Ανησυχία από την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης: Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1008 μονάδες!

FILE PHOTO: Πινακίδα σε κτήριο της Wall Street USA. EPA, JUSTIN LANE




Στο κόκκινο έκλεισε χθες Παρασκευή το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά τη δέσμευση του προέδρου της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (FED) ότι θα συνεχιστεί η αύξηση των κατευθυντήριων επιτοκίων της για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 1.008 μονάδων (–3,03%), στις 32.283,40 μονάδες. Υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από τρεις μήνες, από τα μέσα Μαΐου.

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με πτώση 497,56 μονάδων (–3,94%), στις 12.141,71 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, θεωρούμενος ο πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 141,46 μονάδων (–3,37%), στις 4.057,66 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που κατέγραψε εδώ κι έναν μήνα.

  • Ο διοικητής της FED προειδοποιεί: Η καταπολέμηση του πληθωρισμού “θα ταλαιπωρήσει” τα νοικοκυριά

Η καταπολέμηση του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες “θα ταλαιπωρήσει τα (αμερικανικά) νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις” αλλά αν δεν γίνει αυτό η ζημιά για την οικονομία θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, προειδοποίησε χθες ο διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (FED) Ζερόμ Πάουελ.

Σε μια αποφασιστική και ασυνήθιστα ειλικρινή δήλωση που ανέγνωσε στη διάσκεψη των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ, ο Πάουελ προειδοποίησε ότι η FED θα “χρησιμοποιήσει δυναμικά τα εργαλεία της” αυξάνοντας τα επιτόκια.

Η επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών “θα πάρει χρόνο” και θα οδηγήσει σε “μια μακρά περίοδο ασθενέστερης ανάπτυξης” όπως και σε “μια επιβράδυνση της αγοράς εργασίας”, τόνισε.

  • Ανησυχία για ενδεχόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου καθώς η πρόσβαση στο ρωσικό πετρέλαιο θα μειωθεί

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για το ενδεχόμενο η μείωση της πρόσβασης στο ρωσικό πετρέλαιο από τις 5 Δεκεμβρίου να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους από το Νέο Δελχί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Γουόλι Αντεγέμο.

Ο Αντεγέμο είπε ότι είχε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με Ινδούς αξιωματούχους και εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα σχετικά με την πρόταση να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του αργού ρωσικού πετρελαίου.

Πριν αφιχθεί στην ινδική πρωτεύουσα, ο Αντεγέμο είχε επισκεφθεί την Μουμπάι όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα και αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας.

  • Οι έμποροι λιανικής μειώνουν τις τιμές στα είδη ρουχισμού, καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές τους

Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ που ανησυχούν για την πορεία του πληθωρισμού και περιορίζουν τις αγορές ρούχων, προτρέπουν τους εμπόρους λιανικής να μειώσουν τις τιμές τους, προκειμένου να διαθέσουν τα αποθέματά τους.

Η αλυσίδα καταστημάτων λιανικής Gap, ήταν η τελευταία που ανέφερε μια βουτιά στις πωλήσεις ρούχων για το δεύτερο τρίμηνο, ανακοινώνοντας χθες ότι οι καθαρές πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 8% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, στα 3,86 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μέσα στον Αύγουστο, οι διοικήσεις των αμερικανικών κολοσσών Walmart και Target πρόσφεραν μεγάλες εκπτώσεις και μειώσεις τιμών στα είδη ρουχισμού.

Η Gap “αναλαμβάνει δράση για τη διαδοχική μείωση των αποθεμάτων της, αλλά και την αναπροσαρμογή των συλλογών μας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των καταναλωτών που αλλάζουν,” ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της η Κατρίνα Οκόνελ, υπεύθυνη οικονομικών της Gap Inc.

Οι μεγάλες εκπτώσεις στα είδη ρουχισμού, κυρίως στα Old Navy μειώνουν τα περιθώρια κέρδους της εταιρίας. Τα καταστήματα Old Navy δεν μπορούν να πωλήσουν συγκεκριμένα μεγέθη και στιλ, ενώ η Gap προσπαθεί να προωθήσει την ισορροπημένη διάθεση συγκεκριμένων ειδών ρουχισμού, ανάλογα με τη ζήτηση από τους καταναλωτές, σύμφωνα με την Οκόνελ.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP και το Reuters
Νέα Υόρκη, United States – Νέο Δελχί, India

ΗΠΑ: Η καταπολέμηση του πληθωρισμού “θα ταλαιπωρήσει” τα νοικοκυριά, προειδοποιεί ο διοικητής της FED

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: