Η αποκαθήλωση του ούτω καλούμενου “Καθημερινού Πολίτη”: Όταν το 2016, η επανάσταση του λαού “έσβηνε” τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης!

FILE PHOTO: Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για τις Προεδρικές Εκλογές: Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου (Δ), και οι ανεξάρτητοι Ανδρέας Μαυρογιάννης (Κ) και Νίκος Χριστοδουλίδης (Α). Φωτογραφία via ΡΙΚ




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Για εμάς που ασχολούμαστε με την πολιτική επικοινωνία και τη νέα τάση πραγμάτων σε σχέση με τη συμπεριφορά της κοινωνίας, το 2016 αποτέλεσε σταθμό.

Μέχρι τότε, ο Μπιλ Κλίντον, ως μαιτρ του παραδοσιακού Μάρκετινγκ (πριν την είσοδο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης – ΜΚΔ), και αργότερα ο Μπάρακ Ομπάμα, ως εκπρόσωπος της νεότερης σχολής επικοινωνίας, με την προσθήκη σημαντικών στοιχείων Μάρκετινγκ, έβαλαν στο χάρτη την επιστήμη του Πολιτικού Μάρκετινγκ για τα καλά.

Ήταν όμως αρκετά όσα είχαν εισαγάγει; Από ότι φάνηκε, η μετά Ομπάμα εποχή θα εξελισσόταν στην εποχή της πλήρους “επανάστασης” του λόγου του λαού. Ήταν η ώρα που κανένα Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) δεν θα είχε τη δύναμη να ανατρέψει τη ροή του ποταμού που θα ακολουθούσε μετά (Αντωνιάδης, 2020, “Το Πολιτικό Μάρκετινγκ στη Σύγχρονη Εποχή”, Society Journal, Springer US).

  • Ο Τραμπ μπήκε στη σκηνή και άλλαξε τη ροή. Δεν έχει σημασία πόσο συμφωνήσαμε ή διαφωνήσαμε μαζί του. Η παρούσα ανάλυση αφορά αποκλειστικά και μόνο το πώς κατάφερε να τα βάλει με όλους και με όλα.
  • Τα εκατομμύρια “ακόλουθοι” του στο Twitter και άλλα ΜΚΔ φάνηκαν αρκετά για να στέλνει όποιο μήνυμα ήθελε, όποτε ήθελε, σε όποιον ήθελε. Τα ΜΜΕ ακολουθούσαν τη δική του ατζέντα.

Εκ των υστέρων, φάνηκε ότι ο κόσμος (ΜΚΔ), “ρούφηξε” τους γίγαντες New York Times και Wall Street Journal (κ.ά. ΜΜΕ), παρ’ όλο τον μιντιακό πόλεμο που δέκτηκε ο Τραμπ, συχνά άδικος (το επαναλαμβάνω, άσχετα με τις απόψεις του καθενός). Το 2016, η εκλογή Τραμπ ήταν γεγονός!

Η λάσπη (όταν βασίλευαν τα ΜΜΕ δεν ήταν, όμως), τώρα είναι και θα συνεχίσει να είναι κατακριτέα από το λαό. Άλλωστε, η πιο πάνω μελέτη το έδειξε καθαρά, στη σημερινή εποχή, λερώνεται μόνο ο αποστολέας της λάσπης. Ο κόσμος πλέον έχει κρίση και κυρίως λόγο (ΜΚΔ).

Οι ΗΠΑ ήταν πάντα η “μάνα” του Πολιτικού Μάρκετινγκ. Η Κύπρος, ως μια μικρότερη κοινωνία, χρειαζόταν χρόνο για να απορροφήσει τους κραδασμούς και να ακολουθήσει.

Ήρθε όμως και για την Κύπρο η ώρα της “επανάστασης” του λαού και των ΜΚΔ. Το 2016, ο κόσμος “έσβησε” την New York Times και τη Wall Street Journal, που πολεμούσαν τον Τραμπ.

  • Ήρθε η ώρα να σβήσουν και στην Κύπρο κάποιοι ούτω καλούμενοι “Καθημερινοί Πολίτες”, που “ξέχασαν” τη δημοσιογραφία και ανήγαγαν τη λάσπη σε σπορ. Το μόνο που κάνουν είναι να βουλιάζουν μέσα στη δική τους λάσπη.

Μέχρι τώρα χαροπάλευαν. Οι “λασπώδεις πράξεις” τους θα είναι το επίσημο τέλος μιας ανάμνησης, μιας “μιντιακής παντοκρατορίας” που έφθασε η ώρα (και στην Κύπρο) να αποκαθηλωθεί και να ακολουθήσει την ατζέντα του λαού (και όχι ο λαός τη δική τους)!

*Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Associate Professor στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και HellasJournal. Έχει βραβευτεί με το βραβείο Διδασκαλικής Αριστείας (Νέα Υόρκη) και το Βραβείο Καλύτερου Καινοτόμου Μοντέλου Ανάπτυξης Πολιτικών  Προτάσεων (Ηνωμένο Βασίλειο). Από το 2019, είναι ο πρώτος επιστήμονας στη Νέα Υόρκη που σχεδίασε και διδάσκει το Πολιτικό Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Τάσος Ισαάκ και Σολωμός Σολωμού: Δολοφονήθηκαν επειδή δεν συμμορφώθηκαν προς τας υποδείξεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: