Μνημείο για τις προσφυγικές οικογένειες από την Μικρά Ασία εγκαινιάστηκε στην Ανάβυσσο με αφορμή τα 100 χρόνια από την καταστροφή

FILE PHOTO: Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα και εικονίζει πρόσφυγες στο ναό της Αχειροποίητου, στη Θεσσαλονίκη. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, STR




Ένα μνημείο για τις προσφυγικές οικογένειες από τη Μικρά Ασία που εγκαταστάθηκαν στην Ανάβυσσο, κοσμεί πλέον την παραλιακή πόλη της Αττικής.

Εκατό χρόνια μετά τη μικρασιατική καταστροφή, ο Δήμος Σαρωνικού με πρωτοβουλία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων και σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, προχώρησε στην ανέγερση του μνημείου, που είναι έργο του γλύπτη Αντώνη Μυρωδιά και στο οποίο έχουν αναγραφεί τα ονόματα των πρώτων προσφυγικών οικογενειών.

Οι άνθρωποι αυτοί προέρχονταν κυρίως από την Καππαδοκία και την Παλαιά Φώκαια.

Διωγμένοι και ξεριζωμένοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, με το πέρασμα του χρόνου οργάνωσαν την κοινωνία τους κι έτσι έθεσαν της βάσεις για τη δημιουργία της νέας τότε Αναβύσσου.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πραγματοποιήθηκαν χτες Τετάρτη στην κεντρική πλατεία, παρουσία του τ. Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του σεβασμιότατου μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαου και πλήθος κόσμου.

«Το μήνυμα που φεύγει από την Ανάβυσσο, δεν αφορά μόνο την τοπική μας κοινότητα, αλλά την προσφυγική μνήμη σε όλη τη χώρα και τον ελληνισμό», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό της εγκατάστασης των προσφύγων, η οποία αποτυπώνεται μάλιστα στη «Γαλήνη» του Ηλία Βενέζη, ενώ ο μητροπολίτης Νικόλαος έκανε ειδική αναφορά στα στοιχεία εκείνα που είναι βαθιά χαραγμένα και συμβάλλουν στη διατήρηση και αξιοποίηση της εθνικής ταυτότητας, όπως είναι η γνώση της ιστορίας και η μνημόνευση των ονομάτων.

Ακόμη, αναγνώστηκαν μαρτυρίες προσφύγων, όπως διατηρούνται στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού «Μάκης Αγκούτογλου», με αφηγήτρια τη Χιονία Μαυρομμάτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Αίγινα των Γάλλων στο 13ο Fistiki Fest: Μεγάλο εικαστικό αφιέρωμα και νοσταλγική συναυλία «La bohème» με την Ευρυδίκη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: