“Υπερασπιζόμαστε βοηθώντας την Ουκρανία τη δική μας ασφάλεια”, υποστηρίζει η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας

FILE PHOTO : Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά EPA, NICOLAS BOUVY




Στην πρώτη της μεγάλη συνέντευξη στον Τύπο, η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας πιστεύει, ότι η Ρωσία διεξάγει έναν «περιεκτικό και υβριδικό» πόλεμο, που δεν στοχεύει μόνο την Ουκρανία, αλλά επιδιώκει να «αμφισβητήσει τη σταθερότητα στον κόσμο και τη «διεθνή τάξη».

Η κ. Καθρίν Κολονά (Catherine Colonna) παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Liberation (κείμενο Sonia DelesalleStolper).

Για την ίδια, η υποστήριξη της Γαλλίας στην Ουκρανία και η δέσμευση της Γαλλίας στην αφρικανική ήπειρο είναι μακροπρόθεσμες και στοχεύουν να εμποδίσουν τη Ρωσία να αποκαταστήσει την «αυτοκρατορική εξουσία με τα πιο αποτρόπαια μέσα».

Ως προς τη θέση της Γαλλίας σχετικά με την επίσκεψη της Nancy Pelosi στην Ταιβάν, υπενθυμίζει, ότι «η θέση του Παρισιού δεν έχει αλλάξει από τότε που αναγνώρισε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας το 1964 και, ως εκ τούτου, η Γαλλία εμμένει στην πολιτική της για μια Κίνα».

Σημειώνει, ότι η επίσκεψη του Προέδρου ή της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι χωρίς προηγούμενο και τονίζει, ότι «σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη της κ. Pelosi δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα από την Κίνα για κλιμάκωση μέτρων, που θα αύξαναν την ένταση.»

Ως προς το αν θα μπορούσε η Κίνα να μπει στον πειρασμό να μιμηθεί το Κρεμλίνο και να εισβάλει στην Ταϊβάν,  θεωρεί, ότι «θα  ήταν πολύ άσχημα να το κάνει», αλλά εκτιμά, ότι «δεν είναι ο πειρασμός της αυτή τη στιγμή…», σημειώνει, ότι «το status quo δεν μπορεί να αμφισβητηθεί με μονομερή μέτρα» και προσθέτει:

«Βασιζόμαστε στην Κίνα να συνεχίσει να χαρακτηρίζει την εξωτερική της πολιτική με το σεβασμό των κανόνων και με την προσήλωση στη σταθερότητα, που είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της εξωτερικής της πολιτικής.»

Δεν συμφωνεί με την άποψη, ότι η Γαλλία αναλογικά, από πλευράς βοήθειας, ιδίως στρατιωτικής, είναι λίγο πίσω από άλλες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Πολωνία ή ακόμα και η Εσθονία, αναφέροντας: 

«Δεν είναι ακριβώς έτσι. Δεν δημοσιοποιούμε όλα όσα κάνουμε και συνεισφέρουμε στρατιωτικά, σε εξοπλισμό ή εκπαίδευση. Είναι μια σκόπιμη επιλογή. Δεν είναι απαραίτητο να δώσουμε αυτές τις πληροφορίες σε όλους, τις επιφυλάσσουμε για τους Ουκρανούς και τους συνεργάτες μας».

Υπογραμμίζει, ότι η Γαλλία, με όλους τους Ευρωπαίους και τους συμμάχους της, έχει κάνει την αποφασιστική επιλογή να βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, την ανεξαρτησία της, την ακεραιότητά της, γιατί αγωνίζεται για τις ίδιες αξίες και επειδή δέχεται επίθεση από μια χώρα, τη Ρωσία, η οποία έχει επιλέξει έναν ιδιαίτερα φρικτό πόλεμο, που διεξάγεται χωρίς σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και χαρακτηρίζεται από εγκλήματα πολέμου και φρικαλεότητες.

«Επιλέξαμε να στηρίξουμε την Ουκρανία γιατί αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο η μοίρα του ουκρανικού λαού ή η σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Είναι η βάναυση, αδικαιολόγητη και επιπλέον κυνική αμφισβήτηση από μια χώρα, τη Ρωσία, όλων των θεμελιωδών αρχών που στηρίζουν τη διεθνή τάξη, που βασίζεται στο σεβασμό του κράτους δικαίου. Δεν είναι ούτε αποδεκτό, ούτε νοητό για ένα κράτος να παρεκκλίνει από τις διεθνείς του δεσμεύσεις και το σεβασμό των πιο βασικών αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Γιατί αν το παραδεχόμασταν, θα υπήρχε γενικευμένη διαταραχή στον κόσμο. Αυτό που υπερασπιζόμαστε, υπερασπιζόμενοι  και βοηθούντες την Ουκρανία, είναι η δική μας ασφάλεια.» 

Στη συνέχεια, αναφέρεται στη στήριξη που παρέχει η Γαλλία, σημειώνοντας, ότι «δεν είναι μόνο στρατιωτική και διπλωματική, αλλά πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική».

Ως προς τις έρευνες για εγκλήματα πολέμου, επισημαίνει τη βοήθεια της Γαλλίας, με την αποστολή εξειδικευμένων ομάδων, για να τεκμηριώσουν αυτά που μπορεί να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου.

Επισημαίνει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων, σε αντίθεση, όπως αναφέρει, «με ό,τι θα ήθελαν να πιστέψετε, όσοι υποστηρίζουν τη Ρωσία –όπως η κυρία Λεπέν, που φαίνεται να τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για το καθεστώς του Vladimir Poutine και που ισχυρίζεται ότι οι κυρώσεις δεν θα ήταν αποτελεσματικές – έχουν αποτέλεσμα», ενώ δεν αποκλείει την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων.

Για το αν υπάρχει αναθέρμανση των σχέσεων ή διάλυση μιας παρεξήγησης, μετά από τις κάπως τεταμένες ανταλλαγές, ιδιαίτερα γύρω από την αναφορά  του Προέδρου Macron για μη «ταπείνωση» της Ρωσίας, αφού επισημαίνει την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στο Κίεβο, συνοδευόμενου από τον Γερμανό Καγκελάριο,Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz), τον Ιταλό Πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι (Mario Draghi) και τον Ρουμάνο Πρόεδρο, Klaus Iohannis, την οποία και χαρακτηρίζει «ιστορικής σημασίας», αφού ακολούθησε η ομόφωνη αναγνώριση από τους 27 του καθεστώτος ένταξης για τη την Ουκρανία, Μολδαβία και η Γεωργία, προσθέτει:

«Ο Πρόεδρος συχνά επιμένει στο γεγονός, ότι πρέπει να συνεχίσουμε την υποστήριξή μας σε όλες τις πτυχές της, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού. Δεν θα πρέπει μόνο να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να αντέξουν  και, ει δυνατόν, να εξισορροπήσουν εκ νέου τη στρατιωτική ισορροπία δυνάμεων με τη Ρωσία, αλλά και εμείς οι ίδιοι πρέπει να αντέξουμε και να γνωρίζουμε, ότι μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια και ότι θα το κάνουμε γιατί διακυβεύεται η ασφάλειά μας.»

Τονίζει, ότι η γραμμή της Γαλλίας ήταν πάντα σαφής και ότι πρόκειται για την αποτροπή της Ρωσίας να επιτύχει τους στόχους της. Τονίζει, ότι το Κρεμλίνο  διεξάγει έναν υβριδικό πόλεμο, ο οποίος δεν στοχεύει μόνο την Ουκρανία, αλλά έχει στόχο να υπονομεύσει τη σταθερότητα στον κόσμο και τη διεθνή τάξη και ότι  πρόκειται για μια αντιπαράθεση που εκτείνεται στην αφρικανική ήπειρο και στην οποία η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο, όχι μόνο αυτό που κάνει στην Ουκρανία στρατιωτικά, αλλά και την παραπληροφόρηση, το όπλο της πείνας και το όπλο της ενέργειας, για στρατηγικούς σκοπούς, που ξεπερνούν πολύ την Ουκρανία.

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές σε όλους εκείνους στον κόσμο, που μπορεί να μπουν στον πειρασμό να θεωρήσουν, ότι αυτός είναι ένας πόλεμος που αφορά μόνο τους Ευρωπαίους, ότι είναι επίσης στόχος του ρωσικού ιμπεριαλισμού», επισημαίνει η Γαλλίδα ΥΠΕΞ.

Υπεραμύνεται της θέσης του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν (Macron), ότι πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε με τον Vladimir Poutine, γιατί, όπως σημειώνει, «θα πρέπει να ετοιμάσουμε τη συνέχεια».

Τάσσεται υπέρ της έναρξης διαλόγου, για τον οποίον, όπως σημειώνει, «υπάρχουν προϋποθέσεις», σημειώνοντας, ότι «όχι μόνο πρέπει να ελπίζουμε σε μια εκ νέου εξισορρόπηση της ισορροπίας δυνάμεων με, αφενός, τις επιπτώσεις των κυρώσεων και, αφετέρου, την επίγνωση ίσως του Vladimir Poutine ή άλλων γύρω του, ότι η Ρωσία έκανε ένα στρατηγικό λάθος και μπήκε σε αδιέξοδο».

Κατά την ίδια, «οι εταίροι του καταλαβαίνουν όλο και λιγότερο τις επιλογές του.»

Στο ερώτημα, ποιοι εταίροι, αναφέρει, οι  πλησιέστεροι γεωγραφικά, αλλά και εμπορικοί εταίροι της Ρωσίας, καθώς όλος ο κόσμος επηρεάζεται από τη ρωσική πολιτική.

Υπογραμμίζει την ευθύνη της Ρωσίας για την αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τιμών των τροφίμων, που επηρεάζει πρώτα την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, σημειώνει, ότι «η στάση της Κίνας παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτική απέναντι στις ρωσικές απαιτήσεις», προσθέτοντας, ότι «πολλές χώρες διστάζουν, αλλά πολύ λίγες υποστηρίζουν τη Ρωσία.»

Ως προς τη στρατηγική της Γαλλίας στην Αφρική, όπου η Γαλλία «χτυπιέται», ειδικά από τη Ρωσία, μέσω της παραπληροφόρησης, της πολιτοφυλακή Wagner και άλλων, τις αρκετά έντονες δηλώσεις του προέδρου Macron, σχετικά με αυτό, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Καμερούν, η υπουργός αναφέρει, ότι:

“Η στρατηγική είναι αυτή που ανέπτυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη σπουδαία ομιλία του στην Ουαγκαντούγκου το 2017, που ήταν και το όραμα του από την έναρξη της πρώτης του θητείας».

Ωστόσο, όπως σημειώνει, «το νέο στοιχείο, που δεν υπήρχε το 2017, η διείσδυση της Ρωσίας στην αφρικανική ήπειρο και γενικά η ρωσική επιθετικότητα σε πολλές αφρικανικές χώρες, πέρα ​​από το Μάλι, απαιτεί μια νέα διάσταση στην πολιτική της νέας εταιρικής σχέσης και της ανανέωσης της σχέσης Αφρικής-Γαλλίας.». 

Αναφέρεται στη συνέχεια στην κατάσταση στην Αφρική, σημειώνοντας, ότι η πρόσφατη περιοδεία του Προέδρου της Δημοκρατίας έδειξε, ότι η Γαλλία δεν αποδεσμεύεται από την αφρικανική ήπειρο, ότι επενδύει μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τις προσδοκίες των Αφρικανών εταίρων της και ότι προσπαθεί να ανταποκριθεί σε αυτές καλύτερα από πριν. 

Tέλος, σχετικά με την αντίθεση των διπλωματών στη μεταρρύθμιση του ΥΠΕΞ και την κατάργηση του διπλωματικού σώματος, αλλά και τη μείωση του προϋπολογισμού του υπουργείου, περίπου -18% σε δώδεκα χρόνια, αναφέρει, ότι η διάσκεψη των πρέσβεων, στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου,  θα είναι μία ευκαιρία «να μιλήσουμε για την οργάνωση του υπουργείου, το ρόλο της διπλωματίας μας σε έναν κόσμο σε κίνηση, για να μην πω σε αταξία και σε πλήρη ανατροπή, τις αποστολές προτεραιότητας, τους στόχους που θέσαμε στους εαυτούς μας και φυσικά τα μέσα που αφιερώσαμε σε αυτές τις αποστολές».

«Το ΥΠΕΞ  ήταν πάντα εκεί όταν υπήρχαν κρίσεις. Το ΥΠΕΞ είναι το διπλωματικό εργαλείο, η ένοπλη πτέρυγα του Προέδρου», τονίζει καταλήγοντας η κα Colona.

ΠΗΓΗ: Liberation, Sonia DelesalleStolper – Catherine Colonna, ministre des Affaires étrangères: «Ce que nous défendons en aidant l’Ukraine, c’est notre propre sécurité»

Ο Ερντογάν προσπαθεί να αποτρέψει την οικονομική του αποτυχία επιβάλλοντας τον εαυτό του ως μεσολαβητή στη διεθνή σκηνή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: