Ο αρχιμαφιόχος Πεκέρ μίλησε κι ο σύμβουλος του Ερντογάν παραιτήθηκε: Στη φόρα ο δυσώδης εναγκαλισμός μαφίας – κυβέρνησης στην Άγκυρα

FILE PHOTO: O αρχιμαφιόζος που ζει στο Ντουμπάι “ξαναχτύπησε”. Screenshot via YouTube




Ένας σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραιτήθηκε από τη θέση του ύστερα από την αποκάλυψη που έκανε ο διαβόητος εξόριστος αρχιμαφιόζος Σεντάτ Πεκέρ ότι είχε επιδιώξει δωροδοκία επιχειρηματία.

Ο Κορκμάζ Καράτσα, ο οποίος υπηρέτησε στο συμβουλευτικό συμβούλιο για οικονομικές υποθέσεις στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, επικαλέστηκε προβλήματα υγείας για την απόφαση, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του ειδησεογραφικού ιστότοπου Diken,  επικαλούμενα δηλώσεις του Καράτσα στο Twitter.

Ο λογαριασμός του παραιτηθέντος συμβούλου στο Twitter ήταν, ωστόσο, απρόσιτος στο ευρύ κοινό χθες Τετάρτη.

Ο μαφιόζος Σεντάτ Πεκέρ, πρώην υποστηρικτής του Ερντογάν, συμπεριέλαβε τον Καράτσα στις κατηγορίες για δωροδοκία που εκτόξευσε το Σαββατοκύριακο εναντίον ενός άλλου προεδρικού συμβούλου, του Σερκάν Ταράνογκου, και ενός πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Κεφαλαιαγορών (SPK).

Ο πρώην επικεφαλής του SPK ζήτησε 12 εκατομμύρια λίρες από την Μινέ Τοζλού Σινερέν, ιδιοκτήτρια της Marka Yatırım Holding, για να επιλύσει προβλήματα που είχε η εταιρεία της, είπε ο Πεκέρ. Ο Καράτσα και άλλοι εμπλεκόμενοι έχουν αρνηθεί τις εν λόγω κατηγορίες .

Ο Πεκέρ ανέφερε ότι ο Ταράνογλου είπε στην Σινερέν ότι «ο προεδρικός σύμβουλος που ονομάζεται Κορκμάζ Καράτσα θέλει επίσης να επικοινωνήσει μαζί σας για να λύσετε το πρόβλημά σας, μην επικοινωνήσετε μαζί του, θα σας ζητήσει πολλά χρήματα».

Η Σίνερεν επιβεβαίωσε έκτοτε τους ισχυρισμούς του Πέκερ για δωροδοκία σε τηλεοπτική συνέντευξη, με αποτέλεσμα το SPK να κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον της.

Ο Καράτσα εργαζόταν για τον Ερντογάν από τον Οκτώβριο του 2018.

Παλαιότερα υπηρέτησε για επτά χρόνια ως σύμβουλος του Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο οποίος ηγήθηκε του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  • Ο Καράτσα υποστήριξε ότι δεν γνώρισε ποτέ Σίνερεν και ότι έγινε αντικείμενο «ανήθικου λιντσαρίσματος από τα τρολ στα social media».

«Αυτό το λιντσάρισμα, που έφτασε στην όμορφη κόρη και τη σύζυγό μου, έγινε ξανά απειλή για την υγεία μου», είπε, σύμφωνα με την Diken.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο Πεκέρ κατηγόρησε τον Καράτσα για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης που προμήθευε γυναίκες σε πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του Μπαϊκάλ. Ο Καράτσα είχε κανονίσει να φέρει κορίτσια στο Μπαϊκάλ και σε άλλους, είπε ο Πεκέρ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης υπέβαλαν επίσημα αιτήματα στο δικαστικό σώμα της Τουρκίας για διερεύνηση των τελευταίων καταγγελιών για δωροδοκία που έγιναν από τον Πέκερ.

Παρότι ο κατηγορούμενος πιθανόν να είναι αθώος για τις καταγγελίες που έχει κάνει ο Πέκερ, η διαφθορά στην Τουρκία είναι ευρέως διαδεδομένη.

  • Η Διεθνής Διαφάνεια κατέταξε την Τουρκία στην 91η θέση μεταξύ 180 χωρών στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς του 2021 (CPI). Κατατάχθηκε στην 86η θέση το 2020.

Οι διεθνείς εκθέσεις δείχνουν ότι η διαφθορά γίνεται πιο διάχυτη στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της Τουρκίας υπό τις σχεδόν δύο δεκαετίες στην εξουσία του Ερντογάν.

Το World Justice Project, διεθνής οργανισμός με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατέταξε την Τουρκία στην 117η θέση από 139 χώρες στον Δείκτη Κράτους Δικαίου για το 2021.

Η Δανία ήταν στην κορυφή του δείκτη, ο οποίος μετρά κριτήρια όπως η τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και τα επίπεδα διαφθοράς.

Η Τουρκία κατατάχθηκε στη χειρότερη ή τη δεύτερη χειρότερη στην περιοχή της για πέντε από τις οκτώ κατηγορίες του δείκτη που κυμαίνονται από την ανοιχτή διακυβέρνηση έως την τάξη και την ασφάλεια.

Οι δεσμοί μεταξύ πολιτικών και της μαφίας στην Τουρκία είναι καλά τεκμηριωμένοι και μερικές φορές δημοσιοποιούνται από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους.

Πριν από δύο ημέρες, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και βασικός πολιτικός σύμμαχος του Ερντογάν, καλωσόρισε τον διάσημο μαφιόζο Αλαατίν Κακιτσί στο γραφείο του στην Άγκυρα. Φωτογραφίες από τη συνάντηση δημοσιεύτηκαν στα ΜΜΕ.

Η Τανσού Τσιλέρ, προκάτοχος του Ερντογάν ως πρωθυπουργός, ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο το 1996 που αποκάλυψε την εμπλοκή πολιτικών στη διαφθορά και τους δεσμούς τους με το οργανωμένο έγκλημα. Ο Κακιτσί, πρώην δολοφόνος, ήταν ένα από τα πρόσωπα που εμπλέκονταν.

Με πληροφορίες από Ahval

Έι, Ταγίπ μαζί τα κάναμε: Σε νέο βίντεο, 72 λεπτών, ο Τούρκος αρχιμαφιόζος Πεκέρ τα ομολογεί όλα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: