Οι Μαύρες Σφήκες στην υπηρεσία του Ουκρανικού Στρατού: Black Hornet, τα drone των 18γρ. και κόστους $195.000 [videos]

File Photo: Άσκηση με drone Black Hornet στην Ολλανδία. EPA, Sem van der Wal




Η Νορβηγία και η Βρετανία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δωρίσουν μικρά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα παλάμης Black Hornet στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Νορβηγίας, το οικονομικό κόστος της προμήθειας των Black Hornet θα ξεπεράσει τα 9,29 εκατομμύρια ευρώ.

Το αναφερόμενο πακέτο περιλαμβάνει τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα παλάμης, τις μονάδες ελέγχου, το κόστος μεταφοράς, αλλά και την εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία.

Τα Black Hornet έχουν βάρος μόλις 18 γραμμαρίων και παρέχουν πληροφορίες που είναι σχετικές με την τακτική κατάσταση του πεδίου μάχης.

Τι είναι το Black Hornet Nano

Το Black Hornet Nano είναι ένα στρατιωτικό μικρομη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) που αναπτύχθηκε από την Prox Dynamics AS της Νορβηγίας και χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Αυστραλίας, της Τουρκίας, της Νορβηγίας, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Αφρική και την Αλγερία.

Η μονάδα έχει διαστάσεις περίπου 16 × 2,5 cm (4 × 1 ίντσες) και παρέχει στους στρατιώτες στο έδαφος τοπική επίγνωση της κατάστασης. Είναι αρκετά μικρά ώστε να χωρούν στο ένα χέρι και ζυγίζουν λίγο περισσότερο από μισή ουγγιά (18 g, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών).

Το UAV είναι εξοπλισμένο με κάμερα, η οποία δίνει στον χειριστή βίντεο πλήρους κίνησης και στατικές εικόνες. Αναπτύχθηκαν ως μέρος μιας σύμβασης £20 εκατομμυρίων για 160 μονάδες με την Marlborough Communications Ltd.

Ένας χειριστής μπορεί να εκπαιδευτεί να χειρίζεται το Black Hornet σε μόλις 20 λεπτά. Το αεροσκάφος έχει τρεις κάμερες. ένας κοιτάζει μπροστά, ένας κοιτάζει ευθεία προς τα κάτω και ένας δείχνει προς τα κάτω στις 45 μοίρες. Ένα πακέτο Black Hornet περιέχει δύο ελικόπτερα, και δεδομένου ότι η φόρτιση 90% επιτυγχάνεται σε 20-25 λεπτά, όπως και ο χρόνος αιώρησής του, όταν το ένα χρειάζεται επαναφόρτιση, το άλλο είναι έτοιμο να πετάξει. [7] Η τελική ταχύτητα είναι 13 mph (21 km/h).

Τον Οκτώβριο του 2014, η Prox Dynamics αποκάλυψε μια έκδοση του PD-100 Black Hornet με δυνατότητες νυχτερινής όρασης, εξοπλισμένο με αισθητήρες βίντεο υπερύθρων μεγάλου μήκους και ημέρας που μπορούν να μεταδώσουν ροές βίντεο ή ακίνητες εικόνες υψηλής ανάλυσης μέσω ψηφιακής σύνδεσης δεδομένων με εμβέλεια 1 μίλια (1,6 χλμ.). Πάνω από 3.000 Black Hornets είχαν παραδοθεί μέχρι σήμερα.

Το αεροσκάφος χρησιμοποιήθηκε από στρατιώτες της Βρετανικής Ταξιαρχίας Αναγνώρισης στο Camp Bastion στο Αφγανιστάν. Το προσωπικό της επιχείρησης Herrick στο Αφγανιστάν αναπτύσσει το Black Hornet από την πρώτη γραμμή για να πετάξει στο εχθρικό έδαφος για να τραβήξει βίντεο και στατικές εικόνες πριν επιστρέψει στον χειριστή. Αποσύρθηκε από την υπηρεσία το 2016/2017.

Σχεδιασμένο για να συνδυάζεται με τους λασπώδεις γκρίζους τοίχους στο Αφγανιστάν και ικανό να πετάει για 20 λεπτά με αθόρυβους ηλεκτρικούς κινητήρες, έχει χρησιμοποιηθεί για να κοιτάζει γύρω από γωνίες ή πάνω από τοίχους και άλλα εμπόδια για να εντοπίσει τυχόν κρυμμένους κινδύνους και εχθρικές θέσεις. Το Black Hornet συνδέεται με τον χειριστή με ψηφιακή σύνδεση δεδομένων και GPS. Οι εικόνες εμφανίζονται σε ένα μικρό τερματικό χειρός, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον χειριστή για τον έλεγχο του UAV.

Το Black Hornet εκτοξεύεται από ένα μικρό κουτί που μπορεί να δεθεί σε μια ζώνη χρησιμότητας, η οποία αποθηκεύει επίσης τα μεταδιδόμενα δεδομένα, καθώς το ίδιο το drone δεν αποθηκεύει δεδομένα, ένα πλεονέκτημα εάν συλληφθεί. Οι χειριστές μπορούν να κατευθύνουν το UAV ή να ορίσουν σημεία για να πετάει ο ίδιος.

Από τις 25 Οκτωβρίου 2013, ο Βρετανικός Στρατός είχε 324 Hornet Nano σε υπηρεσία.

Τον Ιούλιο του 2014, το Κέντρο Έρευνας, Ανάπτυξης και Μηχανικής του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών (NSRDEC) επέλεξε το PD-100 Black Hornet αφού εξέτασε εμπορικά διαθέσιμα UAV μικρής κλίμακας ως μέρος του Cargo Pocket Intelligence, Surveillance and Reconnaissance (CP- πρόγραμμα ISR). Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται περαιτέρω βελτιώσεις για έναν ρόλο του αμερικανικού στρατού, συμπεριλαμβανομένης της αναδιαμόρφωσης της σύνδεσης δεδομένων, της παροχής νυχτερινής όρασης και της βελτίωσης της ικανότητας πλοήγησης. Το Black Hornet δοκιμάστηκε με αμερικανικά στρατεύματα σε μια εκδήλωση στις αρχές Μαρτίου 2015, και η Prox Dynamics παρέδωσε ένα PD-100 με αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά για δοκιμές ειδικών δυνάμεων τον Ιούνιο του 2015.

Μέχρι το 2015, το Black Hornet είχε αναπτυχθεί με ομάδες ειδικών επιχειρήσεων του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ . Αν και ο Στρατός αναζητά ένα μίνι drone για χρήση από μεμονωμένες διμοιρίες μέσω του προγράμματος Soldier Borne Sensors (SBS), το ατομικά χειροποίητο Black Hornet θεωρείται πολύ ακριβό για μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη, με μια μονάδα να κοστίζει όσο 195.000 $ ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ και wikipedia
Όσλο, Νορβηγία

Μια νέα παρτίδα όπλων αξίας 500 εκατ. ευρώ, σχεδιάζει να στείλει στην Ουκρανία η γερμανική κυβέρνηση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: