Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος
Να μην λέμε μόνο για τους άλλους, κι εμείς δεν πάμε πίσω. Όπως ήταν η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, που έλεγε ότι «ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν είναι ο άνθρωπος με τα όμορφα αλλά κούφια λόγια (…), με ευαισθησία αλλά και ρεαλισμό αναλαμβάνει δράση ώστε να ανακτήσουμε τον έλεγχο της κατάστασης» (για τους μετανάστες και το ταξίδι στο Κονγκό), έτσι ήταν και η ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών, που διάβαζα χτες.
Σαν τες ιστορίες του χωρκού. Ή, σαν τα ανέκδοτα με τον Πόμπο.
Η Ένωση Συντακτών εξέδωσε ανακοίνωση για να υποδείξει στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) πώς θα οργανώσει τις εκπομπές του.
Διότι, «όπως έγκυρα έχει ενημερωθεί το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου», όπως λέει η ανακοίνωση, «από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 καταργείται η απογευματινή ενημερωτική ζώνη του Τρίτου “Κοντά στα γεγονότα”», κι αυτό κατά την ΕΣΚ είναι «ακατανόητες αποφάσεις» και καλούνται «η Διοίκηση αλλά και τη Διεύθυνση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» να ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους, διότι «διαβρώνεται ο χαρακτήρας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» και «συρρικνώνεται η ενημερωτική της αποστολή».
Αυτοί που έχουν την ευθύνη στο ΡΙΚ (να ληφθεί υπόψη ότι ο διευθυντής των ενημερωτικών εκπομπών και η διευθύντρια ραδιοφώνου είναι έμπειροι δημοσιογράφοι και ίσως μέλη της ΕΣΚ, ο Γιάννης Νικολάου και η Κατερίνα Μηλιώτη), αποφάσισαν ότι μια εκπομπή δεν έχει ακροαματικότητα και θα την αλλάξουν.
Θα συνεχίσει να είναι ενημερωτική, με άλλη μορφή, και θα την παρουσιάζουν, επίσης δυο έμπειροι δημοσιογράφοι, η Αθηνά Βιολάρη και ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου.
Το Συμβούλιο της ΕΣΚ κάθισε και μελέτησε τις εκπομπές και τις ακροαματικότητες και αποφάσισε ότι δεν τους θέλει αυτούς να κάνουν εκπομπή, θέλει άλλους; Με ποια λογική; Αν απολύθηκε κανένας δημοσιογράφος να κάνει παρέμβαση το συνδικαλιστικό όργανο, αλλά αφού δεν υπάρχουν απολύσεις, τι στο καλό ανακατεύεται;
Μου θύμισαν ότι όταν ετέθη θέμα στο διοικητικό συμβούλιο για την προσωπική και προσβλητική επίθεση που δέχθηκε ο υποφαινόμενος από τον ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, αποφάσισαν κατά πλειοψηφία να μην ασχοληθούν και να μην υπερασπιστούν το μέλος τους, διότι έκριναν πως επρόκειτο για πολιτική αντιπαράθεση.
Έγραψε άρθρο ο Κιζίλγιουρεκ και με διάφορες εξυπνοβλακείες προσπαθούσε να με εντάξει στους ανθρώπους οι οποίοι «είναι ανήμποροι να περιορίσουν τα αισθήματα μίσους που τους διακατέχουν και να αισθανθούν ενσυναίσθηση», και διάφορα άλλα παρόμοια της ψυχιατρικής επιστήμης που ξεσήκωσε από βιβλία, μόνο και μόνο για να με προσβάλει ή και για να με τρομοκρατήσει να μην του ασκώ κριτική. Και το επαγγελματικό μου σωματείο αποφάσισε ότι ήταν ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης και δεν ασχολήθηκε.
Παρότι η πενταμερής της Γενεύης προκαλούσε τότε, και ακόμα προκαλεί, έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, δεν είχε πρόβλημα το Συμβούλιο να τοποθετηθεί πολιτικά. Αλλά, μην θίξει και τον Κιζίλγιουρεκ! Πώς να το ξεχάσεις κάτι τέτοιο, πρόκειται για ακόμα μία από τις κωμικοτραγικές ιστορίες του χωρκού μας.
Στις ίδιες ιστορίες βάζω και την ανακοίνωση του ΔΗΣΥ «για τη διεθνή πρωτοβουλία του προέδρου κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για το μεταναστευτικό», όπως έλεγε το δικό του κόμμα, σαν να μιλούσε για τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή είναι η πολιτική ζωή της Κύπρου. Βγάζουν ανακοινώσεις σαν να και είμαστε περιπαίξιμο τους.
«Υπάρχουν οι πολιτικοί των διαπιστώσεων και οι πολιτικοί των πρωτοβουλιών. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι από τους δεύτερους», έγραψαν με περηφάνια. «Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν είναι αυτός που θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια»…
Καλά, ρε σαΐνια, το μεταναστευτικό υπήρχε και πριν, αλλά υπάρχει και για όσο μας κυβερνά ο ΔΗΣΥ. Θέλετε να μας πείτε πως ο κ. Νεοφύτου μπορούσε να το λύσει αλλά έμεινε με σταυρωμένα χέρια δέκα χρόνια κι αποφάσισε τώρα να αναλάβει πρωτοβουλία;
Μακάρι να του βγει, φυσικά, και προσωπικά στον προεκλογικό και για τον τόπο, αλλά λιγότερο δούλεμα δεν βλάπτει.
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE