Τα 10 καυτά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν: Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει στις 2μ.μ. τη θέση του για το “Μαξίμου-Gate” [video]

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο δίκτυο CNN και στη δημοσιογράφο Julia Chatterley. Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Τα χαρτιά του για την υπόθεση των παρακολουθήσεων ανοίγει για πρώτη φορά τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος καλείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να απαντήσει στα πάμπολλα ερωτήματα που προκύπτουν για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ αλλά και το κακόβουλο λογισμικό σύστημα Predator.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στο OPEN η Σοφία Φασουλάκη ακόμα μπαίνουν στο κείμενο της τοποθέτησης του πρωθυπουργού οι τελευταίες πινελιές που κατά το Μαξίμου θα ξεκαθαρίσουν ορισμένα πράγματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υποστηρίξει ότι ο ίδιος ενημερώθηκε για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ μόλις την την Πέμπτη και αμέσως μόλις το πληροφορήθηκε ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, γράφει το Έθνος.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα αναφέρει ότι καμία κρατική υπηρεσία δεν διαθέτει το κακόβουλο λογισμικό Predator, το οποίο δεν χρησιμοποιείται.

Σύμφωνα με την Σοφία Φασουλάκη δεν αποκλείεται να ανακοινώσει και κάποιες δράσεις για το συγκεκριμένο λογισμικό που εμπλέκεται στην παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη αλλά και στην απόπειρα παγίδευση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, την οποία ο ίδιος κατήγγειλε.

Το τρίτο που αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός είναι ότι είναι «ανοιχτός» σε προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το τι μπορεί να διορθωθεί στο θεσμικό πλαίσιο παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, όταν πρόκειται για πολιτικά ή άλλα δημόσια πρόσωπα.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει το περίγραμμα με την τοποθέτησή του και στη συνέχεια τα στελέχη της κυβέρνησης θα δώσουν επιπλέον πληροφορίες πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Όσον αφορά τη Συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, για την οποία το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί εσπευσμένα ακόμα και μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με την δημοσιογράφο του Έθνους και του OPEN, η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει ακόμα και μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης καθώς είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι να ανοίξει η Βουλή στα τέλη του Αυγούστου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να είναι κεντρικό πρόσωπο στην νέα σύγκληση της Επιτροπής ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων που θα κληθεί να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για την υπόθεση παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί αν τελικά της εξηγήσεις θα δώσει ο κύριος Κοντολέων ή ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης.

10 ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν

Σε κάθε περίπτωση τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των παρακολουθήσεων ολοένα και πληθαίνουν με την να αντιπολίτευση να ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις και την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι και η ίδια επιθυμεί τη διαλεύκανση της υπόθεσης τονίζοντας πως όλες οι εξηγήσεις θα δοθούν θεσμικά. Τα αναπάντητα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων είναι τα εξής:

  1. Ποιος ζήτησε από την ΕΥΠ την παρακολούθηση Ανδρουλάκη;
  2. Υπήρξε αίτημα από ξένες Αρχές και ποιες είναι αυτές και ποιος είναι ο στόχος;
  3. Είναι δυνατόν η ΕΥΠ να μην ενημέρωσε την κυβέρνηση;
  4. Σε ποιον έδινε η ΕΥΠ τα στοιχεία που λάμβανε για τον Νίκο Ανδρουλάκη;
  5. Συνδέεται η παρακολούθηση Ανδρουλάκη με την απόπειρα παγίδευση του τηλεφώνου του μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator, την οποία ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε;
  6. Συνδέονται οι παρακολουθήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη;
  7. Μπορεί να παρακολουθούσε και άλλους πολιτικούς ή δημοσιογράφους η ΕΥΠ εν αγνοία της κυβέρνησης;
  8. Μπορεί να συνεχίζονται μέχρι και σήμερα οι παρακολουθήσεις;
  9. Γιατί ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, κ. Κοντολέων δεν αναφέρθηκε καθόλου στην παρακολούθηση Ανδρουλάκη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας;
  10. Γιατί η κυβέρνηση, όταν ο Θανάσης Κουκάκης κατήγγειλε την πρώτη παρακολούθηση του έφερε νομό (τον όποιον ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ) με τον οποίο απαγορευόταν να δοθούν από την ΕΥΠ στοιχεία για την παρακολούθηση ατόμων εάν αυτό γινόταν για λόγους εθνικής ασφαλείας;

«Λάδι στη φωτιά» από δηλώσεις του διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ – Τι απαντά

«Λάδι στην φωτιά όσον αφορά στην υπόθεση των παρακολουθήσεων ήρθε να ρίξει η τοποθέτηση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κυρίου Νίκου Ρωμανού, ο οποίος κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να δώσει ο ίδιος στη δημοσιότητα τα «ευαίσθητα» στοιχεία και τους λόγους για τους οποίους βρέθηκε υπό παρακολούθηση.

Τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκαν με σκληρές δηλώσεις στα όσα φέρεται να υποστήριξε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ.

Το απόγευμα της Κυριακής ο Νίκος Ρωμανός με γραπτή του δήλωση έκανε λόγο για «οργανωμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης» των όσων είπε σχετικά με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Η άθλια συντονισμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης όσων είπα με πάνω από 30 ώρες καθυστέρηση είναι ενδεικτική του ποιος θέλει να σύρει τον πολιτικό διάλογο για ένα σημαντικό ζήτημα στον βούρκο. Αρχικά είπαν ότι έκανα δηλώσεις σε σταθμό που ουδέποτε βγήκα. Μετά έφτιαξαν και fake κείμενο απομαγνητοφώνησης βάζοντας λόγια στο στόμα μου που ποτέ δεν είπα. Βλέπετε στη συγκεκριμένη περίπτωση ούτε η κοπτοραπτική αρκούσε για να στηθεί το fake αφήγημα.

Είπα το αυτονόητο που λέμε σε όλους τους τόνους από την Παρασκευή. Ότι η νόμιμη συνακρόαση της ΕΥΠ με εντολή της αρμόδιας εισαγγελίας αφορά (εξ ορισμού) ευαίσθητα στοιχεία (αφού γίνεται μόνο για λόγους εθνικού συμφέροντος) για αυτό και θα ενημερωθεί ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης αναλυτικά. Για αυτό επιχείρησε από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση να επικοινωνήσει μαζί του και για αυτό θα ενημερωθεί και αρμοδίως από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ.

Άρα τις αντίστοιχες απαντήσεις που δημόσια ζητάει ο κ. Ανδρουλάκης, θα μπορεί να τις δώσει μόνο ο ίδιος! Ουδέποτε μίλησα για «προσωπικά δεδομένα» παρότι στην fake απομαγνητοφώνηση που έστρωσε το έδαφος για τη συντονισμένη επίθεση εναντίον μου υπήρχαν. Ουδέποτε υπονόησα ότι γνωρίζω οτιδήποτε παραπάνω για την υπόθεση.

Φυσικά επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου απέναντι σε όλους όσους διαστρέβλωσαν, ενορχήστρωσαν και αναπαρήγαγαν τα fake news και την άθλια επίθεση εναντίον μου».

Απάντηση από το ΠΑΣΟΚ: «Κύριε Μητσοτάκη, θα παραμείνει στη θέση του;»

Απάντηση στον διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Νίκο Ρωμανό για τις αναφορές του στον Νίκο Ανδρουλάκη και την υπόθεση των υποκλοπών δίνει το ΠΑΣΟΚ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος δημοσιοποίησε ηχητικό ντοκουμέντο με τις επίμαχες αναφορές που ο κ. Ρωμανός διέψευσε, για να απευθύνει στη συνέχεια το ερώτημα: «Κύριε Μητσοτάκη, θα παραμείνει στη θέση του;»

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Μάντζος ανήρτησε στο twitter ένα απόσπασμα των δηλώσεων του Νίκου Ρωμανού, το οποίο συνόδευσε από το μήνυμα: «’Άκοπο και αμοντάριστο. Η πραγματικότητα τον διαψεύδει». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ακόμη: «Κύριε Μητσοτάκη, θα παραμείνει στη θέση του;»

Οι σκληρές επιθέσεις Ανδρουλάκη – Τσίπρα στον Μητσοτάκη και η απάντηση Οικονόμου

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσαν το απόγευμα της Κυριακής νέες επιθέσεις σε βάρος του πρωθυπουργού με τον μεν Νίκο Ανδρουλάκη να ρωτάει ευθέως για ποιο λόγο βρισκόταν υπό παρακολούθηση και τον Αλέξη Τσίπρανα μιλά για «μαφιόζικες πρακτικές» και για «οχετό».

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος παρακολουθείτο από την ΕΥΠ εν αγνοία του, ζητεί τώρα από τον πρωθυπουργό να μάθει για ποιο λόγο ήταν υπό παρακολούθηση και επίσης ρωτά ποιοι κατέχουν το κατασκοπευτικό «υπερόπλο» Predator στην Ελλάδα. Παράλληλα ο κ. Ανδρουλάκης κατηγορεί στελέχη της ΝΔ ότι διαδίδουν συκοφαντίες σε συνεργασία με «ακροδεξιά σταγονίδια», αποδεικνύοντας «πολιτικό εκτσογλανισμό τους».

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι λειτουργεί «με όρους κοινών εκβιαστών», σημειώνει ότι ο Μητσοτάκης «πήρε 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί» και προθέτει ότι ο πρωθυπουργός «καλά θα κάνει να κλείσει τη βάνα του οχετού, πριν πνιγεί μέσα του ο ίδιος».

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο ο κ. Οικονόμου σχολίασε ότι η κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί στην πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και από την πρώτη στιγμή ανέλαβε πρωτοβουλίες που περιλάμβαναν και παραιτήσεις, ενώ σχολίασε ότι η κυβέρνηση θα ασχοληθεί με τις «συκοφαντίες» σε βάρος του Πρωθυπουργού στο μέλλον αφού ολοκληρωθεί η διερεύνηση «πραγματικών ζητημάτων».

Η ανάρτηση του Νίκου Ανδρουλάκη

«Τρεις μέρες μετά την αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό μου τηλέφωνο, την ίδια περίοδο μάλιστα που έγινε απόπειρα παγίδευσης του και με το λογισμικό Predator, που έχει τη δυνατότητα να σε βιντεοσκοπεί 24 ώρες το 24ωρο, η κυβέρνηση κατακλύζει με χυδαίες διαρροές τον δημόσιο διάλογο.

Κυκλοφορούν σενάρια εκτός πραγματικότητας εμπλέκοντας τρίτες χώρες ότι τάχα αυτές ζήτησαν την παρακολούθησή μου διασύροντας τη χώρα διεθνώς. Οι Πρέσβεις της Ουκρανίας και της Αρμενίας τους διέψευσαν δημόσια.

Παράλληλα, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε αγαστή συνεργασία με ακροδεξιά σταγονίδια διαδίδουν συκοφαντίες αποδεικνύοντας τον πολιτικό εκτσογλανισμό τους.

Έφτασε στο σημείο ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ να αξιολογεί δημοσίως τις συνακροάσεις της ΕΥΠ σε βάρος μου. Άραγε γνωρίζει το περιεχόμενο των παρακολουθήσεων;

Η χώρα μας και οι θεσμοί της δεν αξίζουν αυτή την κατάντια για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης. Θα επαναλάβω λοιπόν το αίτημα να έρθουν όλα στο φως με διαφάνεια και σεβασμό στους κανόνες της Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος με δική του απόφαση πέρασε η ΕΥΠ στην άμεση και αποκλειστική δικαιοδοσία του, ο οποίος άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο ώστε να διορίσει τον εκλεκτό του κ. Κοντολέων, οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις:

  • Για ποιο λόγο ήμουν υπό παρακολούθηση;
  • Ποιοι κατέχουν και για λογαριασμό ποιων χρησιμοποιούν το κατασκοπευτικό «υπερόπλο» Predator στην Ελλάδα σε βάρος πολιτικών και δημοσιογράφων για να συλλέξουν υλικό εκβιασμού προσώπων;»

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα

Ενώ όλοι περιμένουμε την εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη, που από ό,τι φαίνεται όπως κάθε κατηγορούμενος έλαβε 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί, παρακολουθούμε έκπληκτοι τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της ΝΔ να λειτουργεί με όρους κοινών εκβιαστών.

Οι στοχευμένες «διαρροές» για τον Νίκο Ανδρουλάκη, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μετά το επίσημο έναυσμα που έδωσε με δήλωσή του ο επικεφαλής του γραφείου τύπου της ΝΔ, επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους μας. Ότι οι αυτουργοί των παράνομων παρακολουθήσεων συνδέονται με πρακτικές μαφίας. Ο κ. Μητσοτάκης καλά θα κάνει να κλείσει τη βάνα του οχετού, πριν πνιγεί μέσα του ο ίδιος.

Η απάντηση από τον Γιάννη Οικονόμου σε Τσίπρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή προχώρησε στην άμεση λήψη δραστικών πολιτικών πρωτοβουλιών, που περιελάμβαναν και παραιτήσεις και τώρα είναι προσηλωμένη στο να ολοκληρώσει την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης .

Παράλληλα, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα ασχοληθεί «με τις αθλιότητες και τις συκοφαντίες σε βάρος του Πρωθυπουργού» όταν ολοκληρωθεί η διερεύνηση των πραγματικών συμβάντων.

Το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, μετά το λανθασμένο χειρισμό της ΕΥΠ σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση της τηλεφωνικής γραμμής του κ. Ανδρουλάκη, είναι σημαντικό και ως εκ τούτου απαιτείται μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα στο χειρισμό του.

Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που υπέπεσε στην αντίληψή της το ζήτημα, προχώρησε στην άμεση λήψη δραστικών πολιτικών πρωτοβουλιών, που περιελάμβαναν και παραιτήσεις. Ταυτόχρονα, χειρίζεται το ζήτημα με απόλυτο θεσμικό σεβασμό, στο πλαίσιο του νόμου, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως κάθε πτυχή του, διασφαλίζοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον.

Το μείζον τώρα είναι να ολοκληρωθεί η πλήρης διερεύνησή του: να διευκρινιστεί το τι, το πώς και το γιατί. Η Κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε αυτό. Γιατί εμείς δεν θέλουμε να υπάρχει καμία σκιά στην υπόθεση.

Με τις αθλιότητες και τις συκοφαντίες σε βάρος του Πρωθυπουργού, με τα ψέματα όσων επιχειρούν, με αφορμή τη σοβαρή αυτή υπόθεση, να προκαλέσουν αισχρούς συνειρμούς, θα ασχοληθούμε όταν ολοκληρωθεί θεσμικά η διερεύνηση και αποτίμηση των πραγματικών συμβάντων.

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση για το Μαξίμου Gate: Όλα στο φως λέει η κυβέρνηση – Κρίσιμη η δήλωση του πρωθυπουργού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: