Το άλυτο δίλημμα της Γερμανίας με την Ελλάδα σχετικά με το άσυλο: Έχουν αφήσει μόνη της τη χώρα μας

File photo: Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. EPA, ANDREAS GORA, POOL




Το άρθρο του Christian Unger στην Westdeutsche Allgemeine Zeitung σχετικά με τη δευτερογενή μετανάστευση αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι πριν από έναν χρόνο ο τότε ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών, Horst Seehofer (CSU), είχε απευθυνθεί με επιστολή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνοντας στους αποδέκτες και την ελληνική κυβέρνηση, και επεσήμανε το θέμα της δευτερογενούς μετανάστευσης αιτούντων άσυλο στη Γερμανία, που έχουν ήδη λάβει καθεστώς προστασίας στην Ελλάδα.

Στην επιστολή αυτή, την οποία έχει στη διάθεσή της η WAZ, o Seehofer έκανε λόγο για αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης σε ένα λειτουργικό κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και για μια «παράνομη υποδομή» που βοηθά τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες στην Ελλάδα να συνεχίσουν το ταξίδι τους στη Γερμανία και άλλες χώρες της Ε.Ε.

Τότε επρόκειτο για 17.000 ανθρώπους που είχαν υποβάλει εκ νέου αίτηση για άσυλο στις γερμανικές Αρχές.

Σήμερα η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη μείωση της δευτερογενούς μετανάστευσης, ωστόσο στα τέλη Μαΐου ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία που είναι ήδη αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα, ανέρχονται σε 48.756, όπως προκύπτει από απάντηση του ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών σε σχετική ερώτηση, ενώ, όπως πληροφορείται η εφημερίδα, κάθε μήνα εισέρχονται εκατοντάδες νέοι αιτούντες άσυλο στη Γερμανία.

Ο δημοσιογράφος σχολιάζει ότι γίνεται εμφανής η υπονόμευση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και η αποτυχία χωρών να μεριμνήσουν για τους αιτούντες άσυλο, με αποτέλεσμα να πρέπει άλλες χώρες να διαχειριστούν το πρόβλημα, χωρίς να το θέλουν.

Το ζήτημα είναι ότι η αστυνομία στα γερμανικά σύνορα και η κυβέρνηση στο Βερολίνο δεν μπορούν να κάνουν και πολλά: πρόκειται για το «δίλημμα των ευρωπαϊκών κανονισμών», όπως αναφέρει ο Christian Unger, και οι γερμανικές Αρχές πρέπει απλώς να παρακολουθούν τη δευτερογενή μετανάστευση χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι. Κι αυτό διότι οι αναγνωρισμένοι στην Ελλάδα πρόσφυγες έρχονται στη Γερμανία απολύτως νόμιμα, κάνοντας χρήση της δυνατότητας που έχουν να ταξιδέψουν στον χώρο Σένγκεν για 90 ημέρες.

Οι ελληνικές Αρχές εκδίδουν επιμελώς τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα και κατόπιν το ταξίδι για τη Γερμανία είναι εύκολο. Αυτό που δεν είναι νόμιμο είναι να καταθέτουν, ενώ βρίσκονται στη Γερμανία, εκ νέου αίτηση για άσυλο, διότι αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο, ωστόσο οι αστυνομικές Αρχές στα γερμανικά αεροδρόμια δεν μπορούν να αποδείξουν τον παράνομο σκοπό του ταξιδιού τους.

Επιπλέον, συνεχίζει το άρθρο, η Γερμανία έχει ένα ακόμη δίλημμα, μια και δεν μπορεί να επιστρέψει στην Ελλάδα αυτούς τους πρόσφυγες, μετά και τις δικαστικές αποφάσεις περί καταστροφικών συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.

Κατόπιν τούτου, το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών και η αρμόδια ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες ‘πάγωσαν’ τις αποφάσεις για τις αιτήσεις ασύλου, ελπίζοντας ότι θα μπορούσαν να τις απορρίψουν ή να απελάσουν τους ανθρώπους αυτούς, αλλά και προκειμένου να στείλουν το μήνυμα στις ελληνικές Αρχές και στους πρόσφυγες ότι δεν είναι αποδεκτή η πρακτική της συνέχισης του ταξιδιού τους στη Γερμανία για την εκ νέου αίτηση χορήγησης ασύλου.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η προσπάθεια περιορισμού της δευτερογενούς μετανάστευσης, καθώς επανειλημμένως επισκέπτονται γερμανικές αντιπροσωπείες την Αθήνα, γίνονται συναντήσεις στα νησιά και συζητείται το θέμα, ωστόσο τίποτε δεν έχει αλλάξει σημαντικά.

Και η Ελλάδα συνεχίζει να λαμβάνει κονδύλια από την Ε.Ε., και μάλιστα από το 2014 έως το 2020 έλαβε περισσότερα από 95 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο έκτακτου προγράμματος για την καλύτερη ενσωμάτωση των προσφύγων, σύμφωνα με απάντηση της Κομισιόν σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας. Αλλά και η Γερμανία συνέδραμε, υποδεχόμενη το 2020 μετά την πυρκαγιά στη Μόρια 1719 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ανήλικοι, προπάντων όμως περισσότεροι από 1500 ήδη αναγνωρισμένοι στην Ελλάδα πρόσφυγες.

Παρόλα αυτά η δευτερογενής μετανάστευση συνεχίζεται και, όπως επισημαίνει το άρθρο, αν μιλήσει κανείς με στελέχη των αρμόδιων γερμανικών Αρχών, αντιλαμβάνεται τη δυσαρέσκεια: οι ελληνικές Αρχές, όπως λένε, δεν δέχονται τη βοήθεια και όταν τη δεχτούν, κανείς δεν ξέρει πού καταλήγει.

Η γερμανική πλευρά είναι πρόθυμη για παραχωρήσεις, αλλά η ελληνική πλευρά δεν θέλει να δεσμευτεί σε τίποτα, εξάλλου αυτό είναι βολικό, όπως αναφέρει υπάλληλος των γερμανικών Αρχών, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές Αρχές βάζουν μια σφραγίδα στα έγγραφα των προσφύγων και τους αφήνουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους (…)

Μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει σε σχετικό ερώτημα της WAZ, ωστόσο είναι σαφές ότι η Ελλάδα -όπως και η Ιταλία- θεωρεί ότι η Ε.Ε. και η Γερμανία την έχουν αφήσει μόνη να αντιμετωπίσει τo μεταναστευτικό κύμα.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, οι μετανάστες πρέπει να αιτηθούν άσυλο στον τόπο πρώτης εισόδου τους στην Ε.Ε., που σχεδόν πάντα είναι ένα ελληνικό νησί ή μια ιταλική ή ισπανική ακτή, και σπανίως η Φρανκφούρτη, η Βόννη ή το Βερολίνο.

Όπως σημειώνει ο ειδικός του SPD για θέματα μετανάστευσης, Lars Castellucci, η Ελλάδα καλείται να φιλοξενήσει περισσότερους μετανάστες ανά κάτοικο από ό,τι η Γερμανία ή η Ιταλία. Την ίδια ώρα, οι περίπου 50.000 πρόσφυγες που έχουν έρθει στη Γερμανία από την Ελλάδα εξακολουθούν να βρίσκονται στα κέντρα πρώτης υποδοχής, καθώς οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες, δεν έχουν διεκπεραιωθεί.

H κατάσταση μπορεί να αλλάξει κυρίως εφόσον αναλάβει δράση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (…)

Ωστόσο στις Βρυξέλλες δεν φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα, σχολιάζει το άρθρο, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει εκκινήσει διαδικασία κατά της Ελλάδας για παραβίαση των Συνθηκών, λόγω των συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στη χώρα, κάτι που ήλπιζαν πολλοί στις γερμανικές Αρχές που είναι αρμόδιες για τη μετανάστευση.

Σε ερώτηση της εφημερίδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει στο ισχύον δικαίωμα των αναγνωρισμένων προσφύγων να ταξιδεύουν αλλά και στην ευθύνη κάθε κράτους, εφόσον γίνεται κατάχρηση του δικαιώματος, να τους επιστρέφει στη χώρα από όπου ξεκίνησαν.

Πάντως, διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να έχει μια «πιο καθαρή εικόνα» της κατάστασης στην Ελλάδα και επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να εκκινήσει διαδικασία σε βάρος της χώρας, εφόσον δεν τηρούνται οι Συνθήκες της Ε.Ε.

Στη Γερμανία οι Αρχές δεν πιστεύουν πλέον, όπως φαίνεται, ότι θα υπάρξει γρήγορη λύση. Εδώ και μήνες έχουν αρχίσει και επεξεργάζονται τις αιτήσεις ασύλου των ήδη αναγνωρισμένων προσφύγων και στα τέλη Μαΐου είχε ληφθεί απόφαση για 7.943 υποθέσεις.

Το ποσοστό θετικής απόφασης ανέρχεται στο 90% και οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν «επικουρική προστασία». Την ίδια ώρα, στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με πληροφορίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αδειάζουν τα κάποτε σε απάνθρωπο βαθμό γεμάτα κέντρα υποδοχής, και έτσι ενώ πριν δύο χρόνια ζούσαν στη Λέσβο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, τώρα είναι 2000 άνθρωποι που είναι διασκορπισμένοι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

ΠΗΓΗ: Westdeutsche Allgemeine Zeitung

Φοβερή πρόβλεψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης: Ο Ερντογάν θα υποστεί “τεράστια ήττα” στις εκλογές, αλλά…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: