Τι μας καθιστά ευάλωτους απέναντι στην Τουρκία; Οι εγχώριοι “κατευναστές” χαριεντίζονται ήδη για ήσυχο καλοκαίρι…

From left to right: Nicos ANASTASIADES (President of the Republic of Cyprus), Kyriakos MITSOTAKIS (Prime Minister, Greece). Copyright: European Union




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Eκείνο που πρωτίστως καθιστά την Κύπρο ευάλωτη στον τουρκικό επεκτατισμό είναι το ανισοζύγιο στρατιωτικής ισχύος, και κατά δεύτερο τα «μυαλά» που μας κυβερνούν…

Πριν ενάμιση χρόνο, αφού είχαν προηγηθεί τουρκικές επεμβάσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα Κύπρου-Ελλάδας, η ΕΕ εξέδωσε τη Δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021.

Με τη δήλωση αυτή καλούσε «την Τουρκία να απέχει από νέες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου» και επιβεβαίωνε «την αποφασιστικότητά της να χρησιμοποιήσει, σε περίπτωση τέτοιας ενέργειας, τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της.»

  • Η Δήλωση έθεσε επιτέλους μια γραμμή: σε περίπτωση τέτοιων ενεργειών, η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) θα προχωρούσε σε μέτρα. Δύο μήνες αργότερα, η Τουρκία ξεκίνησε διάφορες τέτοιες ενέργειες π.χ. εποικισμό των Βαρωσίων, απόρριψη της συμφωνημένης βάσης του ΟΗΕ στο Κυπριακό, παραβιάσεις στο Αιγαίο, πτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά κ.ά.

Στην πρόσφατη Σύνοδο της ΕΕ (Ιούνιο 2022) δεν τέθηκε θέμα κυρώσεων από Ελλάδα-Κύπρο βάσει και της Δήλωσης, αλλά καταγράφηκε ξανά (!)  ότι αναμένεται «από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και να αποκλιμακώσει τις εντάσεις», ενώ οι επικεφαλής των δύο Κυβερνήσεων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, χωρίς να εξηγήσουν πού «χάθηκε» η Δήλωση.

Τις προάλλες, ο Κύπριος Υπ. Εξωτερικών ομολόγησε άγνωστες παράνομες τουρκικές ενέργειες, οι οποίες παρεμποδίζουν εργασίες στις θαλάσσιες περιοχές που αφορούν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου και ότι γίνεται αναπροσαρμογή των εργασιών, παρόλο που, όπως ανέφερε, οι τουρκικές αυτές ενέργειες «δεν έχουν  οποιαδήποτε βάση στο Διεθνές Δίκαιο».

Εν ολίγοις, ενώ διάφορες τουρκικές ενέργειες έπρεπε να κινητοποιήσουν την εφαρμογή της Δήλωσης της ΕΕ, δεν το θέσαμε καν στην Σύνοδο.

Ο «ευφάνταστος» Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών προκατάλαβε και την στάση της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι δεν θα προχωρήσει «ποτέ να κάνει κάτι άλλο εναντίον της Τουρκίας» λόγω συμφερόντων άλλων κρατών. Όντως υπάρχουν συμφέροντα άλλων κρατών, αλλά τα δικά μας, που αφορούν θέμα επιβίωσής μας, ποιος τα προασπίζεται στην ΕΕ;

  • Όταν ο Πρόεδρος και ο Υπουργός Εξωτερικών κράτους της ΕΕ με έδαφος υπό τουρκική κατοχή, λειτουργούν ως να μην είμαστε στην ΕΕ και θεωρούν τις τουρκικές επεμβάσεις αναπόφευκτες, που για να τις αποτρέψουμε θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα στην Τουρκία, δεν μπορεί να ελπίζουμε σε οτιδήποτε! Με τέτοια «μυαλά», είμαστε χαμένοι.

Παρεμπιπτόντως, στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν δεν προέβαλε τις εξωφρενικές διεκδικήσεις του στη Αιγαίο, και στον Νίκο Αναστασιάδη είπε «βρείτε τα μεταξύ σας», εννοώντας με τον εγκάθετο της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Οι εγχώριοι «κατευναστές» χαριεντίζονται ήδη για ήσυχο καλοκαίρι, εντούτοις κάθε «ανάπαυλα» πρέπει ορθολογικά να αξιοποιηθεί στο έπακρον για ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δυνατότητας.

Ο τουρκικός επεκτατισμός δεν θα φύγει και πρέπει να μας βρει έτοιμους και ενωμένους. Εκείνο που μπορεί να φύγει είναι τα θολωμένα μυαλά που μας κυβερνούν.

(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S & D), και Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Πολιτική νίκη ή ένα από τα ίδια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο; Η κρίση με την Τουρκία θα ξεσπάσει και πρέπει να είμαστε ενωμένοι κι έτοιμοι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: