Συναγερμός για τον νέο δυνητικά θανατηφόρο, κινεζικής προέλευσης, ιό Langya με ξενιστή τη μυγαλή: 35 άτομα θετικά

File Photo Το τρωκτικό μυγδαλή που θεωρείται φορέας του ιού via pixabay.com




Με την πανδημία του κορωναϊού να εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα για περισσότερα από δυο χρόνια, ο εντοπισμός ενός νέου ιού σε 35 άτομα στην Κίνα (η χώρα από την οποία προήλθε, σύμφωνα με συμπεράσματα ερευνών, και η Covid-19) με κοινά χαρακτηριστικά ως προς την συμπτωματολογία και τον τρόπο αρχικής μετάδοσης, μοιάζει ικανός να προκαλέσει νέα παγκόσμια ανησυχία.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, 35 άτομα βρέθηκαν θετικά στον ιό Langya την τελευταία τετραετία, ενώ θεωρείται πιθανό η μετάδοση να έχει γίνει από ένα μικρό θηλαστικό, ονόματι μυγαλή. Το πρώτο κρούσμα, ένας 53χρονος διαπιστώθηκε τον Δεκέμβριο του 2018.

Tο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Ταϊβάν (CDC), σήμανε ήδη συναγερμό για τον ιό Langya, γνωστό και ως LayV, παρόλο που δεν υπάρχει ένδειξη για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο ιός Langya ανήκει σε μια οικογένεια παθογόνων μικροοργανισμών και, σύμφωνα με τις μελέτες, είναι ικανός να οδηγήσει στον θάνατο έως και το 75% των ανθρώπων που θα νοσήσουν βαριά.

Το πιο κοινό σύμπτωμα που παρουσίασαν οι ασθενείς με Langya ήταν ο πυρετός. Άλλα συμπτώματα είναι η έντονη κόπωση, ο βήχας, η απώλεια όρεξης, οι μυϊκοί πόνοι και το αίσθημα αδιαθεσίας.

Περίπου το 35% των κρουσμάτων παρουσίασε ηπατικά προβλήματα, ενώ το 8% παρουσίασε πτώση της νεφρικής λειτουργίας.

Ο Langya είναι ηπιναϊός, συνδεδεμένος  με τον ιό Nipah, ο οποίος είναι ένα θανατηφόρο παθογόνο που βρίσκεται στις νυχτερίδες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mail, o Langya έχει καταγραφεί ως ένας από τους ιούς που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν την επόμενη πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη το 1999.

Προς το παρόν δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιo για ανθρώπους αλλά οκτώ δοκιμές είναι σε εξέλιξη, μεταξύ αυτών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Συμφωνία Κομισιόν- Moderna για προμήθεια προσαρμοσμένων εμβολίων, εφόσον πάρουν την έγκριση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: