Photo Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στην πρωινή εκπομπή του Open via Open Tv
«Δεν έχουν παρθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις, συζητάμε με τους ειδικούς, αλλά γενικώς η τάση είναι να ανοίξουν με τα ηπιότερα δυνατά μέτρα» τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του OPEN για το πως θα ανοίξουν φέτος τα σχολεία.
Παράλληλα εξήγησε πως «είμαστε σε συνεχή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, με τον κ. Πλεύρη, με τις ομάδες των ειδικών, με τους γιατρούς, με τον ΕΟΔΥ» αλλά και ότι «βλέπετε ότι γενικότερα είμαστε σε μια φάση συνύπαρξης με την πανδημία».
Σε ερώτηση αν θα ισχύσουν και φέτος τα πρωτόκολλα με μάσκες και δωρεάν self test, η κ. Κεραμέως απάντησε πως έχουμε φύγει από τη λογική του συστηματικού ελέγχου γιατί αυτό δεν αποδίδει πλέον, καθώς «έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού». Ωστόσο, «τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιήσουμε τα πρωτόκολλα, πάντα σε συνεργασία με τους ειδικούς».
Σε περίπτωση που ανιχνευθεί κρούσμα μέσα σε σχολικό τμήμα, «Υπάρχουν μέτρα για το αν κάποιος νοσήσει» ανέφερε η κ. Κεραμέως και εξήγησε πως «Αν κάποιος νοσήσει υπάρχει απομόνωση για πέντε ημέρες και εν συνεχεία μπορεί κανείς να βγει από το σπίτι με μάσκα. Αυτό ισχύει αυτή τη στιγμή. Αυτό θα ισχύσει ούτως η άλλως, αν οι ειδικοί δεν μας πουν κάτι διαφορετικό. Εάν νοσήσει κάποιος, φυσικά και θα μείνει σπίτι του. Υπάρχει ένα πρωτόκολλο σχετικά με τα μέτρα» συμπλήρωσε.
Η υπουργός Παιδείας σημείωσε ακόμα ότι τα σχολεία θα ανοίξουν τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου «με την καλύτερη δυνατή κατάσταση σε προσωπικό τα τελευταία χρόνια», καθώς όπως είπε με τους νέους 8.500 χιλιάδες διορισμούς εκπαιδευτικών που ανεβάσουν τον αριθμό των διορισμένων επί θητείας της στις 25.000, «ενισχύουμε διαρκώς το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης». Παρόλα αυτά, απάντηση υπάρχει και για τα τυχόν κενά που παρουσιάζονται αφού «εκτός από τις προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών, έγιναν προχθές και 32.000 προσλήψεις αναπληρωτών. Έχουμε την καλύτερη δυνατή στελέχωση» συμπλήρωσε η κ. Κεραμέως.
Η υπουργός παιδείας αναφέρθηκε και στις καινοτομίες της νέας φετινής χρονιάς, με το ολοήμερο σχολείο όπου στο 50% των τμημάτων της χώρας θα ολοκληρώνεται στις 5.30 μ.μ., με τους σχολικούς ομίλους, τους μέντορες για τους νέους εκπαιδευτικούς, τα νηπιαγωγεία στα οποία τα παιδιά θα πηγαίνουν πλέον από τα 4 και όχι στα 5 τους χρόνια, την αξιολόγηση που γίνεται σε τρία επίπεδα, τα νέα σχολικά βιβλία. «Όλες αυτές οι αλλαγές που είχαν δρομολογηθεί στην αρχή της θητείας μας υλοποιούνται» είπε. Αναφορά έκανε και στα Δημόσια ΙΕΚ, που θα λειτουργήσουν φέτος και στα οποία, όπως είπε, μπορεί κανείς να πάρει μετά από δυο χρόνια την πιστοποίηση και να μπει δυναμικά στην αγορά εργασίας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα