Η 29η Ιουνίου, η συντομότερη ημέρα στον πλανήτη από το 1960: Η νύχτα πέφτει νωρίτερα καθώς η Γη περιστρέφεται γρηγορότερα * Τί συμβαίνει; [videos]

File Photo: Μια μόνο περιστροφή της Γης σηματοδοτεί μια μέρα και οδηγεί τον κύκλο της ανατολής και της δύσης του ηλίου. Photo via pixabay.com




Ως επακόλουθο μιας πρόσφατης τάσης, η 29η Ιουνίου ήταν η συντομότερη μέρα στον πλανήτη μας από τη δεκαετία του 1960. Τι συμβαίνει;

Στις 29 Ιουνίου φέτος, η Γη σημείωσε ένα ασυνήθιστο ρεκόρ: τη συντομότερη μέρα της από τη δεκαετία του 1960, όταν οι επιστήμονες άρχισαν να μετρούν την περιστροφή του πλανήτη με ατομικά ρολόγια υψηλής ακρίβειας.

Σε γενικές γραμμές, η Γη ολοκληρώνει μια πλήρη στροφή στον άξονά της κάθε 24 ώρες.

Αυτή η μοναδική περιστροφή σηματοδοτεί μια μέρα και οδηγεί τον κύκλο της ανατολής και της δύσης του ηλίου που έχει διαμορφώσει πρότυπα ζωής για δισεκατομμύρια χρόνια.

Αλλά οι κουρτίνες έπεσαν νωρίς στις 29 Ιουνίου, με τα μεσάνυχτα να φτάνουν 1,59 χιλιοστά του δευτερολέπτου νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια πραγματική καταιγίδα στα ρεκόρ πτώσης, με τις μικρότερες μέρες να σημειώνονται όλο και πιο συχνά.

Το 2020, η Γη είχε 28 από τις μικρότερες ημέρες τα τελευταία 50 χρόνια, με τη μικρότερη από αυτές, στις 19 Ιουλίου, να “εξαφανίζει” 1,47 χιλιοστά του δευτερολέπτου από τα 86.400 δευτερόλεπτα που αποτελούν το 24ωρο.

Το ρεκόρ της 29ης Ιουνίου κόντεψε να καταρριφθεί ξανά τον περασμένο μήνα, όταν η 26η Ιουλίου έφτασε σε 1,5 χιλιοστό του δευτερολέπτου.

Άρα ο κόσμος επιταχύνεται;

Μακροπρόθεσμα, ναι. Η Γη στην πραγματικότητα περιστρέφεται πιο αργά από ό,τι στο παρελθόν. Αν γυρίζαμε το ρολόι 1,4 δισεκατομμύρια χρόνια πίσω, μια μέρα θα περνούσε σε λιγότερο από 19 ώρες .

Κατά μέσο όρο, λοιπόν, οι ημέρες της Γης γίνονται μεγαλύτερες παρά μικρότερες, κατά περίπου ένα 74.000ο του δευτερολέπτου κάθε χρόνο.

Το φεγγάρι ευθύνεται κυρίως για το φαινόμενο: η βαρυτική έλξη παραμορφώνει ελαφρώς τον πλανήτη, προκαλώντας παλιρροϊκή τριβή που επιβραδύνει σταθερά την περιστροφή της Γης.

Για να διατηρήσει τα ρολόγια σε ευθυγράμμιση με την περιστροφή του πλανήτη, η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών, όργανο των Ηνωμένων Εθνών, προσπάθησε να προσθέσει περιστασιακά δίσεκτα δευτερόλεπτα τον Ιούνιο ή τον Δεκέμβριο – πιο πρόσφατα το 2016 – σταματώντας ουσιαστικά τα ρολόγια για ένα δευτερόλεπτο, έτσι ώστε η Γη να μπορεί να πιάσει πάνω. Το πρώτο άλμα δευτερόλεπτο προστέθηκε το 1972.

  • Η επόμενη ευκαιρία είναι τον Δεκέμβριο του 2022, αν και με τη Γη να περιστρέφεται τόσο γρήγορα αργά, είναι απίθανο να χρειαστεί.

Ενώ η Γη επιβραδύνεται μακροπρόθεσμα, η κατάσταση είναι πιο ακατάστατη σε μικρότερα χρονικά διαστήματα. Μέσα στη Γη υπάρχει ένας λιωμένος πυρήνας. Η επιφάνειά του είναι μια μάζα από μεταβαλλόμενες ηπείρους, διογκούμενους ωκεανούς και εξαφανιζόμενους παγετώνες.

  • Ολόκληρος ο πλανήτης είναι τυλιγμένος σε μια παχιά κουβέρτα αερίων και ταλαντεύεται καθώς περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του. Όλα αυτά επηρεάζουν την περιστροφή της Γης, επιταχύνοντάς την ή επιβραδύνοντάς την, αν και οι αλλαγές είναι ουσιαστικά ανεπαίσθητες.

Σύμφωνα με τη NASA, οι ισχυρότατοι άνεμοι μπορούν να επιβραδύνουν την περιστροφή του πλανήτη , παρατείνοντας την ημέρα κατά ένα κλάσμα του χιλιοστού του δευτερολέπτου. Οι σεισμοί, από την άλλη, μπορούν να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Ο σεισμός του 2004 που εξαπέλυσε ένα τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό μετατόπισε αρκετό βράχο ώστε να συντομεύσει τη διάρκεια της ημέρας κατά σχεδόν τρία μικροδευτερόλεπτα.

  • Οτιδήποτε μετακινεί μάζα προς το κέντρο της Γης θα επιταχύνει την περιστροφή του πλανήτη. Η γεωλογική δραστηριότητα που ωθεί τη μάζα προς τα έξω από το κέντρο θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και θα επιβραδύνει την περιστροφή.

Το πώς όλες αυτές οι διαφορετικές διαδικασίες συνδυάζονται για να επηρεάσουν τη διάρκεια μιας ημέρας είναι ένα ερώτημα με το οποίο παλεύουν ακόμα οι επιστήμονες.

Αλλά εάν η τάση για μικρότερες ημέρες συνεχιστεί για πολύ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διαδικασία κατά την οποία αντί να προστίθεται ένα δευτερόλεπτο στα ρολόγια, η  ώρα θα παρακάμπτει ένα δευτερόλεπτο για να συμβαδίζει με τον πιο γρήγορα περιστρεφόμενο πλανήτη.

Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να έχει τις δικές του συνέπειες, κυρίως αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση για το αν, μετά από περισσότερα από 5.000 χρόνια, ο καθορισμός του χρόνου από την κίνηση του πλανήτη είναι μια ιδέα που φτάνει στο τέλος της.

 

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian

 

Δραματική μείωση των δασών παγκοσμίως: Μείωση ανά κεφαλή κατά 60% σε 60 χρόνια -Καταστροφές αύξηση πληθυσμού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: