Αλλαγή φρουράς στο Λίβανο για αξιοποίηση ενέργειας με Ισραήλ: Ερχεται αμερικανός μεσολαβητής αποχωρεί η ρωσική Νovatec

File photo Τα θαλάσσια σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου, στην Ρος Χανίκρα του Ισραήλ. EPA/ATEF SAFADI




Πολλά είναι τα σενάρια και οι εικασίες  για την έκβαση της επιστροφής του Αμερικανού μεσολαβητή Amos Hochstein σε ότι αφορά την  οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι χωρίς να υπάρξει δικαιολογία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούτογλου ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψη στον Λίβανο για τις αρχές Σεπτέμβρη.

Η ημερομηνία της επίσκεψης συνέπεσε με την ενημέρωση της ρωσικής εταιρείας «Novatek» στον Λίβανο ότι δεν ήθελε πλέον να συνεχίσει στην κοινοπραξία «Total» (γαλλικά) και «Eni» (ιταλική) πριν από τη λήξη της προθεσμίας εξερεύνησης για φυσικό αέριο στη Θάλασσα του Λιβάνου  που δόθηκε στην κοινοπραξία μέχρι 22 Οκτωβρίου 2022.

Ο ειδικός σε θέματα διεθνούς ενέργειας, Ρούντι Μπαρούντι, σχολίασε πως η η αποχώρηση της ρωσικής εταιρείας «Novatek» από την  κοινοπραξία των εταιρειών «Eni» και «Total» είναι «φυσιολογική  λόγο των αμερικανικών κυρώσεων στη ρωσική εταιρεία», εξηγώντας ότι η «Novatek» δεν μπορεί να λάβει ή να μεταφέρει κεφάλαια, εφόσον το καθεστώς κυρώσεων την επηρεάζει».

Καλά πληροφορημένοι κύκλοι στο Λίβανο, τοποθετούν την επίσκεψη Νταβούτογλου στο πλαίσιο  της «επιθυμίας της Τουρκίας να αντικαταστήσει τη ρωσική «Novatek». Εικάζουν μάλιστα  ότι η Τουρκία «ενδέχεται να είναι πρόθυμη να κάνει μια προσφορά για να συμμετάσχει στη διαδικασία Εξερεύνησης για φυσικό αέριο στη Θάλασσα του Λιβάνου,  εκμεταλλευόμενη την ανάπτυξη και των διμερών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, το οποίο ενθαρρύνει τις τουρκικές εταιρείες να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στη Μεσόγειο που αποδεικνύεται «πολλά υποσχόμενη για το φυσικό αέριο».

Ακόμη καλά πληροφορημένοι κύκλοι επισημαίναν ότι «η Qatar Oil Company, με βάση τη στενή της σχέση με το Ισραήλ, εκφράζει την επιθυμία να συμμετάσχει. Επιπλέον, η Εθνική Εταιρεία των Εμιράτων είναι έτοιμη να υποβάλει αίτηση για τον σκοπό αυτό».

Εν κατακλείδι, ο Λίβανος περιμένει την επίλυση του φακέλου της θαλάσσιας οριοθέτησης με το Ισραήλ και τη συμφωνία μαζί του υπό αμερικανική μεσολάβηση, για να περάσει στον δεύτερο γύρο αδειών για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Με πληροφορίες από ertnews.gr
Ελλάδα Αθήνα 

Σταμάτησαν οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream, λόγω «εργασιών συντήρησης»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: