Ένα σοβαρό βήμα και πλήγμα: Η Εσθονία και η Λετονία αποχώρησαν από το κλαμπ της Κίνας στην Ανατολική Ευρώπη

Swiss Federal President Ignazio Cassis (R) welcomes Estonian Prime Minister Kaja Kallas (L) in Bellinzona, Switzerland, 06 August 2022. EPA, PABLO GIANINAZZI, TI-PRESS




Σε ένα σημαντικό πλήγμα για τις διπλωματικές προσπάθειες της Κίνας στην Ευρώπη, η Εσθονία και η Λετονία αποχώρησαν χθες από το αποκλειστικό κλαμπ της Κίνας για τις επαφές της με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, εν μέσω των ανησυχιών για τους δεσμούς του Πεκίνου με τον ‘κύριο εχθρό τους’, τη Μόσχα.

Σύμφωνα με το Politico, (κείμενο Stuart Lau): Η δήλωση της Κίνας για μια φιλία “χωρίς όρια” με τον Ρώσο Πούτιν αποτελεί ανάθεμα για τα κράτη της Βαλτικής, τα οποία φοβούνται ότι η εισβολή του στην Ουκρανία αποτελεί προάγγελο μιας ευρύτερης προσπάθειας της Ρωσίας να ανακτήσει τη σοβιετική της αυτοκρατορία, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Υπενθυμίζεται ότι η Λιθουανία ήταν η πρώτη που αποχώρησε πέρυσι, όταν η ομάδα ονομάστηκε “17 + 1”, ένα διπλωματικό φόρουμ στο οποίο 17 χώρες προσπάθησαν να βρουν κοινό έδαφος με το Πεκίνο. Η χθεσινή κίνηση από το Ταλίν και τη Ρίγα ψαλιδίζει το πλαίσιο σε “14 + 1”.

Αναλυτικότερα, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση του Ταλίν ανέφερε:

Η Εσθονία αποφάσισε ότι δεν θα συμμετέχει πλέον στην πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας. Η Εσθονία θα συνεχίσει να εργάζεται για εποικοδομητικές και πραγματιστικές σχέσεις με την Κίνα, οι οποίες περιλαμβάνουν την προώθηση των σχέσεων ΕΕ-Κίνας σύμφωνα με τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και αξίες όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λετονίας προέβη επίσης στην ίδια απόσυρση χθες. “Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες προτεραιότητες της λετονικής εξωτερικής και εμπορικής πολιτικής, η Λετονία αποφάσισε να σταματήσει τη συμμετοχή της στο πλαίσιο συνεργασίας των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με την Κίνα“. ”

Η Λετονία θα συνεχίσει να επιδιώκει εποικοδομητικές και ρεαλιστικές σχέσεις με την Κίνα τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και μέσω της συνεργασίας ΕΕ-Κίνας που βασίζεται στο αμοιβαίο όφελος, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες”, αναφέρεται.

Το Πεκίνο δεν έχει ακόμη σχολιάσει την απόρριψη από το Ταλίν και τη Ρίγα. Ωστόσο, ολόκληρο το διπλωματικό σχήμα δέχεται όλο και περισσότερες πιέσεις, με την Κίνα να επικρίνεται ότι παίζει παιχνίδια ‘διαίρει και βασίλευε’ στο πλαίσιο της ΕΕ και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να αμφισβητούν τα οικονομικά μερίσματα.

Σημειώνεται ότι 9 από τις 27 χώρες της ΕΕ παραμένουν στο κλαμπ, το οποίο ξεκίνησε το Πεκίνο το 2012: η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Σλοβενία. Πέντε χώρες εκτός ΕΕ είναι επίσης μέλη: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία. Η ΕΕ είναι επίσης παρατηρητής στις συνεδριάσεις.

ΠΗΓΗ: PoliticoStuart LauDown to 14 + 1: Estonia and Latvia quit China’s club in Eastern Europe

Νέος συναγερμός στον Ρήνο: Έπεσε κι άλλο η στάθμη του νερού και τα φορτηγά πλοία κυκλοφορούν σχεδόν άδεια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: