«Πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ένταξη της Κροατίας στη ζώνη του ευρώ

FILE PHOTO: Ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πηγή: EPA, JULIEN WARNAND




Θετική γνωμοδότηση για την προσπάθεια της Κροατίας να γίνει το νεότερο μέλος της ευρωζώνης από την 1η Ιανουαρίου 2023 έδωσε σήμερα Τρίτη 5 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 539 ψήφους υπέρ, 45 ψήφους κατά και 48 αποχές, εγκρίνοντας σχετική έκθεση σύμφωνα με την οποία η Κροατία πληροί όλα τα κριτήρια για την υιοθέτηση του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2023.

Η έκθεση σημειώνει ότι, παρά την αξιολόγηση της ετοιμότητας της Κροατίας στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19, του υψηλού πληθωρισμού και του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Κροατία εξακολουθεί να είναι έτοιμη να υιοθετήσει το ευρώ.

Το ΕΚ δήλωσε επίσης ότι η Κροατία έχει ήδη υψηλότερο επίπεδο σύγκλισης τιμών με την ευρωζώνη σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη όσον αφορά την υιοθέτηση του ευρώ.

Ωστόσο, το Κοινοβούλιο αναμένει συνεχείς προσπάθειες από την κυβέρνηση της Κροατίας για να διασφαλίσει περαιτέρω σύγκλιση των τιμών και ότι η εισαγωγή του ευρώ δεν θα οδηγήσει σε τεχνητές αυξήσεις τιμών.

Η γνώμη του Κοινοβουλίου θα διαβιβαστεί στα κράτη μέλη της ευρωζώνης που είναι υπεύθυνα να δώσουν την τελική έγκριση ώστε η Κροατία να υιοθετήσει το ευρώ.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Frontex και Europol εξάρθρωσαν γιγάντιο δίκτυο trafficking σε 22 χώρες: 130 συλλήψεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: