Οι Belh@rra έρχονται αλλά η άνοιξη αργεί ακόμη για το Πολεμικό Ναυτικό: Συνεχίζονται οι ζυμώσεις για κορβέτες και φρεγάτες ΜΕΚΟ

File photo Στο Ναυτικό Επιτελείο περιμένουν εναγωνίως την απόφαση της κυβέρνησης που αφορά το μέλλον του στόλου, σ’ ότι έχει να κάνει με τις κορβέτες αλλά και τις ΜΕΚΟ καθώς όπως τονίζεται έχουν κι άλλα “καυτά” ζητήματα να πάρουν σειρά… Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ.,HELLAS JOURNAL

Σίγουρα η ικανοποίηση που υπάρχει στο ναυτικό Επιτελείο για την πορεία των εργασιών στα δυο πρώτα νέα πλοία του στόλου, τις φρεγάτες Belh@rra, περισσεύει και γι’ αυτό τον λόγο πολλά είναι αυτά τα οποία τρέχουν, διότι όπως επισημαίνεται από στρατιωτικές πηγές η έλευση των FDI δημιουργεί και μια μικρή κοσμογονία και απαιτήσεις στον στόλο.

Αυτός είναι και ο λόγος που στο Πολεμικό Ναυτικό έχουν ξεκινήσει ήδη να δρομολογούν ό,τι εργασία απαιτείται για να μην υπάρξουν εκπλήξεις σε τρία χρόνια, με την παράδοση του πρώτου πλοίου.

Ωστόσο αυτά τα τρία ή τέσσερα πλοία, αν ενεργοποιηθεί η προαίρεση που έχουν συνυπογράψει Ελλάδα και Γαλλία, σίγουρα δεν φέρνουν την άκρως απαραίτητη άνοιξη στο Πολεμικό Ναυτικό.

Οι Επιτελείς βρίσκονται σε στάση αναμονής τόσο για τις κορβέτες όσο και για το πρόγραμμα υψηλότατου ρίσκου, του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ. Εως σήμερα δεν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις και οι ανάγκες τρέχουν, διότι δεν είναι μόνο αυτά τα πλοία που θα «σώσουν» το ναυτικό από τις γιγαντώδεις ανάγκες που δημιουργήθηκαν συνέπεια της δεκαετούς δημοσιονομικής κρίσης.

Αλλά ακόμη και να δοθεί το πράσινο φως, π.χ., για τις φρεγάτες ΜΕΚΟ που θεωρείται και μείζον, από το «εκκινούμε» τις διαδικασίες, μέχρι τις «υλοποιούμε», υπάρχει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που τα πλοία θα συνεχίζουν τις αποστολές τους μιας και τα όσα πρέπει να γίνουν έως την υπογραφή της σύμβασης είναι ένας άλλος χρονοβόρος σκόπελος.

Το ίδιο ισχύει και για τις κορβέτες ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα θελήσει το Πολεμικό Ναυτικό να τρέξει. Ο χρόνος είναι ένας βασικός «εχθρός» που δεν μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί με ό,τι αυτό σημαίνει για τις σημερινές κωλυσιεργίες, οι οποίες βεβαίως κανείς δεν παραγνωρίζει πως συμβαίνουν μήπως και επιλυθούν κι άλλα παράλληλα προβλήματα που αφορούν το πολιτικό αποτύπωμα που επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση.

Όλα τα παραπάνω με απλά λόγια, μεταφέρουν την πραγματικότητα μιας αγοράς, δηλαδή τον κατάπλου των νέων πλοίων αρκετά χρόνια μετά κι αυτό διότι οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί με άμεση προοπτική.

Και αυτό συμβαίνει στην παρούσα στιγμή διότι η κυβέρνηση προσπαθεί, όπως είχε κάνει και νωρίτερα κατά τη διάρκεια της «φρεγατομαχίας» να εντοπιστεί η βιώσιμη λύση που αφορά τα ναυπηγεία.

Σμπάροι για δυο τρυγόνια…

Οι ζυμώσεις συνεχίζονται σύμφωνα με πληροφορίες, αν και βρισκόμαστε μέσα στο καλοκαίρι και παρά το γεγονός πως ο πολυπόθητος για το ναυτικό, φάκελος- κορβέτες βρίσκεται εδώ και καιρό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η παράμετρος των ναυπηγείων από τη μια πλευρά και οι ανάγκες του ναυτικού από την άλλη έχουν μπει για τα καλά στη ζυγαριά κι εφόσον έως τώρα τηρείται σιγή ιχθύος, αυξάνεται το ενδεχόμενο να υπάρξει μια ανακοίνωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με την οποία θα δημοσιοποιηθεί η βιώσιμη λύση για τα ναυπηγεία και ο τύπος της κορβέτας που κόβει το νήμα. Άλλωστε ο κος Μητσοτάκης έχει δείξει τρία χρόνια ότι εκεί κάθε έτος ανακοινώνει κάτι σημαντικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η κυβέρνηση φέρεται να ποντάρει σε μια νέα αρχή σ’ ό,τι έχει να κάνει με τα ναυπηγεία της Ελευσίνας. Μια αρχή που θα διαχωρίζει τη ζώνη σε αμυντικό και εμπορικό κομμάτι. Το πρώτο που αφορά το ναυτικό θα είναι εκείνο που θα «χτίσει» τις νέες κορβέτες και κανείς δεν αποκλείει πως θα συνεχίσει με άλλα πολεμικά πλοία. Το εμπορικό κομμάτι όμως είναι εκείνο που καλείται να φέρει ζεστό χρήμα και να αναγεννήσει το ναυπηγείο.

Και μπορεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας να δίνουν πόντους στην Ιταλική Doha, αλλά οι Γάλλοι την ίδια ώρα βρίσκονται σε θέση μάχης για μια ηχηρότατη ανταπάντηση στους «μνηστήρες» των κορβετών. Άλλωστε από το Παρίσι διατηρείται ανοιχτή γραμμή με τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, ιδιοκτήτη των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

“Αστακός” ο Έβρος: Eπιτήρηση και αποτροπή απέναντι στην υβριδική απειλή της τουρκικής στρατοχωροφυλακής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: