Οι Βρυξέλλες καλούν την Αθήνα να διερευνήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών: Έκκληση και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και η Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen. EPA, OLIVIER HOSLET




Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Τρίτη την Ελλάδα να διερευνήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών που κατακλύζει την κυβέρνηση, αναφέρει η Politico, (Jakob Hanke Vela). Ανάμεσα σε αυτούς που παρακολουθούνται είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Anitta Hipper, άσκησε και μια ‘ελαφρώς συγκεκαλυμμένη κριτική’, σημειώνοντας ότι:

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) “πρέπει να εποπτεύουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους, ώστε να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα”. “Οποιαδήποτε προσπάθεια των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, εφόσον επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη”.

“Η Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές να διερευνήσουν διεξοδικά κάθε τέτοιο ισχυρισμό, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού” δήλωσε την Τρίτη η Hipper.

Η ευρωβουλευτής Sophie in ‘t Veld απέστειλε επιστολή στους Επιτρόπους Didier Reynders και Johannes Hahn, με 23 αιχμηρές ερωτήσεις σχετικά με τη διογκούμενη χρήση του λογισμικού παρακολούθησης στην Ευρώπη.

Μεταξύ αυτών: πόσα τηλέφωνα της Επιτροπής έχουν παραβιαστεί, αν θα αναφέρουν οι Βρυξέλλες τις παραβιάσεις στην αστυνομία, αν θα ερευνήσει η Επιτροπή τη χρήση του λογισμικού κατασκοπείας στην Ελλάδα και αν σκοπεύει να νομοθετήσει για τον περιορισμό της χρήσης τέτοιου λογισμικού.

ΠΗΓΗ: PoliticoJakob Hanke Vela – Brussels Playbook: Russian travel ban — Predatorgate simmers — Pipeline cut 

Η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ζητά έρευνα για τις υποκλοπές

Η πρόεδρος της Ελλάδας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε ότι απαιτείται έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών ενός πολιτικού αντιπάλου του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη, μεταδίδει το σύντομο δημοσίευμα της ιστοσελίδας Euobserver.

Σε ανακοίνωσή της, η Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή αποτελεί θεμελιώδη όρο μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας και πρόσθεσε ότι “απαιτεί την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των υποκλοπών“. 

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται δημοσίευμα στο Euractiv με πηγή το Reuters υπό τον τίτλο «Η Ελληνίδα πρόεδρος ζητά τη διερεύνηση του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών».

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί επίσης την υπόθεση. Ο Κύπριος ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου, αντιπρόεδρος της επιτροπής PEGA της ΕΕ για τη διερεύνηση του κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης, έχει επίσης αποστείλει επιστολή στην επιτροπή προτείνοντας μια αποστολή στην Ελλάδα για να διερευνήσει τους ισχυρισμούς. 

Η εφημερίδα Washington Post ομιλεί για το “ελληνικό Watergate”: Ο Μητσοτάκης αντιμετωπίζει ένα διογκούμενο σκάνδαλο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: