Οι Ουκρανοί ισοπέδωσαν το αρχηγείο της 2ης ρώσικης στρατιάς, με 100 νεκρούς: Δυο μέρες μετά τη Wagner Group [Βίντεο ντοκουμέντο]

Το αποτέλεσμα της ουκρανικής επίθεσης στο στρατηγείο της 2ης ρώσικης στρατιάς στην κατεχόμενη πόλη Lysychansk Φωτογραφία via Telegram




Μετά το στρατηγείο των μισθοφόρων – δολοφόνων της Βάγκνερ η Ουκρανία υποστηρίζει ότι χτύπησε ένα ακόμη αρχηγείο του ρωσικού στρατού στην κατεχόμενη Lysychansk, με 100 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων και των διοικητών της 2ης στρατιάς

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της DailyMail που υπογράφουν οι CHRIS PLEASANCE και WILL STEWART

Η Ρωσία έχασε ακόμη ένα διοικητήριο από ουκρανική επίθεση με ρουκέτα μετά την ανατίναξη ενός αρχηγείου στο Ντονμπάς την Πέμπτη, ισχυρίστηκαν αξιωματούχοι.

Βίντεο από την κατεχόμενη πόλη Lysychansk που ανέβηκε στο Telegram και τραβήχτηκε από τις τσετσενικές ειδικές δυνάμεις φάνηκε να απαθανατίζει τη στιγμή που οι πύραυλοι έπληξαν το απόγευμα της Τετάρτης, στέλνοντας σύνεφα καπνού στον αέρα.

Στη συνέχεια, περισσότερα πλάνα κατέγραψαν τα επακόλουθα, με μια ρωσική σημαία να φαίνεται να κυματίζει άτονη πάνω από μια αυλή διάσπαρτη με ερείπια, καθώς οι άνδρες με στρατιωτικούς κουρασμένους τριγυρνούσαν.

Ο Serhiy Haidai, ο περιφερειακός κυβερνήτης, δήλωσε ότι η Ουκρανία χτύπησε τη βάση -η οποία είχε στηθεί μέσα στο παλιό αρχηγείο των υπηρεσιών ασφαλείας του Κιέβου- και σκότωσε περίπου 100 Ρώσους, συμπεριλαμβανομένων διοικητών της 2ης Στρατιάς και 20 αξιωματικών της FSB.

Έρχεται μόλις δύο ημέρες αφότου το ουκρανικό αρχηγείο της διαβόητης ομάδας μισθοφόρων Wagner ανατινάχθηκε όταν ένας Ρώσος προπαγανδιστής έδωσε κατά λάθος την τοποθεσία του σε μια φωτογραφία.

Ο Χαϊντάι είπε ότι η επίθεση είχε επίσης σκοτώσει παρόμοιο αριθμό ρωσικών στρατευμάτων, αν και ο ιδιοκτήτης του Βάγκνερ -ολιγάρχης Γιεβγκένι Πριγκόζιν- είχε επιζήσει.

Μιλώντας για την τελευταία έκρηξη στο Lysychansk, ο Haidai πρόσθεσε: «Όχι μόνο η ηγεσία του 2ου Σώματος Στρατού, αλλά και αξιωματικοί της FSB ανατινάχτηκαν στον αέρα.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ως αποτέλεσμα της έκρηξης χθες στο Lysychansk, το κτίριο της SBU, στο οποίο στεγαζόταν το αρχηγείο των κατακτητών, καταστράφηκε ολοσχερώς. Περίπου εκατό Ρώσοι πέθαναν.

«Η πλειοψηφία [ήταν] η ηγεσία του 2ου Σώματος Στρατού και περίπου 20 εκπρόσωποι της ρωσικής FSB».

Ο Χαϊντάι αστειεύτηκε επίσης για τους «κίνδυνους του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους» – μια αναφορά στις πρόσφατες εκρήξεις σε στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία, τις οποίες η Ρωσία προσπάθησε να ισχυριστεί ότι οφειλόταν σε φωτιά που προκλήθηκε από τσιγάρο.

Στην πραγματικότητα, ήταν η Ουκρανία που βρισκόταν πίσω από τρεις εκρήξεις στην κατεχόμενη χερσόνησο, σύμφωνα με ανώνυμο αξιωματούχο που μίλησε στο CNN – προκαλώντας ζημιές σε δύο αεροδρόμια και καταστρέφοντας μια χωματερή πυρομαχικών.

Σηματοδοτεί την πρώτη αναγνώριση από το Κίεβο ότι ενορχήστρωσε τις επιθέσεις, αν και δεν είναι ακόμη σαφές πώς ακριβώς πραγματοποιήθηκαν.

Ένας άλλος αξιωματούχος, που επίσης μιλούσε ανώνυμα, ισχυρίστηκε ότι η επίθεση στην αεροπορική βάση Σάκι την περασμένη εβδομάδα έγινε από ειδικές δυνάμεις – ενώ η Ρωσία κατηγόρησε «δολιοφθορά» για την έκρηξη της χωματερής πυρομαχικών, προτείνοντας επίσης χερσαία επιχείρηση.

Αυτό αντιστοιχεί σε όσα είναι γνωστά για τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ουκρανίας, καθώς στο Κίεβο δεν έχουν παραδοθεί ακόμη πύραυλοι ικανοί να πλήξουν την Κριμαία – τουλάχιστον όχι δημόσια.

Οι εκκλήσεις αυξάνονται για να δοθεί στην Ουκρανία ένα σύστημα γνωστό ως ATACMS, το οποίο μπορεί να εκτοξευτεί από το HIMARS και θα μπορούσε να πλήξει την Κριμαία, αλλά οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής αρνούνται – φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις κατά της ηπειρωτικής Ρωσίας.

Οι επιθέσεις στην Κριμαία – οι πιο σημαντικές από τότε που τα στρατεύματα του Πούτιν την κατέλαβαν για πρώτη φορά το 2014 – έχουν τρομάξει τον ρωσικό στρατό, με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες να ισχυρίζονται ότι έχει αποσύρει αεροπλάνα και ελικόπτερα για να αποφύγει την ανατίναξή τους.

Περίπου 24 μαχητικά και βομβαρδιστικά και 14 ελικόπτερα έχουν μετακινηθεί βαθύτερα στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας ή στην ηπειρωτική Ρωσία, σύμφωνα με τον ισχυρισμό.

«Μέτρα για τη μερική μεταφορά αεροπορικού εξοπλισμού από αεροδρόμια με βάση τα εμπρός αεροδρόμια στην Κριμαία σε εφεδρικά αεροδρόμια και αεροδρόμια που βρίσκονται μόνιμα στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

«Τέτοια δραστηριότητα σημειώθηκε μετά από μια σειρά εκρήξεων στις εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής της προσωρινά κατεχόμενης χερσονήσου της Κριμαίας, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων Saki (9 Αυγούστου) και Gvardiyske (16 Αυγούστου).

Οι Ουκρανοί ισχυρίστηκαν τρία Su-35S, τρία Su-34, πέντε Su-27/30SM και άλλα τρία, πιθανώς MiG-31, πέταξαν στη Ρωσία από το αεροδρόμιο Belbek στην Κριμαία.

Έξι ελικόπτερα Ka-27 και οκτώ άλλα ελικόπτερα έφυγαν επίσης από τα αεροδρόμια, σύμφωνα με τον ισχυρισμό.

Η Ρωσία πιστεύεται ότι έχασε τουλάχιστον δέκα πολεμικά αεροσκάφη στην επίθεση στο αεροδρόμιο Saki – ή Novofedorivka -.

Η υποχώρηση στοχεύει στο να θέσει την εναέρια δύναμη πυρός του μακριά από επιθέσεις ουκρανικών πυραύλων ή μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή των ομάδων δολιοφθοράς των ειδικών υπηρεσιών.

Είναι μια ένδειξη ότι ο Πούτιν φοβάται νέες απώλειες.

Μέχρι αυτόν τον μήνα, η Κριμαία -που προσαρτήθηκε από τον Πούτιν από την Ουκρανία το 2014- ήταν αρκετά αλώβητη από τον πόλεμο.

Με πληροφορίες από DailyMail.co.uk

Ο Πούτιν αλλάζει αρχηγό του στόλου στη Μαύρη Θάλασσα: Η βύθιση της ναυαρχίδας Μόσκβα αποδείχθηκε η αρχή του τέλους (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: