Τα όπλα που δίνουν στην Τουρκία δεν στρέφονται κατά των εχθρών της Αμερικής και της Ευρώπης: Κατά του Ελληνισμού και του ίδιου του εαυτού τους

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. EPA, JIM LO SCALZO




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Αυταρχικό ηγέτη» είχε αποκαλέσει τον Ταγίπ Ερντογάν ο Τζο Μπάιντεν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», κατά την προεκλογική περίοδο για την αναμέτρηση του 2020.

Στο βίντεο που προβλήθηκε εμφανίστηκε να λέει για τον πρόεδρο της Τουρκίας ότι «πρέπει να πληρώσει το τίμημα» και ότι η Ουάσιγκτον «πρέπει να ενθαρρύνει» τους ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης για να τον νικήσουν.

Ο τότε Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών είχε υποσχεθεί επίσης ότι αν εκλεγόταν θα ακολουθούσε «πολύ διαφορετική προσέγγιση» έναντι του Ερντογάν, ενώ επέκρινε τον τότε Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ επειδή αυτός και η κυβέρνησή του «υποτάχθηκαν» στον Ερντογάν όσον αφορά την κατάσταση στη Συρία, προσθέτοντας μάλιστα ότι «το τελευταίο πράγμα που θα έκανα ήταν να υποχωρήσω στις απαιτήσεις του (Ερντογάν) για τους Κούρδους».

  • Σε πρόσφατη ανακοίνωση της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών γινόταν αναφορά στη δολοφονία τριών Κούρδισσων μαχητριών από τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
  • Ανάμεσά τους ήταν η Salwa Yusuk, διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ) και η οποία «έσωσε ζωές Αμερικανών στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους».

Από μέρους του κ. Μπάιντεν δεν φαίνεται να υπήρξε εκείνη η αντίδραση που είχε υποσχεθεί για την προστασία των «γενναίων συμμάχων» των ΗΠΑ, όπως είχε πει κάποτε για τους Κούρδους της Συρίας.

Αντιθέτως, ο Αμερικανός ηγέτης συνεχίζει να πασκίζει για την περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας και, σύμφωνα με την βοηθό υπουργό Άμυνας για υποθέσεις διεθνούς ασφάλειας, Σελέστ Γουαλάντερ, «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού της Τουρκίας για τον στόλο F-16».

Αν δεν υπήρχε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ και η άρνηση του Κογκρέσου, πολύ πιθανόν η Ουάσιγκτον να είχε ήδη αποφασίσει όχι μόνο για τα F-16, αλλά και για τον συνολικό εκσυγχρονισμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Μπορεί η Άγκυρα να αγοράζει ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, μπορεί η Ρωσία να μετατρέπει σταδιακά την Τουρκία σε πυρηνική δύναμη, μπορεί ο σουλτάνος Ερντογάν να στέκεται μαζί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Εμπραχίμ Ραΐσι στην Τεχεράνη και να σχεδιάζουν πως θα διασπάσουν τη δυτική συμμαχία, αλλά στην Ουάσιγκτον, στις Βρυξέλλες και στο ΝΑΤΟ επιμένουν (όχι μόνο με λόγια, αλλά και με συγκεκριμένες ενέργειες) ότι ο Ερντογάν «είναι δικός μας» και δεν πρέπει σταθούμε απέναντί του.

Ο Τζο Μπάιντεν όταν διεκδικούσε την προεδρία των ΗΠΑ είχε πει και κάτι άλλο, σε σχέση με τη συμμαχία Ερντογάν – Πούτιν: «Η Τουρκία πρέπει να ξέρει ότι δεν μπορεί να στηριχθεί στη Ρωσία. Έχουν εξαπατηθεί ξανά και πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουμε αυτό το παιχνίδι για πολύ καιρό».

  • Κι όμως, όλα δείχνουν ότι η αμερικανική ηγεσία συνεχίζει ακόμη αυτό το «παιχνίδι» και ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ στην ουσία ακολουθεί την ίδια πολιτική έναντι του αυταρχικού καθεστώτος Ερντογάν, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και ο Μπαράκ Ομπάμα, έστω και αν υπήρξαν, κατά διαστήματα, κάποιες διαφορετικές αντιδράσεις και επιλογές από τους ίδιους ή από αξιωματούχους των κυβερνήσεών τους.

Από τη μια λένε ότι ο Ερντογάν είναι «επικίνδυνος» και από την άλλη επιμένουν να τον ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά, τρέφοντας την ψευδαίσθηση ότι θα μπορέσουν να κρατήσουν την Τουρκία στο «δυτικό στρατόπεδο».

Ενώ απαιτούν από τους συμμάχους τους να σταθούν με αποφασιστικότητα (και σε βάρος των οικονομικών τους και των αναγκών των λαών τους) ενάντια στην επεκτατική πολιτική του αυταρχικού Πούτιν, την ίδια στιγμή ενθαρρύνουν και ενισχύουν την επεκτατική πολιτική του αυταρχικού Ερντογάν.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, αντιδρώντας στα όσα υποστήριξε ο Τούρκος ομόλογός της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε ότι «η Γερμανία δεν είναι θύμα προπαγάνδας. Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, ενδιαφερόμαστε για τα σύνορά μας και τα σύνορα της ΕΕ, και στην Ελλάδα μίλησα ξεκάθαρα για το θέμα αυτό».

Υποδεχόμενος την κ. Μπέρμποκ, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι «από τη Γερμανία ζητάμε να διατηρήσει ισορροπημένη στάση στα ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου» και ότι «οι τρίτες χώρες και η Γερμανία δεν πρέπει να γίνουν εργαλεία της προπαγάνδας της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων».

Η υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου θεωρούνται από τους Τούρκους «προπαγάνδα των Ελλήνων». Έμαθαν να έχουν θράσος και να είναι προκλητικοί στις παρανομίες και στις κλοπές τους γιατί βρίσκουν πρόσφορο έδαφος.

Η κ. Μέρκελ, ο κ. Σόιμπλε και οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών εκβίαζαν και απαιτούσαν πειθαρχία από την Ελλάδα όταν της χορηγούσαν δάνεια για την εφαρμογή των απάνθρωπων μνημονίων.

Ουδέποτε όμως όλοι αυτοί, καθώς και οι εκάστοτε κυβερνώντες στην Ουάσιγκτον, απαίτησαν πειθαρχία από την Τουρκία (για να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ και των συμμάχων τους) όταν της πρόσφεραν χρηματική βοήθεια, όπλα, πολεμικά πλοία και αεροσκάφη.

  • Ουδέποτε την κάλεσαν να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματά της από ευρωπαϊκό έδαφος (Κύπρος), όπως καλούν σήμερα τη Ρωσία για να αποσύρει, χωρίς όρους, τα κατοχικά στρατεύματά της από την Ουκρανία.

Γι’ αυτό, ο κ. Τσαβούσογλου ενοχλήθηκε τόσο πολύ που η Πράσινη Υπουργός της Γερμανίας αναφέρθηκε στα αυτονόητα, που, κανονικά θα έπρεπε να ήταν η πάγια πολιτική της Γερμανίας και όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν η κ. Μπέρμποκ εννοούσε πραγματικά όσα είπε, τότε η Γερμανία δεν πρέπει πια να δώσει στην Τουρκία ούτε ένα υποβρύχιο.

Αν ο κ. Μπάιντεν εννοούσε πραγματικά όλα όσα είπε για τον «αυταρχικό Ερντογάν» και για το πόσο «επικίνδυνη» είναι η τουρκική πολιτική για τα αμερικανικά συμφέροντα, τότε οι ΗΠΑ δεν πρέπει πια να δώσουν στην Τουρκία ούτε ένα μαχητικό αεροσκάφος, ούτε ένα πύραυλο.

Τα όπλα που δίνουν στην Τουρκία δεν στρέφονται κατά των εχθρών της Αμερικής και της Ευρώπης, δεν προστατεύουν τα συμφέροντά τους, ούτε στρέφονται κατά των τζιχαντιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων. Στρέφονται κατά της Ελλάδας, της Κύπρου και κατά του ίδιου του εαυτού τους.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Οι Τούρκοι δρουν με συγκροτημένη επεκτατική πολιτική και οι Έλληνες χωρίς συνέπεια στην υπεράσπιση των δικαίων τους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: