Το «Λευκό Ράσο» ζητάει συγχώρεση από τους Καναδούς ιθαγενείς: Η πολιτιστική γενοκτονία στο Κολοσσαίο του καθολικισμού [videos, photos]

epaselect epa10090029 Pope Francis meets members of an indigenous tribe during his welcoming ceremony at Edmonton International Airport in Edmonton, Alberta, western Canada, 24 July 2022 EPA/CIRO FUSCO




Για ακόμη φορά ο Πάπας Φραγκίσκος επέδειξε θάρρος και καρτερία αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο να παραδεχθεί αρχικά και στη συνέχεια να ζητήσει συγχώρεση εκ μέρους της Εκκλησίας του για τα εγκλήματα που διέπραξε ανά τους αιώνες ο Καθολικισμός.

Ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε μια ιστορική συγγνώμη τη Δευτέρα για τη συνεργασία της Καθολικής Εκκλησίας με την «καταστροφική» πολιτική του Καναδά των γηγενών σχολείων, λέγοντας ότι η αναγκαστική αφομοίωση των αυτόχθονων λαών στη χριστιανική κοινωνία κατέστρεψε τους πολιτισμούς τους, διέλυσε τις οικογένειες και περιθωριοποίησε γενιές.

«Λυπάμαι βαθιά», είπε ο Φράνσις καταχειροκροτούμενος από επιζώντες του σχολείου και μέλη της ιθαγενούς κοινότητας που συγκεντρώθηκαν σε ένα πρώην οικιστικό σχολείο νότια του Έντμοντον της Αλμπέρτα.

Η επίσκεψη, μέρος μιας μεγαλύτερης περιοδείας σε όλη τη χώρα για τον ποντίφικα, σηματοδοτεί μια ριζική επανεξέταση της ιεραποστολικής κληρονομιάς της Καθολικής Εκκλησίας στην Αμερική, και υποκινήθηκε από τον Φραγκίσκο και την ανακάλυψη εκατοντάδων τάφων χωρίς σήμανση στους χώρους του σχολείου.

Τέσσερις αρχηγοί συνόδευσαν τον ποντίφικα σε αναπηρικό καροτσάκι στην τοποθεσία κοντά στο πρώην ινδικό σχολείο Ermineskin και του χάρισαν μια φτερωτή κόμμωση αφού μίλησε.

Η ιστορική δήλωση είδε τον Άγιο Πατέρα να χαρακτηρίζει τη σχολική πολιτική ως «καταστροφικό λάθος» – προσθέτοντας ότι ήταν ασυμβίβαστη με το Ευαγγέλιο και ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα και θεραπεία.

Στην πρώτη εκδήλωση του εβδομαδιαίου «προσκυνήματος μετάνοιας», ο Φραγκίσκος ταξίδεψε στις χώρες τεσσάρων εθνών του Κρη για να προσευχηθεί σε ένα νεκροταφείο και στη συνέχεια να παραδώσει την πολυπόθητη συγγνώμη σε κοντινούς τελετές Powow.

Τέσσερις αρχηγοί συνόδευσαν τον ποντίφικα σε αναπηρικό καροτσάκι στην τοποθεσία κοντά στο πρώην ινδικό σχολείο Ermineskin και του χάρισαν μια φτερωτή κόμμωση αφού μίλησε.

«Ζητώ ταπεινά συγχώρεση για το κακό που διέπραξαν τόσοι πολλοί Χριστιανοί εναντίον των αυτόχθονων λαών», είπε ο Φραγκίσκος.

Τα λόγια του ξεπέρασαν την προηγούμενη συγγνώμη του για τις «άθλιες» πράξεις των ιεραποστόλων και αντ’ αυτού ανέλαβε την ευθύνη για τη θεσμική συνεργασία της εκκλησίας με την «καταστροφική» πολιτική αφομοίωσης του Καναδά, η οποία σύμφωνα με την Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης της χώρας ισοδυναμούσε με « πολιτιστική γενοκτονία».

Περισσότερα από 150.000 γηγενή παιδιά στον Καναδά αναγκάστηκαν να φοιτήσουν σε χριστιανικά σχολεία που χρηματοδοτήθηκαν από την κυβέρνηση από τον 19ο αιώνα έως τη δεκαετία του 1970 σε μια προσπάθεια να τα απομονώσουν από την επιρροή των σπιτιών και του πολιτισμού τους.

Στόχος ήταν ο εκχριστιανισμός και η αφομοίωση τους στην κυρίαρχη κοινωνία, την οποία οι προηγούμενες καναδικές κυβερνήσεις θεωρούσαν ανώτερη.

Η Οτάβα παραδέχτηκε ότι η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση ήταν αχαλίνωτη στα σχολεία, με τους μαθητές να ξυλοκοπούνται επειδή μιλούσαν τη μητρική τους γλώσσα.

Αυτή η κληρονομιά αυτής της κατάχρησης και της απομόνωσης από την οικογένεια έχει αναφερθεί από τους ιθαγενείς ηγέτες ως βασική αιτία των επιδημικών ποσοστών εθισμού στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά που βρίσκονται τώρα στις καναδικές επιφυλάξεις.

Οι ανακαλύψεις εκατοντάδων πιθανών τοποθεσιών ταφής σε πρώην σχολεία τον περασμένο χρόνο τράβηξαν τη διεθνή προσοχή στην κληρονομιά των σχολείων στον Καναδά και των ομολόγων τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αποκαλύψεις ώθησαν τον Φραγκίσκο να συμμορφωθεί με την έκκληση της επιτροπής αλήθειας να του ζητήσει συγγνώμη σε καναδικό έδαφος για τον ρόλο της Καθολικής Εκκλησίας στις καταχρήσεις. Καθολικά θρησκευτικά τάγματα λειτουργούσαν 66 από τα 139 οικιστικά σχολεία της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο οποίος πέρυσι ζήτησε συγγνώμη για την «απίστευτα επιζήμια κυβερνητική πολιτική» στην οργάνωση του οικιακού σχολικού συστήματος, παρευρέθηκε επίσης μαζί με τον γενικό κυβερνήτη και άλλους αξιωματούχους.

Ως μέρος ενός διακανονισμού αγωγής που αφορούσε την κυβέρνηση, τις εκκλησίες και περίπου 90.000 επιζώντες, ο Καναδάς κατέβαλε αποζημιώσεις που ανήλθαν σε δισεκατομμύρια δολάρια που μεταφέρθηκαν σε κοινότητες ιθαγενών. Η Καθολική Εκκλησία του Καναδά λέει ότι οι επισκοπές και τα θρησκευτικά της τάγματα έχουν παράσχει περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και συνεισφορές σε είδος και ελπίζει να προσθέσει επιπλέον 30 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ενώ ο πάπας αναγνώρισε θεσμική ευθύνη, κατέστησε επίσης σαφές ότι οι Καθολικοί ιεραπόστολοι απλώς συνεργάζονταν και εφάρμοζαν την κυβερνητική πολιτική της αφομοίωσης, την οποία ονόμασε «αποικιστική νοοτροπία των δυνάμεων».

«Ζητώ συγχώρεση, ειδικότερα, για τους τρόπους με τους οποίους πολλά μέλη της εκκλησίας και των θρησκευτικών κοινοτήτων συνεργάστηκαν, κυρίως λόγω της αδιαφορίας τους, σε έργα πολιτιστικής καταστροφής και αναγκαστικής αφομοίωσης που προωθούσαν οι κυβερνήσεις εκείνης της εποχής, τα οποία κορυφώθηκαν στην σύστημα οικιακών σχολείων», είπε.

Με video από dailymail.co.uk

Η 18χρονη Μίλι Μπόμπι Μπράουν γράφει ιστορία με αμοιβή 10 εκατ. δολαρίων για τη συνέχεια τoυ «Enola Holmes»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: