Η Κύπρος είναι σημαντική για τις ΗΠΑ ως σταυροδρόμι Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής: Άρθρο γνώμης στο Newsweek

File Photo: Στρατιωτική παρέλαση στο πλαίσιο της επετείου της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κύπρου. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




To περιοδικό Newsweek δημοσιεύει άρθρο γνώμης στο οποίο σημειώνεται ότι ο καθοριστικός ιδεολογικός πόλεμος του 21ου αιώνα είναι μεταξύ χωρών που:

  • Τάσσονται υπέρ του κράτους δικαίου, της οικοδόμησης και διατήρησης ενός διεθνούς συστήματος βασισμένου σε κανόνες, και
  • Των παράνομων κρατών που επιδιώκουν να επιστρέψουν σε μια άναρχη παγκόσμια τάξη «όπου οι ισχυροί κάνουν ό,τι θέλουν και οι αδύναμοι υποφέρουν».

Το άρθρο έγραφε ο George Monastiriakos και έχει τίτλο U.SGrand Strategy Should Include Cyprus

Η πρώτη εκπροσωπείται από τη Δύση, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Οι τελευταίες περιλαμβάνουν ρεβιζιονιστικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Τουρκία.

Δεδομένης της στρατηγικής της θέσης στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον ιδεολογικό αγώνα.

Ενώ η Λευκωσία απέχει 1.000 χιλιόμετρα από την Αθήνα, απέχει μόλις 250 χιλιόμετρα από τη Βηρυτό, 330 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό, 600 χιλιόμετρα από το Κάιρο, 1.000 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη και 1.600 χιλιόμετρα από την Τεχεράνη.

Επιπλέον, η Κύπρος παρέχει ευκολότερη πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα από την Ιταλία ή τη Γαλλία.

Έτσι, η συμπερίληψη της Κύπρου στη μεγάλη στρατηγική των Η.Π.Α., με την επέκταση των διμερών και πολυμερών συμφωνιών ασφαλείας, θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να προβάλλουν ισχύ σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς άξονες.

ΠΗΓΗ: George Monastiriakos – U.SGrand Strategy Should Include Cyprus | Opinion

Η Τουρκία, εταίρος του ΝΑΤΟ, διαδραματίζει πρωτίστως ρόλο ταραχοποιού στην Ανατολική Μεσόγειο, γράφει το Focus

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: