Η “βάση” για πώληση του λογισμικού είναι στην Κύπρο: Έγγραφα δείχνουν τη διασύνδεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα με το νησί

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, χειροκροτείται σε συγκέντρωση του κόμματος στον Βατόλακκο Χανίων, Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, D. IOANNOU




Το νεότερο σκάνδαλο λογισμικού παρακολουθήσεων που απασχολεί την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αγγίζει και την Κύπρο, αποκαλύπτει στον Φιλελεύθερο ο Φάνης Μακρίδης.

Φαίνεται πως για ακόμη μια φορά το νησί μας είναι η «βάση» για πώληση τέτοιων λογισμικών, κάτι που ανέφεραν και χθες στον «Φιλελεύθερο» δυο ευρωβουλευτές, ο Γιώργος Γεωργίου και ο Δημήτρης Παπαδάκης.

Η υπόθεση με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις σε βάρος του πρόεδρου του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, έλαβε διαστάσεις προχθές με τις παραιτήσεις δυο αξιωματούχων.

Του διοικητή της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτη Κοντολέοντος και του Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος εκτελούσε χρέη γενικού γραμματέα του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης, κατά τη θητεία του ως ευρωβουλευτής έγινε απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator (Σεπτέμβριος 2021).

Επιπλέον, όπως ο ίδιος ανέφερε την Παρασκευή, η Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών τον παρακολουθούσε κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για ανάδειξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Πανομοιότυπα τα όσα καταγγέλλει ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος πληροφορήθηκε από ειδικό κέντρο τον περασμένο Μάρτιο ότι παρακολουθείτο το κινητό του τηλέφωνο μέσω του Predator για χρονικό διάστημα 10 εβδομάδων (η ελληνική Κυβέρνηση παρ’ όλο που θα διεξαγάγει έρευνα, αρνείται κάτι τέτοιο και μιλά για «νόμιμες επισυνδέσεις από πλευράς της ΕΥΠ με εισαγγελική άδεια»).

Και σ’ αυτό το σημείο είναι που μπαίνει στο κάδρο η Κύπρος. Το νησί μας συνδέεται με το Predator. Είναι προϊόν εταιρείας που φέρεται να ελέγχει ο γνωστός στο κυπριακό κοινό από το ρεπορτάζ τού Forbes (Αύγουστος 2019), Ταλ Ντίλιαν.

Η πιο πάνω σχέση της Κύπρου με το Predator και τον Ντίλιαν, αναδείχθηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του περασμένου έτους από το διεθνούς φήμης Citizen Lab. Πρόκειται για το ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Τορόντο που εξειδικεύεται σε θέματα παρακολουθήσεων περιεχομένου ιδιωτικής επικοινωνίας μέσω κακόβουλων λογισμικών.

Το πόρισμα των ερευνητών του καναδικού πανεπιστημίου που δημοσιεύτηκε στις 16 Δεκεμβρίου (2021), αναφέρει ότι Predator είναι λογισμικό της Cytrox. Μάλιστα, την συνέδεσαν άμεσα με τον Ντίλιαν. Σημείωναν, χαρακτηριστικά, ότι «η Cytrox (σ.σ. ξεκίνησε ως εταιρεία ευρεσιτεχνίας στα Σκόπια) “διασώθηκε” από τον Ταλ Ντίλιαν, πρώην αξιωματικό υπηρεσίας των Ισραηλινών Δυνάμεων Ασφαλείας, του οποίου η εταιρεία WiSpear (που εμφανίζεται να μετονομάστηκε σε Passitora Ltd) εδρεύει στη Λεμεσό και έχει αποκτήσει τη Cytrox το 2018. Ο Ντίλιαν είναι επίσης γνωστός ως ιδρυτής της Circles, μιας υποσχόμενης εταιρείας παρακολουθήσεων. Ο Ντίλιαν είναι ακόμη ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Intellexa». Διατυπώνεται, ακόμη, η θέση ότι υπό την εμπορική ονομασία «Intellexa alliance» λειτουργεί ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών.

Η εταιρεία Intellexa που διατηρούσε ο Ταλ Ντίλιαν στην Κύπρο, είναι πλέον εγγεγραμμένη στην Ελλάδα. Σύμφωνα με έγγραφα που εντόπισε ο «Φ» στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ως μοναδικό διοικητικό της στέλεχος εμφανίζεται η σύζυγος τού κ. Ντίλιαν. Ο λόγος για τη Σάρα Αλεξάντρα Χάμου, με διεύθυνση μόνιμης διαμονής στη Λεμεσό.

Από τα στοιχεία της Intellexa στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, προκύπτει ότι συνδέεται με την εγγεγραμμένη στην Ιρλανδία THALESTRIS LIMITED.

Ο Ταλ Ντίλιαν και το βαν παρακολουθήσεων – Έστησε υποκατάστημα κυπριακής εταιρείας στην Ελλάδα μετά την υπόθεση της Κύπρου

Σύμφωνα δε με στοιχεία που έφεραν στο φως της δημοσιότητας, με αφορμή την υπόθεση Ανδρουλάκη, οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλλογλου και Ελίζα Τριανταφύλλου, στο ελλαδικό blog διερευνητικής δημοσιογραφίας Inside Story, «εκτός από την INTELLEXA ΑΕ (ίδρυση 11 Μαρτίου 2020) στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη δύο εταιρείες συν ένα υποκατάστημα με την ίδια μητρική, την ιρλανδική THALESTRIS LIMITED.

Πρόκειται για τις HERMES TECHNOLOGIES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ, APOLLO TECHNOLOGIES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ (ιδρύθηκαν 11 Μαρτίου 2020) και τη FEROVENO LIMITED (εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα στις 15/10/2020 ως υποκατάστημα κυπριακής εταιρείας)».

Ο Ταλ Ντίλιαν και το βαν παρακολουθήσεων, ιδιοκτησίας εταιρείας συμφερόντων του, απασχόλησαν την κυπριακή επικαιρότητα το Νοέμβριο του 2019 με αφορμή δημοσίευμα του Forbes (05/08/2019).

Δημοσιεύτηκε οπτικό υλικό από περιοχή της Λάρνακας, στο οποίο ο Ντίλιαν παρουσίαζε σε Αμερικανούς δημοσιογράφους τις δυνατότητες του εξοπλισμού που έφερε το περιλάλητο ημιφορτηγό. Από την παρουσίαση προέκυπτε -ανάμεσα σ’ άλλα- ότι το πλήρως εξοπλισμένο βαν, παρείχε δυνατότητα στον χρήστη του να παγιδεύσει κινητά τηλέφωνα (με λειτουργικό Android ή iOS) σε αποστάσεις μέχρι 500 μ.

Το εν λόγω οπτικό υλικό τού Forbes όταν αναδημοσιεύτηκε σε κυπριακά Μ.Μ.Ε. προκάλεσε την αντίδραση του ΑΚΕΛ. Ακολούθησε σύσκεψη στο Προεδρικό με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του τέως Γενικού Γραμματέα του κόμματος της αντιπολίτευσης, Άντρου Κυπριανού και του τότε Αρχηγού Αστυνομίας Κύπρου Μιχαηλίδη.

Μετά από αστυνομικές ανακρίσεις και εξετάσεις από Κύπριους και ξένους εμπειρογνώμονες, η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε να διωχθεί ποινικά η συνδεδεμένη με τον κ. Ντίλιαν Ws Wispear Systems Limited.

Παραδέχθηκε, μέσω του συνηγόρου της, 42 κατηγορίες (από τις 90 που αντιμετώπιζε αρχικά) και της επιβλήθηκε πρόστιμο 76 χιλιάδων ευρώ.

Το Κακουργιοδικείο Λάρνακας την καταδίκασε σε τέσσερις κατηγορίες που αφορούν κατασκευή ηλεκτρονικών μηχανημάτων, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για υποκλοπή ιδιωτικής επικοινωνίας. Ήδη έχει καταβάλει πρόστιμο 925.000 ευρώ μετά από απόφαση της επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνης Λοϊζίδου-Νικολαΐδου.

Aποκαλύψεις Γεωργίου και Παπαδάκη στον Φιλελεύθερο

Στον «Φ» μίλησε χθες ο Κύπριος ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που συστάθηκε έχοντας ως όρους εντολής να ρίξει άπλετο φως στη χρήση του Pegasus ή παρεμφερών λογισμικών παρακολούθησης, όπως το Predator.

Ο Γιώργος Γεωργίου ανέφερε πως εντός της χθεσινής ημέρας επρόκειτο να καλέσει την επιτροπή, στην οποία συμμετέχει ως αντιπρόεδρος, να εξετάσει την υπόθεση στην Ελλάδα, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο μετάβασης στελεχών της στην Αθήνα για επί τόπου διερεύνηση του ζητήματος.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία που συνδέουν και την Κύπρο με το όλο θέμα και ανέφερε πως υπό την NSO (Pegasus) λειτουργούν πολλές εταιρείες, οι οποίες έχουν βάση στην Κύπρο.

Παρέπεμψε στο ερώτημα που είχε θέσει στις 21/6 σε αξιωματούχο της NSO κατά πόσον χρησιμοποιεί η κυπριακή Κυβέρνηση το Pegasus, με τον τελευταίο να μην απαντά.

Εξάλλου, ο Δημήτρης Παπαδάκης ήταν έντονος. Μίλησε για «κουκούλωμα» της υπόθεσης του βαν παρακολουθήσεων από τις κυπριακές Αρχές και συνέδεσε άμεσα το σκάνδαλο στην Ελλάδα με τον Ταλ Ντίλιαν και γενικότερα τη δράση επιχειρηματιών που πωλούν λογισμικά παρακολούθησης από την Κύπρο. Μίλησε για «έλλειμμα Δημοκρατίας» και άφησε σαφείς αιχμές για την κυπριακή Κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερο – Φάνης Μακρίδης

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση για το Μαξίμου Gate: Όλα στο φως λέει η κυβέρνηση – Κρίσιμη η δήλωση του πρωθυπουργού

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: