Τα υποβρύχια Type 214 κλάσης “Παπανικολής” και το αναβαθμισμένο “Ωκεανός” ξεχώρισαν με την δράση τους στην Ελληνοτουρκική κρίση του 2020. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό.
«Τορπιλίζει» μέρα με τη μέρα η Αθήνα την προσπάθεια ενίσχυσης του τουρκικού στόλου για τα υποβρύχια τύπου 214.
Σίγουρα οι Γερμανοί σε αυτό το ζήτημα δεν έχουν φερθεί όπως οι Αμερικανοί με τα F-35 και αυτό το διάστημα με το αίτημα των Τούρκων για νέα F-16 Viper.
Το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα του τουρκικού ναυτικού προβλέπει την ενίσχυσή του με έξι υποβρύχια σαν τα Ελληνικά, τύπου 214. Με ότι βεβαίως σημαίνει αυτό για τις τεχνολογικές διαφορές μιας και η γείτονα πρόκειται να παραλάβει αυτά τα υποβρύχια τουλάχιστον 16 χρόνια μετά τα Ελληνικά «φαντάσματα» του βυθού.
Αν το πρόγραμμα συνεχιστεί αδιαλείπτως, δίχως να ιδρώσει το αυτί των Γερμανών, τότε εντός της χρονιάς που διανύουμε το πρώτο σύγχρονο υποβρύχιο θα καταπλεύσει σε τουρκικό ναύσταθμο και το 2023 το επόμενο, ενώ ως το 2027 η γείτονα θα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα. Και εκεί που στοχεύει η Αθήνα είναι να κερδίσει στις καθυστερήσεις, διότι από το Βερολίνο τουλάχιστον κατά το παρελθόν είχαν επικαλεστεί πως ένα τέτοιο πρόγραμμα στο οποίο υπάρχουν συμφέροντα ιδιωτικών εταιρειών δεν μπορεί να «παγώσει» τόσο εύκολα.
Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην παράδοση των πρώτων υποβρυχίων είναι κέρδος για την Ελλάδα, αν και όπως επισημαίνουν οι «υποβρύχιοι» του στόλου φόβητρο για τους Τούρκους, ακόμη και να παραλάβουν οι γείτονές μας τα 214, απαιτείται περίπου μια 5ετία ώστε να καταλάβουν τι έχουν στα χέρια τους και να το αξιοποιήσουν αναλόγως.
Την ίδια στιγμή το ναυτικό Επιτελείο για τον παραπάνω λόγο έχει εξηγήσει ότι εκτός της ισχυρής ανθυποβρυχιακής δράσης που απαιτείται να έχει στα χέρια της η Ελλάδα, χρειάζονται άμεσες αποφάσεις και για το μέλλον του υποβρύχιου στόλου.
Ο καταποντισμός στις παραγωγικές σχολές με τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων μαρτυρά πλέον ότι δεν αρκεί μόνο η λύση των προσλήψεων Επαγγελματιών Οπλιτών και των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης διότι απαιτείται η διατήρηση της πυραμίδας και των νέων ηγητόρων.
Και την στιγμή που η Αθήνα δεν σταματά σε όλα τα διεθνή φόρα να χτυπά διπλωματικά με αδιάσειστα στοιχεία την Τουρκία, στο Ελληνικό Επιτελείο βρίσκονται εν αναμονή των επόμενων κινήσεων της γείτονος. Αν δηλαδή η Τουρκία ανάψει το φιτίλι της έντασης ή αν θα επιχειρήσει να πράξει με προπέτασμα καπνού.
Στρατιωτικές πηγές σημειώνουν ότι μια κίνηση με το γεωτρύπανο σε νερά της Ελλάδας, ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο σημείο τους, δεν είναι η ίδια υπόθεση με το ερευνητικό Oruc Reis. Είναι μια σαφής κλιμάκωση που απαιτεί εντονότερη αντίδραση με κάθε μέσο κι όχι την παρακολούθηση όπως έγινε με το σεισμογραφικό.
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE