File photo: Όλα τα παιδιά ηλικίας 2 έως 16 ετών νοσηλεύτηκαν, τα κλινικοεργαστηριακά τους ευρήματα βελτιώθηκαν άμεσα χωρίς ειδική θεραπεία και εξήλθαν σε άριστη κατάσταση. Photo via amna_news
Βρετανοί ειδικοί πιστεύουν ότι εντόπισαν την αιτία της πρόσφατης σειράς μυστηριωδών ηπατικών προβλημάτων που επηρεάζουν τα μικρά παιδιά σε όλο τον κόσμο.
Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι δύο κοινοί ιοί επέστρεψαν μετά το τέλος του lockdown της πανδημίας του κορωναϊού – και προκάλεσαν τα σπάνια αλλά πολύ σοβαρά κρούσματα ηπατίτιδας.
Περισσότερα από 1.000 παιδιά -πολλά κάτω των πέντε ετών- σε 35 χώρες πιστεύεται ότι έχουν προσβληθεί.
Μερικά απ’ αυτά τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων 12 στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.
Οι δύο ομάδες ερευνητών, από το Λονδίνο και τη Γλασκώβη, λένε ότι τα βρέφη που εκτέθηκαν αργότερα από το κανονικό -λόγω περιορισμών Covid- έχασαν κάποια πρώιμη ανοσία:
* Σε έναν αδενοϊό, ο οποίος συνήθως προκαλεί κρυολόγημα και στομαχικές διαταραχές.
* Στον αδενοϊό δύο, ο οποίος κανονικά δεν προκαλεί ασθένεια και απαιτεί έναν “βοηθητικό” ιό – αδενοϊό – για να αναπαραχθεί.
Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί κάποια παιδιά ανέπτυξαν τις ασυνήθιστες και ανησυχητικές επιπλοκές του ήπατος.
Τα περισσότερα παιδιά που κολλάνε αυτούς τους τύπους ιών αναρρώνουν γρήγορα.
Δεν είναι σαφές γιατί κάποια αναπτύσσουν στη συνέχεια φλεγμονή του ήπατος – αλλά η γενετική μπορεί να παίζει ρόλο.
Οι επιστήμονες έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε σχέση με τα εμβόλια κορωναϊού.
Ένας από τους ερευνητές, η καθηγήτρια Judith Breuer, ειδικός στην ιολογία, στο University College London και στο Great Ormond Street Hospital, είπε: «Κατά τη διάρκεια της περιόδου καραντίνας που τα παιδιά δεν αναμειγνύονταν, δεν μετέδιδαν ιούς μεταξύ τους.
«Δεν δημιουργούσαν ανοσία στις κοινές λοιμώξεις που κανονικά θα συναντούσαν.
«Όταν άρθηκαν οι περιορισμοί, τα παιδιά άρχισαν να ανακατεύονται, οι ιοί άρχισαν να κυκλοφορούν ελεύθερα – και ξαφνικά εκτέθηκαν με αυτήν την έλλειψη προηγούμενης ανοσίας σε μια ολόκληρη σειρά νέων λοιμώξεων».
Οι ειδικοί ελπίζουν ότι τα κρούσματα γίνονται πλέον λιγότερα, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται σε επιφυλακή για νέα.
Η καθηγήτρια Emma Thomson, η οποία ηγήθηκε της έρευνας του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, είπε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα.
«Απαιτούνται επειγόντως μεγαλύτερες μελέτες για τη διερεύνηση του ρόλου του AAV2 σε περιπτώσεις παιδιατρικής ηπατίτιδας.
«Πρέπει επίσης να κατανοήσουμε περισσότερα σχετικά με την εποχική κυκλοφορία του AAV2, ενός ιού που δεν παρακολουθείται τακτικά – μπορεί η κορύφωση της λοίμωξης από αδενοϊό να συμπίπτει με την κορύφωση της έκθεσης στον AAV2, οδηγώντας σε μια ασυνήθιστη εκδήλωση ηπατίτιδας σε ευαίσθητα μικρά παιδιά .”
Με πληροφορίες από BBC
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLEΛευκός Οίκος για επιδημία ευλογιάς των πιθήκων: Mπορεί να εξαλειφθεί στις ΗΠΑ με τα εμβόλια