωτογραφία Yannis Kolesidis for The New York Times, ANA-MPA




Του ΑΝΔΡΕΑ Σ. ΑΓΓΕΛΙΔΗ*

Ο ποιητής (Μόντης) ανέμενε όπως αντιδράσει το ίδιο το Βουνό, ο Πενταδάκτυλος, και να αποσείσει την τουρκική κατοχή που μας έφερε «η αγαπημένη θάλασσα της Κερύνειας».

Προφανώς το μήνυμα του (μακριά και άσχετα προς την όποια πολιτική στρατηγική), αφορούσε στους ανθρώπους του τόπου, που είχαν και έχουν το καθήκον να αντιδράσουν χάριν της ιστορίας, της μνήμης και της διάσωσης του τόπου. Όμως από το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974, πέρασαν 48 χρόνια κατοχής, στέρησης ατομικών ελευθεριών και εποικισμού.

Αντί δικαίας αντίδρασης και αποφασιστικό αντικατοχικό αγώνα, υπήρξαν υποχωρήσεις καταστρεπτικές. Υποχωρήσεις που μας έφεραν στην τόσο δύσκολη σημερινή κατάσταση. Ο Πενταδάκτυλος σκλαβωμένος, περιμένει τη διεκδίκηση μας. Περιμένει το δίκαιο.

  • Πρόσφατα ο Δικαστής και πρώην Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χρ. Αρτεμίδης σε μια νέα ποιητική συλλογή του με τίτλο «το Βουνό», έδωσε και μια νέα διάσταση στον ποιητικό λόγο αλλά και γενικότερα στον προβληματισμό περί της αδικίας που συνεχίζει:

«Υψώνεται σαν πνεύμα αμίλητο / Σημαίνοντας σιωπηλά μια σκέψη / Το Χώμα, τα μυριστηκα, τα δένδρα / Οι βράχοι κατ’ αντίκρυ στη θάλασσα / Φιλούν το κενό της δικαιοσύνης».

Ποια όμως δικαιοσύνη, να αναμένουμε αφού δεν διεκδικούμε πλήρως το δίκαιο μας ως θύματα παραβίασης του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου;

Ιδιαίτερα όταν ο Τουρκικός επεκτατισμός συνεχίζει αδιατάρακτος γιατί, άλλοι μεγάλοι, δεν πιέζουν προς δίκαιη λύση και αποκατάσταση της κυριαρχίας και εδαφικής ενότητας ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Είναι ξεκάθαρο, ουδείς θα διεκδικήσει αντί για εμάς το δίκαιο μας.

Είναι δικό μας καθήκον. Αρκεί να υπάρχει σχεδιασμός, κοινή απόφαση και δράση. Γι’ αυτό για χρόνια (όταν ήμουν βουλευτής) έλεγα και εξακολουθώ να το επαναλαμβάνω ότι δικαία θα είναι η λύση μόνο, εάν δικαιωθεί η Κερύνεια.

-Όσο μεγάλη και εάν είναι σε δύναμη, έκταση και με αναθεωρητική αντίληψη η Τουρκία, δεν μπορεί να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα και τη δίκαιη διεκδίκηση. Αρκεί να υπάρχει αποφασιστικά και με συνέπεια, θέληση για αγώνα και διεκδίκηση από τη πλευράς μας.

Η διεθνής κοινή γνώμη και ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορεί να ανέχεται την τόσο εξωνομική κατά το Διεθνές Δίκαιο επιθετική και επεκτατική επιθυμία της Τουρκίας.

Ο γέρο πλάτανος «… έξω από το Σαράγιο» κατά τον Γλαύκο Αλιθέρση περιγράφεται ως ο «ίσκιος του μπερδεύονταν» με την «κρεμάλα του Αρχιεπισκόπου». Η ιστορία διδάσκει. Το βουνό, ο γέρο πλάτανος, οι θυσίες και η θάλασσα της Κερύνειας, ορίζουν τις υποχρεώσεις μας έναντι του τόπου και των μελλοντικών γενιών. Ας μην καταστούμε η τελευταία γενιά Ελλήνων στην Κύπρο.

*Δικηγόρος – Πρώην Βουλευτής

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Τάσος Ισαάκ και Σολωμός Σολωμού: Δολοφονήθηκαν επειδή δεν συμμορφώθηκαν προς τας υποδείξεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: